avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Din somaj in concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Din somaj in concediu prenatal

As dori sa ma lamureasca cineva daca cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt obligatorii toate. 42 de zile stiu ca sunt obligatorii dupa nastere. Momentan ma alfu in somaj din luna august si voi naste la inceputul lui martie 2012 dar am inteles ca indemnizatia pt concediu pre si postnatal este mai mica decat somajul. E adevarat? Cum se calculeaza aceasta indemnizatie?

.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:37, 14 Decembrie 2011
1. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate este de 85% din baza de calcul, adica media pe cele 6 luni anterioare.
- In cele 6 luni intra si lunile in care sunteti in somaj, cu indemnizatia corespunzatoare.

2. - Nu va obliga nimeni sa luati concediu de maternitate (cele 126 de zile).
- Si la cele 42 de zile de lauzie puteti sa renuntati dar nu veti beneficia de CCC decat dupa cele 42 de zile de la nasterea copilului.

3. - Va recomand insa sa va ganditi mai putin la bani si mai mult la sanatatea dvs. si a copilului.
- Nu degeaba legiuitorul a prevazut minimum 42 de zile de lauzie si a prevazut si CCC pana la 2 ani si indemnizatia aferenta.
Cu tot respectul...nu cred ca are vreo legatura sanatatea mea si a copilului meu cu intrebarea pusa de mine. Eu fiind in somaj oricum sunt acasa tot timpul, cele 42 de postnatal oricum le luam dar nu stiam ce sa fac cu cele de prenatal. (Pentru cineva care are somaj de doar 430 de lei conteaza chiar si acei 50-60 de lei in minus.)

Va multumesc de raspuns, as mai avea o intrebare totusi. Somajul este adus acasa de postas, daca intru in prenatal acei bani vor fi platiti de Agentia de Prestatii Sociale? Si acei bani tot de postas vor fi adusi sau pot sa-i cer pe card?

Multumesc inca o data!
1. Certificatul medical pentru concediul de maternitate il duceti la Agentia de Somaj care il calculeaza si il plateste (apoi recupereaza banii de la Casa de Asigurari de Sanatate).

2. Vorbiti la Agentia de Somaj cum veti primi indemnizatia pentru concediul de maternitate (banuiesc ca trebuie sa va duceti acolo sa o luati sau sa spuneti sa vi-i puna pe card).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in timpul somajului danam82 danam82 Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul prenatal in timpul somajului. Sunt insarcinata in luna a 7 a si cand pot sa -mi depun ... (vezi toată discuția)