avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... TAXA AUTO - Posibila suspendare pentru anul 2012
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

TAXA AUTO - Posibila suspendare pentru anul 2012

Vestea buna este ca s-a cerut suspendata taxei de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007, iar vestea proasta e ca va ramane in vigoare taxa de poluare auto, totusi redusa cu 25%. Noua lege a fost aprobata de Guvern inca din septembrie anul trecut, pentru ca apoi sa fie adoptata de cele doua camere ale Parlamentului. Incepand cu 13 ianuarie 2012 aceasta lege a fost aplicata.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a propus coaliţiei, în şedinţa de luni dimineaţă, ca taxa auto de primă vînzare pentru maşinile înmatriculate înainte de ianuarie 2007 să fie suspendată pentru circa un an, interval în care să fie achitată doar taxa de poluare auto, redusă cu 25%, au declarat surse oficiale pentru mediafax.

"Ministrul a cerut reanalizarea Legii privind taxa auto si amanarea cu aproximativ un an, pana la 1 ianuarie 2013, a articolului care impune plata taxei de prima vanzare pentru masinile inregistrate inainte de 1 ianuarie 2007. Motivul invocat a fost ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Un alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste de multe ori valoarea autovehiculului", au afirmat sursele citate de Mediafax.

Propunerea a fost prezentată coaliţiei în contextul în care una dintre revendicările formulate în timpul protestelor organizate în ultimele zile în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării vizează eliminarea taxei auto.



Ultima modificare: Luni, 23 Ianuarie 2012
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 07:20, 25 Ianuarie 2012
Nu e vorba de "rea-vointa" ci, mai grav, de "escrocherie". Orice om trebuie sa cunoasca exact ce taxe are de plata la momentul la care cumpara bunul ca sa poata decide daca mai cumpara sau nu. Odata ce a cumparat LEGAL, el nu trebuie sa fie obstructionat in dreptul sau de proprietate asupra bunului prin NOI TAXE (lucru pe care il face aceasta lege, in cazul masinilor inmatriculate inainte de 2007 pentru care omul platise la acea data toate taxele in vigoare).
Aveti foarte mare dreptate .... in ceea ce priveste "incompetenta" aici ma refeream stict la ... cum sa spun mai delicat... "prostie"...
Nu se poate sa dam o lege iar apoi sa o rectificam sau sa revenim asupra ei in numai 20 de zile de la intrarea in vigoare.... asta inseamna clar ca legea nu este buna inca de la inceput... asta inseamna clar ca numai un "INCOMPETENT" putea sa o faca.... asta intr-un limbaj mai delicat,.... puteam sa ma exprim si mai neortodox.... dar am preferat sa raman la acest termen "incompetenta".
kres a scris:

Nu e vorba de "rea-vointa" ci, mai grav, de "escrocherie". Orice om trebuie sa cunoasca exact ce taxe are de plata la momentul la care cumpara bunul ca sa poata decide daca mai cumpara sau nu. Odata ce a cumparat LEGAL, el nu trebuie sa fie obstructionat in dreptul sau de proprietate asupra bunului prin NOI TAXE (lucru pe care il face aceasta lege, in cazul masinilor inmatriculate inainte de 2007 pentru care omul platise la acea data toate taxele in vigoare).

Eu cred ca nu ati inteles bine despre ce vorbea legea.
Cei care detin masini inmatriculate inainte de 2007, nu platesc nimic acum.
Platesc doar cei care isi cumpara acum, o masina inmatriculata inainte de 2007. Adica noul proprietar. Asadar, noul proprietar stie cat va avea de plata la data inmatricularii, asa ca el decide daca sa o cumpere sau nu.

Si, intradevar este escrocherie, atata timp cat se stabileste o taxa de poluare asupra unui autoturism ce este deja inmatriculat in Romania.
Pentru ca legea privind taxa auto, face referire doar la autoturismele ce se inmatriculeaza prima data in Romania.

Iar dupa noua lege ce a fost suspendata temporar, taxa de "poluare " la data instrainarii autoturismului se va platii de fiecare data cand acesta se va instraina. Fiindca este inmatriculata in Ro, inainte de 2007.
Deci, daca ea schimba proprietarul o data la luna, aceea taxa trebuie platita iar si iar. Asa prevede aceea lege.
Asta DA, escrocherie!

@Quartila,

Escrocheria, in vechea varianta, nu rezulta din faptul ca se impunea o taxa asupra unui autoturism deja inmatriculat in RO ci din faptul ca aceasta taxa impiedica exercitarea deplina a dreptului de proprietate (prevazut de Constitutie) pentru autoturismele aflate DEJA in proprietatea oamenilor.

Omul cand si-a luat masina inainte de 2007 a achitat pe ea toate taxele prevazute de lege in acel moment (taxa vamala, accize, TVA la aceste taxe) - o carutza de bani. Datorita faptului ca a platit atunci acel bani e total IMORAL si INCORECT sa-i bagi betze in roate la vanzarea masinii peste cativa ani (chit ca taxa e achitata de cumparator, va incasa bani mai putini la vanzare).

Despre asta e vorba... Daca omul ar fi stiut, la data cumpararii, inainte de 2007, ca masina lui costa de fapt cu 500-2000 de euro mai mult (taxa auto), poate nu si-ar mai fi cumparat masina considerand ca aceasta costa prea mult.

E dreptul omului sa stie exact cat costa un bun cand da banii pe el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce parere aveti despre noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule ? Roland Mindrila Roland Mindrila Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost adoptata, potrivit biroului de presa al Camerei Deputatilor, cu 213 de voturi ... (vezi toată discuția)
Taxa auto/ 2012 Dg_Marian Dg_Marian Buna ziua! Intentionez sa cumpar o masina care are prima inmatriculare in anul 1993, in Romania, actualul proprietar a cumparat-o in anul 2010, eu, platesc ... (vezi toată discuția)
Noua taxa auto - imorala, ilegala si abuziva kres kres Revin cu rugamintea pentru juristi sa exprime puncte de vedere cu privire la ultima forma a taxei auto, promulgata recent de Presedintele Basescu. Din ... (vezi toată discuția)