avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Discriminarea pozitiva, corectitudine politica
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Discriminarea pozitiva, corectitudine politica

Definitia discriminarii pozitive, ar fi preferarea ?i avantajarea unor grupuri despre care se considera ca au fost discriminate in trecut, in detrimentul celorlalti.

Prima si cea mai importanta data cand m-am lovit de discriminarea pozitiva, a fost in Suedia.

M-am imprietenit in timp cu un suedez, jucand acelasi MMO impreuna vreo 2-3 ani. Chiar ajunseseram prieteni foarte buni, vorbeam si pe Skype, la telefon si m-a invitat in Suedia, avand in vedere ca tot eram in vacanta.

Ajung la Stockholm, vorbim, bem, mancam, ne plimbam, ne jucam. Apoi prietenul, sa-i zicem Sven, decide sa mergem prin cluburi.

Am fost intr-un club foarte ok, foarte interesant, am baut, am fumat diverse si m-am apropiat de o fata. Pana la urma prietenul Sven se intalnise cu un grup, fata era cu alte 2-3 persoane, pana la urma ne-am trezit toti la Sven in apartament si eu intr-o camera, facand sex cu fata respectiva. Probabil ca i-am dat mobilul lui Sven, ca a tot sunat dupa acea cateva zile.

2-3 zile am mai stat pe acasa, ne-am jucat, ne-am plimbat prin Stockholm, apoi am fost sa ne intalnim cu o prietena comuna in Goteborg. Am stat la ea, apoi inapoi la Stockholm. Mergem in alt club, iar beri, vodci, dans, fete, fumat, pana la urma m-am "imprietenit cu o fata" si am nimerit cu ea si cu Sven si cu prietena lui Sven, acasa la Sven. Am mai discutat, baut ceva vodka, fumat, ne-am retras si in toiul noptii a aparut prima fata, era vreo 4-5 noaptea. Probabil ca vorbise cu Sven si Sven fiind beat a fost de acord s-o primeasca si i-a si deschis probabil si usa, asa ca m-am trezit in dormitor cu fata cu care eram atunci si o tineam in brate si cu o nebuna care urla in engleza:sa pricep eu si suedeza sa priceapa partenera tot felul de porcarii.

Nimic de facut, fata cu care eram, s-a imbracat jenata, Sven jumatate trezit de tipete a convocat consiliu in sufragerie, in jurul sticlei de vodca si al tigarilor, prietena lui Sven era martor nevinovat, eu inculpat si furia acuzatoare. Rezumatul scurt [EDITAT - nu e cazul sa dati chiar toate amanuntele]: trebuie sa platesc, ca ea a investit sentimente, m-a sunat si eu nici macar n-am raspuns la telefon.

Razbunarea, conform ei era legea suedeza: daca o femeie se culca cu un barbat si apoi isi retrage acordul, barbatul poate fi acuzat de viol. I-am urat succes, dar Sven parea destul de speriat, eu m-am dus la culcare si el a ramas sa parlamenteze.

A doua zi mi-a spus ca in Suedia e o acuzatia foarte serioasa si ca la cel mai mic cuvant al unei femei poti fi oricand arestat pentru viol, probele urmand sa se administreze dupa aceea.

Cam dezgustat de Suedia, am mai stat vreo saptamana, dar am aflat de la el tot felul de lucruri care mi se pareau aberante: cand e vorba de prostitutie, clientul e penalizat, nu prostituata, intr-un proces de divort femeia are tot timpul dreptate si alte si alte exemple de discriminari pozitive.

A doua intalnire cu mentalitatea a fost, anul acesta cand eu ca specialist in informatica a, trimis un CV la Google, impreuna cu altii.

Am avut un pre-interviu, din care am inteles ca e o mare greseala sa trimiti poza in CV si sa specifici varsta. Echipa de la Google, ne-a spus ca noi aplicand pentru job in Europa nu conteaza foarte mult. Dar in US nu accepta ca in CV-uri sa fie pusa poza si nici trecuta varsta. Motive de discriminare legate de sex, rasa, varsta.

O dobitocenie, daca stai sa te gandesti ca CV-urile nu sunt vazute de oameni in primele faze, ci de niste programe.

Nu ma pot opri sa nu ma gandesc la filmul unde pentru un job a fost preferata o negresa lesbianca, doar pentruca nu era barbat, nu era alba si nu era nici heterosexuala. Film facut dupa un caz real.
Ultima modificare: Duminică, 27 Noiembrie 2011
Ares-3, moderator
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 16:27, 13 Decembrie 2011
Prin discriminare pozitiva alte categorii ,in mod evident ,sunt discriminate negativ .
[Editat - Va rog nu mai citati inutil]


Perfect de acord. Dar cei care discrimineaza "pozitiv" argumenteaza ca anumite categorii au avut de suferit de-a lungul istoriei, deci e corect ca acele categorii sa se bucure de anumite drepturi in detrimentul altora.

In Romania nu se practica inca discriminarea pozitiva, in Suedia se practica si era cat pe ce sa cad victima iar in SUA se intampla cu regularitate.

Din moment ce principial sunt de acord ca toti suntem egali in drepturi indiferent de rasa, religie, sex, etc, mi se pare ca "discriminarea pozitiva" e chiar mai nociva si mai de detestat decat orice alte forme de discriminare.

Nu vad de ce la facultatile din Romania sunt locuri rezervate pentru tigani (care oricum nu se ocupa), de ce la MIT din doi oameni trebuie preferat un negru.

Cred ca in Romania acum, in general, nicio persoana si niciun grup de persoane nu este discriminat/a. Singurul caz de discriminare "pozitiva" ar fi rezervarea de locuri la facultati pentru tigani/rromi.

Mi-as dori ca, si pentru viitorul meu si pentru viitorul copiilor mei viitori, lucrurile sa ramana asa cum sunt. Legi discriminatoare precum in Suedia pentru barbati sau practici discriminatoare ar termina in mintea mea ideea de "Romania, caminul meu".
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
Ares-3, moderator
dapyx a scris:
Am avut un pre-interviu, din care am inteles ca e o mare greseala sa trimiti poza in CV si sa specifici varsta. Echipa de la Google, ne-a spus ca noi aplicand pentru job in Europa nu conteaza foarte mult. Dar in US nu accepta ca in CV-uri sa fie pusa poza si nici trecuta varsta. Motive de discriminare legate de sex, rasa, varsta.

O dobitocenie, daca stai sa te gandesti ca CV-urile nu sunt vazute de oameni in primele faze, ci de niste programe


Deloc dobitocenie: dupa ce ”vad” CV niste programe acestea sunt vazute de oameni – logic, nu? Si acest aspect inseamna ca s-ar putea alege candidatii pe criterii de varsta sau de aspect fizic (acesta din urma, fie vorba intre noi, poate fi inselator cand privim o poza)

De curiozitate, aruncand o privire prin ziare – la rubrica ”locuri de munca” – veti constata ca nu mai e plin de anunturi in care se scrie: ”angajez tanara pana in varsta de 24 ani” – ca exemplu. A ajuns si in RO legea impotriva discriminarii.

Sigur, exista moduri de a ”ocoli” dispozitiile legii dar asa, de fatzada, oamenii par ca nu au prejudecati.


Cat despre chestiunea petrecuta in Suedia... s-a gasit o cale prin care sa se tina in frau – mai mult sau mai putin – instinctele sexuale si sa se evite astfel o multime de alte probleme...
Evident, fiecare caz – banuiesc – e bine analizat daca se ajunge la plangeri penale sau la judecata.

*
Este vorba sa nu se mai repete istoria – ceea ce mi se pare logic.
*

dapyx a scris:
Din moment ce principial sunt de acord ca toti suntem egali in drepturi indiferent de rasa, religie, sex, etc

Fiind de acord cu acest principiu n-ar trebui sa va deranjeze ca nu sunt permise poze la CV si nici inscrierea varstei
Chestiunea cu femeia suedeza nu tine de acest principiu ci mai mult de acela cu privire la obligatia statului de a asigura siguranta, sanatatea etc a cetatenilor sai... De ce sa fie acuzat numai barbatul? Poate pentru ca el nu ramane insarcinat si nu da nastere unui copil care, mai apoi, va creste fara tata pentru ca e rezultatul unei ”aventuri” Poate ca se doreste, in special, protejarea acelor tinere care, desi majore, nu sunt suficient de constiente ca nu orice relatie cu un barbat inseamna o legatura pe viata (a se vedea pustoaicele romance in varsta de 16 ani carora adultii le toarna copii pe banda) Probabil ca statul suedez nu e intersat sa acorde ajutoare sociale si alocatii oricui, oricand...
Suedezii (si nu doar ei) doresc o societate sanatoasa.
E mult de discutat pe tema...
Dar, repet: asemenea cazuri sunt analizate in functie de mai multe circumstante. Cel putin, asa cred... pentru ca asa e logic.

dapyx a scris:
Nu vad de ce la facultatile din Romania sunt locuri rezervate pentru tigani (care oricum nu se ocupa), de ce la MIT din doi oameni trebuie preferat un negru.

Recunosc: nici eu nu prea inteleg acest aspect. Din contra, mi se pare jignitor... E ca si cum s-ar induce ideea ca unii nu sunt capabili sa isi ocupe locul in societate numai prin munca lor, in baza capacitatii intelectuale sau de alta natura. E ca si cum s-ar zice: unii au nevoie de ajutor pentru ca nu-i duce mintea – ceea ce e complet fals sub acest aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz angajare mirelam_d mirelam_d Buna ziua, Am o mare problema si, poate, o mare suparare !!! In anul 2011, in urma unui divort urat de fostul meu sot am ramas fara slujba(am lucrat in ... (vezi toată discuția)
Refuzata la angajare pe motiv ca sunt fumatoare! happyady happyady Buna seara, La recomandarea unuei cunostinte mi s-a oferit ocazia de ma angaja pe un post de vanzatoare la un magazin de cartier. In urma unei convorbiri ... (vezi toată discuția)
Care sunt criteriile pt restructurarile unor angajati pe aceeasi pozitie in firma? curaj curaj Avem urmatorul caz: Eu si inca o colega lucram intr-un departament al unei firme. Vine o directoare noua cu oamenii ei, cu care a lucrat in toate joburile ... (vezi toată discuția)