avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Instiintare CSA referitor Asigurari de Sanatate - ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Instiintare CSA referitor Asigurari de Sanatate - Atentie au aparut primii brokeri falsi !!!

COMUNICAT DE PRESÃ - CSA

Firmele care promit câstiguri pentru adeziuni la Casele private de sănătate actionează în afara legii



Comisia de Supraveghere a Asigurărilor atentionează opinia publică asupra aparitiei unor firme, care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Nationale de Asigurări de Sănătate ce vor fi create în sistem privat. Aceste firme fac promisiuni de ”obtinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât si bonusuri din performanțele echipei”.
CSA precizează că activitătile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizati pe piata de asigurări, sunt în afara legislatiei în vigoare, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON).
“Avertizăm că activitatea acestor societăti comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pietei de asigurări, dar si asiguratilor si potentialilor asigurati. Această atentionare reprezintă un demers necesar de a apăra interesele acestora, dar si de a proteja imaginea industriei de asigurări. Asigurările nu se fac prin adeziuni, ci prin încheierea unor contracte în schimbul plătii unor prime de asigurare”, a declarat presedintele CSA, domnul Constantin Buzoianu.
CSA subliniază că toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizati să desfăsoare activitate în piata de asigurări.
Potrivit Legii nr.32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurărilor „intermediari în asigurări sunt persoanele fizice sau juridice, denumite în continuare broker de asigurare, asistent în brokeraj, agent de asigurare, subagent sau agent de asigurare subordonat, care desfăşoară activitate de intermediere în asigurări, în schimbul unui/unei comision/remuneraţii, autorizat sau înregistrat în condiţiile stabilite de prezenta lege şi de normele emise în aplicarea acesteia, precum şi intermediarii din statele membre care desfăşoară pe teritoriul României activitate de intermediere în asigurări, conform dreptului de stabilire şi libertăţii de a presta servicii, după caz”.

"Felicitari" celor care au semnat astfel de adeziuni: =D>
[ link extern ]

Cateodata suntem atat de "creduli"... mai grav este ca ne autocompatimim si nu facem publice astfel de practici pentru a se lua masuri.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Cel mai recent răspuns: Aurelia Tiribentea , Consilier juridic 11:51, 26 Ianuarie 2012

Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) răspunde la zece întrebări esenţiale despre noua lege a Sănătăţii.

1. Cât vor costa asigurările obligatorii şi cele suplimentare?
Contribuţia pentru asigurarea obligatorie va fi suportată de angajator în cuantum de 5,2% din venit şi de angajat-5,5% din venit. Pensionarii cu venituri peste 740 de lei vor contribui 5,5%, exact ca în prezent.

Pe lângă asigurarea obligatorie, fiecare persoană va putea încheia o poliţă suplimentară. Preţul va fi stabilit pe sistem concurenţial. Vor fi cam 5 tipuri de poliţe suplimentare.

2. Elevii şi studenţii între 18-26 de ani fără venituri vor mai fi scutiţi?
Legea prevede ca elevii şi studenţii între 18 şi 26 de ani să beneficieze de asigurare medicală, doar dacă unul din părinţi are asigurare. Prevederea se poate schimba.

"Nimeni nu va întreba de asigurare la 112"

3. Ce servicii va oferi fiecare asigurare?
Dacă plăteşti doar asigurare obligatorie, beneficiezi de un pachet de bază: prevenţie, analize anuale gratuite, investigaţii şi intervenţii chirurgicale doar la recomandarea medicului.

Accesul se va face în funcţie de gravitatea bolii: dacă ai o boală care necesită asistenţă mai rapidă, intri mai repede, dacă ai o boală cu potenţial de cronicizare, intri într-un program de prevenire şi urmărire specială.

Dacă eşti urgenţă, intri imediat. Asigurările suplimentare oferă servicii peste pachetul de bază: acces mai rapid la consultaţii şi investigaţii, intervenţii stomatologice, de chirurgie plastică etc.

4. Voi mai beneficia de operaţii gratuite?
Dacă eşti urgenţă, intri în operaţie imediat. Dacă medicul recomandă o intervenţie chirurgicală, dar nu e urgenţă, intri pe lista de aşteptare, pe pachetul de bază. O asigurare suplimentară poate grăbi procedurile.

5. Ce se întâmplă dacă sufăr de cancer sau am nevoie de un transplant?
Bolnavii intră pe programele naţionale, care presupun tratament şi investigaţii gratuite. Totuşi, se înscriu pe liste pentru investigaţiile complexe. Dacă vor să le facă repede, le plătesc separat sau încheie asigurare suplimentară.

6. Voi fi întrebat ce tip de asigurare am când sun la 112?
Nimeni nu va întreba pacientul despre tipul de asigurare, asistenţa de urgenţă este gratuită. Sistemul va rămâne în coordonarea statului, care va stabili standarde de calitate şi cost pentru operatori. Ulterior, vor putea să intre şi privaţi.

În situaţia în care vom avea şi ambulanţe de stat şi private, când sunaţi la 112 va veni cea mai apropiată Salvare, ca până acum. Dacă întâmplător va fi privată, va fi dotată la fel ca cea de stat.

7. Când va intra în vigoare coplata şi ce preţuri vor fi?
Coplata va fi introdusă anul acesta, în aprilie-mai. Preţurile vor fi modice: pentru o consultaţie la medicul de familie pacientul va plăti 5 lei, pentru o consultaţie la specialist-10 lei, iar pentru o zi de internare, câteva zeci de lei, în limita a 400-500 de lei pe an. După ce depăşiţi această sumă, nu mai daţi coplată.

Limită de profit pentru asiguratori

8. Spitalele vor fi privatizate?
Spitalele vor rămâne sub tutela statului, dar îşi vor schimba forma juridică de funcţionare. Vor putea lua credite, vor putea atrage surse de venit suplimentare. Medicii vor putea încheia contracte direct cu casele şi îşi vor putea negocia salariile în funcţie de calitatea serviciilor. Retribuţia va creşte de 4-5 ori. Un chirurg bun va putea câştiga peste 5.000 de euro.

9. Când va intra în vigoare această lege?
Legea se află în dezbatere până pe 28 ianuarie, însă termenul va fi prelungit. În funcţie de decizia Guvernului, va fi trimisă în Parlament, dezbătută şi aprobată. Ulterior, în 6-8 luni, vom întocmi legislaţia secundară. În doi ani va fi operaţională, dacă vor exista minimum patru companii dornice să intre pe piaţă, care se încadrează în criteriile stabilite. Termenul în care asiguratul se poate înscrie pe listele caselor va fi ulterior stabilit.

10. Firmele de asigurări vor putea refuza pacienţii?
Nu vor putea refuza pacienţi. Ca să nu existe discuţii între asiguratori, că alţii au mai mulţi pacienţi sănătoşi şi alţii mai mulţi bolnavi, vom stabili o limită de profit.

"Asigurările suplimentare vor acoperi coplata, serviciile stomatologice, de chirurgie plastică etc.“
LUCIAN DUŢÃ, preşedinte CNAS

CLARIFICÃRI

"Nu se vrea desfiinţarea SMURD-ului"

Intrarea privaţilor pe segmentul medicinei de urgenţă ar scuti statul de investiţii masive. Niciodată nu s-a pus problema desfiinţării SMURD-ului, dă asigurări şeful CNAS, în replică la demisia lui Arafat.

"Vor investi privaţii, iar noi le vom cumpăra serviciile, dar la nivel de stat. Nu va intra oricine în sistem, ci doar dacă se va încadra în criterii şi le vor conveni standardele de cost. Milioane de euro cheltuite pe elicoptere ar merge spre reabilitarea şi dotarea spitalelor", explică Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Ambulanţele private vor avea echipaje şi dotări la fel de bune ca cele de stat. Vor fi concentrate în special în zonele rurale şi nu vor face concurenţă celor de stat.

"Raed Arafat vrea un monopol în sistem, are o plăcere să cheltuie masiv, fără să dea rapoarte de activitate, zice doar că merge bine. Se teme că va pierde controlul, că ambu lanţele private vor avea echipaje de bodyguarzi", conchide Duţă.

500 de lei
va fi limita anuală pentru coplată. 5 lei va costa consultaţia la medicul de familie

Citiţi mai mult: Interviu cu şeful CNAS. Zece întrebări şi răspunsuri despre Legea Sănătăţii - Social > EVZ.ro [ link extern ]
EVZ.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate - trebuie neaparat sa apartii unui grup? Bog91 Bog91 Buna. Doresc sa stiu daca contractele de adeziune care se vor face odata cu intrarea in vigoare a legii care obliga individul sa-si faca asigurare de ... (vezi toată discuția)
Proiectul noii legi a sanatatii a fost retras, dupa ce basescu a cerut public acest lucru Insurance Logistics Team Insurance Logistics Team Proiectul noii Legi a sanatatii a fost retras, dupa ce Basescu a cerut public acest lucru Ministerul Sanatatii a retras din dezbatere publica proiectul ... (vezi toată discuția)
Reforma sanatatii! b.alin b.alin Salutare! De curand m-a abordat o amica sa-mi faca o oferta de neimaginat:cica de la 1.01.2012 va intra in vigoare o lege, nu stiu care, cine imi poate spune ... (vezi toată discuția)