avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 183 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... chemare in judecata in calitate de intervenient
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

chemare in judecata in calitate de intervenient

Buna ziua

In data de 9.06.2010 am fost implicata intr-un accident usor, fara raniti, cu un alt autovehicul, din care au rezultat pagube materiale la ambele masini. Am incheiat impreuna cu celalalt conducator auto o intelegere amiabila, in care acesta si-a recunoscut vina prin neacordare de prioritate. Locul accidentului a fost intersectia unei strazi principale(cu prioritate), si a doua strazi adiacente, perpendiculare intre ele, care aveau fiecare cedeaza trecerea. Celalalt automobil venea de pe strada din stanga mea, iar accidentul s-a produs in mijlocul intersectiei celor 3 strazi. Ambele masini au fost reparate pe politele de asigurare ale celuilalt conducator auto( casco si rca) in termen de o luna dupa producerea accidentului.
In data de 28.07.2011 am primit din partea societatii de asigurare o invitatie la conciliere, in care mi se solicita ca in termen de 15 zile sa le virez contravaloarea reparatiei masinii mele si sa ma prezint la sediul acestora in vederea indeplinirii procedurii de conciliere prealabila. Mi s-a prezentat un raport de expertiza tehnica extrajudiciara, din care rezulta vinovatia mea. In raport exista o noua declaratie a persoanei cu care am avut accidentul in care spune ca a fost derutat pe moment si a crezut ca trebuia sa dea prioritate de dreapta netinand cont ca se afla deja pe drumul cu prioritate. La intalnirea cu reprezentantul legal al societatii nu s-a ajuns la nicio intelegere, cu toate ca acesta a sugerat plata macar a pieselor schimbate de catre service si m-au amenintat ca isi vor recupera daunele in instanta.
In data de 10.11.2011 am primit o citatie pentru a ma prezenta in instanta in calitate de intervenient in procesul cu firma de asigurari in calitate de reclamant pentru fond-pretentii. Atasata este o chemare in judecata impotriva firmei la care am avut eu asigurarea RCA si in care se solicita citarea mea in proces in calitate de intervenient fortat. In citatie mi se solicita sa depun o intampinare cu cel mai tarziu 5 zile inainte de termenul stabilit.
Cum ma sfatuiti sa procedez in situatia de fata?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:20, 11 Ianuarie 2012
sa va angajati un avocat, pentru a studia temeinic actele, si pentru a va da un sfat juridic pentru care sa isi asume raspunderea. Este clar ca trebuie sa va aparati, sa propuneti probe, etc
In mod normal acesta a recunoscut vonovatia daca a declarat in constatul amiabil acel lucru. Pe de alta parte constatarea amiabila este un cumul de fapte si elemente care odata coroborat si cu celelalte elemente de la dosar (poze, declaratii, etc...) duce la stabilirea vinovatiei. Daca acesta si-a reparat masina pe Casco sunteti chemata ca intervenient pentru a declara ce s-a intamplat initial. Normal ca daca acest regres va fi castigat va rezulta ca sunteti vinovata de eveniment iar societatea care va reparat masina isi va manifesta intentia de a isi recupera si ei prejudiciul (in mod normal initial pe cale amiabila iar apoi in instanta). Ar trebui sa va angajati un avocat cu experienta in domeniu si eventual sa pregatiti si o expertiza tehnica care sa o combata pe cea a societatii de asigurari astfel instanta va desemna un alt expert care nu va tine de nici-o parte implicata.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va angajati un avocat pt ca altfel veti avea surprize. El va sti ce trebuie sa faca desi calitatea de intervenient fortat nu va oblga decat sa prezentati instantei cum s-au petrecut faptele. Avocatul o sa va spuna ca puteti sa nu va prezentati, dar e mai bine s-o faceti. Avocatul va sti cum sa va reprezinte astfel ca sa nu fiti scoasa vinovata pe nedrept.
Pentru clarificarea modului in care s-a produs accidentul este necesara efectuarea unei expertize judiciara (cea efectuata de societatea de asigurare este extrajudiciara). Angajati-va un avocat specializat in daune si, in cazul in care se dispune efectuarea expertizei, si un expert consilier care sa participe la efectuarea expertizei alaturi de cel desemnat de instanta si care sa-si exprime punctul de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intervenient accident auto PetruF PetruF Buna ziua, In urma cu 2 ani si jumatate am fost impicat intr-un accident auto, eu fiind la volanul unei masini, propietarul fiind un prieten bun. Eu am fost ... (vezi toată discuția)
Despagubiri asigurare cristinamihai cristinamihai Buna ziua, As dori daca se poate sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea problema. In ziua de 16.06.2010 circuland regulamentar cu autoturismul personal ... (vezi toată discuția)
Citatie in calitate de intervenient fortat ContSters236702 ContSters236702 Buna ziua. Fiica mea a provocat un accident (a trecut pe rosu), i-a produs daune masinii lovite, fara victime, intelegere amiabila. Conducatorul auto lovite ... (vezi toată discuția)