avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... avocatul
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

avocatul

care este diferenta intre a fi reprezentat de avocat si a fi asistat de el? care e prima zi de infatisare, si intreb acest lucru pt k nu reusesc sa pricep din manuale. e ziua cu care se deschid dezbaterile, adica prima zi de dupa etapa scrisa? si inca ceva-cand se pun concluziile ,ce inseamna ele si cine le pune(partea sau avocatul)? va multumesc!
Cand partea este prezenta, avocatul o asista.
Cand partea nu este prezenta, avocatul o reprezinta.

Pentru a exista prima zi de infatisare se cer 2 cond:
- partile sa fie legal citate (deci nu neaparat prezente)
- si sa poata pune concluzii (adica sa fie in masura sa-si exprime pozitia, punctul de vedere in legatura cu orice aspect din procesul respectiv).

Atentie! A putea pune nu inseamna a pune efectiv, ci a avea posibilitatea sa puna . Daca partea lipseste (si nu e nici reprezentata), dar a fost legal citata cu copie de pe cererea formulata de adversar, e treaba ei... putea sa puna concluzii... Dar daca una din parti a facut o cerere de lipsa de aparare si cauza s-a amanat, aceea nu e prima zi de infatisare.

Concluziile care pot fi puse la prima zi de infatisare (de ex discutarea unei exceptii, discutii pe probe) nu se confunda cu concluziile pe fond ("pledoaria").


Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
romascanu, moderator
munteanu mihaela a scris:

care este diferenta intre a fi reprezentat de avocat si a fi asistat de el? care e prima zi de infatisare, si intreb acest lucru pt k nu reusesc sa pricep din manuale. e ziua cu care se deschid dezbaterile, adica prima zi de dupa etapa scrisa? si inca ceva-cand se pun concluziile ,ce inseamna ele si cine le pune(partea sau avocatul)? va multumesc!


Potrivit art.134 C.proc.civ., este socotită ca prima zi de înfăţişare aceea în care părţile, legal citate, pot pune concluzii.
Deci, pentru a exista prima zi de înfăţişare trebuie îndeplinite cumulativ două condiţii : părţile să fie legal citate şi să poată pune concluzii. De aceea acest moment procedural nu poate fi confundat cu primul termen de judecată.
În situaţia în care la primul termen fixat pentru judecată procedura nu este îndeplinită cu toate părţile, ori, deşi procedura este îndeplinită cu toate părţile, ele nu au putut pune concluzii (deoarece procesul s-a amânat din lipsă de timp ori pentru lipsă de apărare sau pentru că cererea de chemare în judecată şi înscrisurile nu au fost comunicate pârâtului etc.) nu ne găsim la prima zi de înfăţişare.
În cazul în care acţiunea nu a fost comunicată pârâtului, prima zi de înfăţişare, trebuie considerată a fi primul termen după comunicare.
Nu se consideră prima zi de înfăţişare termenul la care părţile nu au putut pune concluzii, deoarece cauza s-a amânat pentru lipsă de apărare. Termenul următor, când procedura a fost îndeplinită, chiar dacă partea care a solicitat amânarea pentru lipsă de apărare nu s-a mai prezentat nici personal, nici prin reprezentant, este prima zi de înfăţişare.
Partea cu concluziile mi-a dat si mie batai de cap intrucat nu am gasit nicaieri un curs care sa le defineasca ci doar restrictii gen "stagiarul nu poate pune concluzii... la instantele de control" desi am vazut mandatari care pun concluzii (in scris... dar tot concluzii sunt) la Curtea de Apel (desi nu au voie nici la judecatorie) iar instanta tine cont de ele ca altfel nu intelege speta desi teoretic acele concluzii sunt nule!...
Completare:
Concluziile se pun la sfarsitul procesului, la ultima infatisare, cand instanta da cuvantul pe fond/apel/recurs sau ce e cauza:) Asa cum le spune si numele, concluziile sunt...concluzia pozitiei partii cu privire la cauza, o pledoarie cat mai concentrata ( ca instanta nu are timp si sunt multe alte cauze...) Adica solicita admiterea/respingerea cererii pentru motivele X, in temeiul probelor Y, cu/fara cheltuieli de judecata
Concluzii orale pot pune numai cei care au studii juridice - deci fie partea cu studii juridice care se reprezinta singura fie avocatul/consilierul juridic/mandatarul absolvent de studii juridice ( de exemplu mandatarul pentru rudele pana la gradul IV inclusiv) care reprezinta partea.
In ce priveste anumite interdictii/limitari ale capacitatii avocatilor/consilierilor juridici de a pune concluzii la anumite instante, in functie de gradul instantei sau tipul clauzei ( fond sau cale de atac), acestea sunt reglementate de statutele profesionale ale acestora, si se studiaza la Organizarea instantelor, magistraturii, avocaturii etc...personal cred ca sunt doar niste recomandari.

Si inca ceva...concluzii scrise se pot primi pana la inchiderea dezbaterilor, pentru ca instanta le va avea in vedere la deliberarea cauzei, in timp ce concluziile orale trebuiesc puse in timpul dezbaterii cauzei, pentru a respecta contradictorialitatea si dreptul la replica...si replica replicii;)
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2008
Diana Persa, Avocat
buna ziua,

as vrea sa stiu ce inseamna :
"partile sa fie legal citate" ?

multumesc anticipat pentru raspunsuri !

Alte discuții în legătură

Procedura mostenitor lipsa noiklosa noiklosa Ce se intampla atunci cand, in cazul dezbaterii unei mosteniri, unul dintre mostenitori este plecat din tara de 30 de ani si nimeni nu stie de adresa lui si ... (vezi toată discuția)
Cerere de revizuire ContSters79057 ContSters79057 Doresc sa fac o cerere de revizuire pe motivul ca \"dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare care nu au putut fi infatisate atunci\" si ma ... (vezi toată discuția)
Succesiune atomiviorel2_BT atomiviorel2_BT Este legal partajul judiciar la care au participat doar doi moștenitori, ceilalți nefiind citați la dezbaterea succesorala? Cai de atac. (vezi toată discuția)