avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procedura mostenitor lipsa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procedura mostenitor lipsa

Ce se intampla atunci cand, in cazul dezbaterii unei mosteniri, unul dintre mostenitori este plecat din tara de 30 de ani si nimeni nu stie de adresa lui si nici cum sa dea peste respectivul ?

Se face citarea la ultimul sau domiciliu cunoscut sau prin citare publica, consultati un avocat din zona!

Comunicarea cererilor si a tuturor actelor de procedura- spune art.86 C.pr.civ.- se face din oficiu, adica de instanta. Modalitatile de comunicare sunt diferite: prin agentii procedurali ai instantei sau prin orice alt salariat al acesteia; prin agenti ori salariati ai altor instante, in ale caror circumscriptii se afla cel citat; numai daca nu este posibila comunicarea in conditiile aratate, aceasta se va face prin posta, cu scrisoare recomandata cu dovada de primire sau prin alte mijloace ce asigura transmiterea textului actului si confirmarea primirii acestuia.
In ceea ce priveste momentul comunicarii, legea stabileste doua reguli minime:
a) sub sanctiunea nulitatii, citatia trebuie inmanata partii cu cel putin 5 zile inainte de termenul de judecata.In pricinile urgente, termenul poate fi si mai scurt, dupa aprobarea instantei ( art.89, alin.1C.pr.civ). Nulitatea este insa relativa, intrucat infatisarea in instanta, in persoana sau prin mandatar, acopera orice vicii de procedura;
b) in afara de cazuri grabnice si dupa incuviintarea presedintelui, citatia nu se poate indeplini in zilele de sarbatoare legala.
Fireste ca, pentru a-si atinge scopul, comunicarea trebuie sa se faca nemijlocit destinatarului actului procedural.
Comunicarea la persoana este singurul mijloc eficace de comunicare a actelor de procedura.Inmanarea citatiei se face personal celui citat, care va semna adeverinta de primire, agentul insarcinat cu inmanarea certificand identitatea si semnatura acestuia.
Comunicarea citatiei si a altor acte de procedura nu se poate realiza prin afisare in cazul persoanelor juridice, precum si al asociatiilor sau societatilor care, potrivit legii, pot sta in judecata, cu exceptia cazurilor in care refuza primirea sau daca se constata, la termen, lipsa oricarei persoane la sediul acestora.
Regula de principiu, stabilita de art. 90, alin.1 c.pr.civ, este ca inmanarea citatiei si a altor acte de procedura se face, dupa caz, la domiciliul sau la resedinta celui citat ori la sediul acestuia.
Cand cel citat are o asezare agricola, comerciala, industriala sau profesionala in alta parte, inmanarea se poate face si la locul acestei asezari.
Schimbarea domiciliului uneia din parti in timpul judecatii-spune art. 98 C.pr.civ-, sub sanctiunea neluarii ei in seama, trebuia adusa la cunostinta instantei prin cerere la dosar, iar partii potrvnice prin scrisoare recomandata;recipisa de predare se va depune la dosar o data cu petitia prin care se instiinteaza instanta despre schimbarea domiciliului.
Art. 90, alin.2 C.pr.civ. prevede si posibilitatea de a inmana citatia oriunde, cand cel in cauza primeste citatia, fiindca, in cele din urma, scopul citarii este incunostiintarea efectiva a partii.
In considerarea functiilor si implicatiilor citarii, dovada comunicarii nu se poate face altfel decat prin procesul verbal incheiat de cel insarcinat cu inmanarea actului de procedura. Cu privire la faptele constatate personal de catre cel care l-a incheiat, procesul verbal face dovada pana la inscrierea in fals. Procesul verbal este un act solemn sau ad validitatem, cu toate consecintele ce decurga din acest atribut al actului.
Art. 100 C.pr.civ precizeaza elementele constitutive ale procesului verbal:
- data cand el a fost incheiat;
- numele celui care l-a incheiat;
- functia acestuia;
- numele, prenumele si domiciliul celui caruia i s-a facut comunicarea si modalitatea comunicarii;
- aratarea instantei care a emis actul sau de la care provine si identificarea lui, iar pentru citatii si a treemenului de infatisare;
- aratarea insrisurilor communicate
- numele si calitatea celui caruia i s-s facut inmanarea sau locul unde s-a facut afisarea;
- semnatura celui care a incheiat procesul verbal.
Exceptand mentiunile cu privire la functia celui ce a incheiat procesul verbalsi cu privire la aratarea inscrisurilor communicate, celelalte sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii.
Dovada de primire trebuie sa poarte stampila persoanei juridice citate, altminteri actul proceduarel este lovit de nulitate.
In procedura notariala, prezenta tuturor mostenitorilor este obligatorie.
In situatia in care unul dintre mostenitori nu se prezinta, procedura succesorala notariala se suspenda, ceilalti mostenitori trebuind sa se adreseze instantei de judecata.
In ambele proceduri, notariala si judiciara, citarea mostenitorului este obligatorie. Daca nu se cunoaste adresa acestuia, citarea se face prin publicitate, adica prin publicarea citatiei intr-un ziar de raspandire nationala si prin afisare la usa instantei.
se face citarea prin publicitate
noiklosa a scris:

Ce se intampla atunci cand, in cazul dezbaterii unei mosteniri, unul dintre mostenitori este plecat din tara de 30 de ani si nimeni nu stie de adresa lui si nici cum sa dea peste respectivul ?




De ce vreti sa dati peste el? :O
Nici cum sa IA LEGATURA cu respectivul :sorry:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare- nulitate relativa sau absoluta litigi munca flory1 flory1 Buna ziua, Daca pe notificarea judecatoreasca trimisa la adresa.. nu este trecut etajul cladirii, poate fi un motiv de nulitate. Relativa? Daca da, ... (vezi toată discuția)
P.v. inmanare citatie este act de procedura? eugen82 eugen82 Este p.v.ul inmanare citatie act de procedura? Vreau sa invoc nulitatea unui astfel de p.v. in conditiile art.164 alin.3 pt. lipsa unei mentiuni. Ma ... (vezi toată discuția)
Avocatul munteanu mihaela munteanu mihaela care este diferenta intre a fi reprezentat de avocat si a fi asistat de el? care e prima zi de infatisare, si intreb acest lucru pt k nu reusesc sa pricep din ... (vezi toată discuția)