avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Urgentarea judecarii de CEDO numai datorita reputatiei ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Urgentarea judecarii de CEDO numai datorita reputatiei petentului?

Am gasit un articol pe net care vi-l supun atentiei: Curtea europeană a drepturilor omului a informat azi, 20.12.2011, prin comunicat de presă, că a hotărât adoptarea procedurii accelerate în ceea ce priveşte cererea introdusă de fostul premier ucrainean, Iulia Timoshenko, în legătură cu detenţia sa de la Kiev.

Curtea si-a motivat hotărârea de a trata cu prioritate această cauză (Timoshenko c. Ucrainei cererea nr. 49872/11), pe fondul gravităţii şi caracterului sensibil al acuzaţiilor ridicate.

D-na Iulia Timoshenko, în vârsta de 51 de ani, conduce principalul partid de opoziţie, Batkivchtchina, în Ucraina, şi Blocul Iulia Timoshenko. Ea a fost premier în 2005 şi apoi în perioada decembrie 2007 - martie 2010. Procurorii ucrainieni au pornit procedura penală împotriva ei pe motiv că ar fi ordonat în mod ilegal semnarea unui contract privind importul de gaz. Judecătorii au condamnat-o în data de 11 octombrie 2011 la o pedeapsă de şapte ani de închisoare, coroborată cu interzicerea exercitării funcţiilor publice timp de trei ani. Ea apelat această hotărâre.

Reclamanta a introdus cererea către CEDO la 10 august 2011. Ea a acuzat în principal că este urmărită şi deţinută pentru motive politice, că legalitatea detenţiei sale în centrul de detenţie de la Kiev, (SIZO nr. 13) nu a făcut obiectul niciuni control jurisdicţional şi condiţiile sale de detenţie sunt inadecvate, nefiindu-i acordat niciun tratament mendical pentru numeroasele probleme de sănătate. Iulia Timoshenko a invocat în principal articolele 3 (interzicerea pedepselor sau tratamentelor degradante), 5 (dreptul la libertate şi siguranţă) şi 8 (limitarea aplicării restrângerilor drepturilor) ale Convenţiei europene a drepturilor omului.

Cererea a fost adusă la cunoştinta guvernului ucrainean, care a fost invitat să îşi prezinte observatiile.
De ce aceasta cerere poate fi judecata in regim de urgenta iar altele poate cu mai multe consecinte grave la care s-a cerut procedura de urgentare nu au fost luate in discutie de catre Curte? Suntem oare egali in fata CEDO sau acestia chiar nu respecta acest principiu?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:23, 5 Februarie 2012
Credeti ca in cazul ipotetic in care ar reusi sa obtina intreruperea executarii pedepsei si sa paraseasca tara ar obtine azil politic in baza unei hotarari CEDO de incalcare a art. 3 din Conventie in alta tara?
sam bam a scris:

Stiu procedura de urgenta, insa am un dosar la Cedo in care am cerut Curtii judecarea in regim de urgenta pe mai multe motive printre care si cele mentionate de dvs. Astfel, cu toate ca s-au schimbat cerintele UE pentru conditiile din penitenciare, am reusit sa fac cateva poze cu un telefon mobil intr-o camera din penitenciar in care se vad dimensiunile(4 paturi pe lungime, 4 pe latime, 3 suprapuse, in total 48 paturi cu un spatiu intre ele de un metru) un singur grup social si un singur dus. Pe langa aceste poze, am trimis un afis de pe holul penitenciarului semnat de conducerea acestuia in care era trecut programul pentru difuzarea energiei electrice intre orele 18-22. Dimensiunile ferestrei erau de aprox 1m/1m. Desi cu un infarct la activ, timp de patru luni nu mi-a fost acceptata nicio cerere de a fi consultat de medicii penitenciarului.
Toate acestea, precum si incalcarile drepturilor care au dus la condamnarea mea nevinovat, le-am adus la cunostinta curtii de aproape doi ani, iar din Martie 2010 de cand mi-au trimis o scrisoare prin care ma anuntau ca cererea mea se va judeca la una din sedintele urmatoare, nu mai stiu nimic.
Cu stima,


Problema in cazul premierului ucrainean era aceea ca usor, usor, o linsa.
Este normal sa se judece in procedura de urgenta deoarece e vorba de viata unui om.
In general condamnarile cu tenta politica sunt in atentia curtii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentarea prin avocat la cedo este obligatorie ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. va rog lamuriti-ma in privinta unei chestiuni... Daca o persoana a sesizat CEDO pentru ca i s-au incalcat drepturile omului, dar doreste sa se ... (vezi toată discuția)
Cedo, contestatie in anulare sam bam sam bam Se poate imputa de CEDO faptul ca o persoana nu a uzat de contestatia in anulare pe motivul ca nu a fost audiat in recurs, daca acest motiv pe langa altele au ... (vezi toată discuția)
Reparatii cedo,banesti ingerulnegru ingerulnegru cat ar trebui sa primesc pentru incalcarea drepturilor din legea 275/2006,a detentiei:supraaglomeratie,plosnite,boli luate in detentie ,ingradiri cu ... (vezi toată discuția)