avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... se poate schimba declaratia in instanta?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

se poate schimba declaratia in instanta?

fratele meu este condamnat pentru 3 ani si 6 luni pentru trafic de droguri.in timpul urmaririi lui penale a dat niste declaratii la politie cu privire la alte 2 persoane care inmpreuna cu el au introdus droguri in tara.ieri ,la procesul celor doi nu a mai recunoscut ceea ce initial a declarat si a spus ca a mintit.poate fi acuzat de marturie mincinoasa/.?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:38, 28 Ianuarie 2012
Depinde de calitatea pe care a avut-o în proces.

Din ceea ce ne relataţi d-vs se pare că a avut calitatea de martor, ceea ce înseamnă că poate fi pus sub urmărire pentru mărturie mincinoasă, dacă instanţa sau procurorul consideră.

Atenţie, ar mai putea să-şi retragă mărturia. Citiţi mai jos textul de lege:

ART. 260
Mărturia mincinoasă
Fapta martorului care într-o cauză penală, civilă, disciplinară sau în orice altă cauză în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase, ori nu spune tot ce ştie privitor la împrejurările esenţiale asupra cărora a fost întrebat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
Fapta prevăzută în alineatul precedent nu se pedepseşte dacă, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cauzele mai înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, martorul îşi retrage mărturia.
Dacă retragerea mărturiei a intervenit în cauzele penale după ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cauzele după ce s-a pronunţat o hotărâre sau după ce s-a dat o altă soluţie ca urmare a mărturiei mincinoase, instanţa va reduce pedeapsa potrivit art. 76.
Poate fi condamnat, dacă se sesizează parchetul. Dar de obicei , dacă există suficiente probe împotriva celor doi şi declaraţia fratelui dv.stră nu este chiar atât de importantă, nu se deranjează să întocmească dosar penal. Poate mărturisi că a minţit dacă i se va întocmi dosar şi atunci, in funcţie de faza in care se găseşte procesul celor doi, va beneficia de circumstanţe atenuante sau de impunitate.
Depinde, poate fi acuzat si de denunt calomnios, depinde si iar depinde. Situatia este cu atat mai grava cu cat cei 2 au fost arestati sau condamnati pe baza acestei declaratii.
Ii recomand mult sinceritate pe viitor.
Daca era invinuit sau inculpat in aceeasi cauza cu respectivii nu va raspunde penal.
Daca si-a schimbat declaratia in apel sau in recurs dar este tot inculpat nu va raspunde penal.Este dreptul lui de a da declaratii...

Depinde insa ce calitate are in procesul respectiv.
Detaliati in legatura cu calitatea procesuala a fratelui dvs pentru a primi raspunsul la obiect si pentru a va fi de folos intr-un mod real.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie mincinoasa floridragan floridragan o persoana poate fi acuzata de marturie mincinoasa daca a facut declaratii in calitate de martor , in doua dosare civile , declaratii ce au continuturi ... (vezi toată discuția)
Martor - marturie mincinosa xuser xuser Pe scurt: vin 5 sa ma bata. Politia il prinde pe unul iar ala cheama ,sa zicem, pe 2 dintre complici ca martori (mincinosi evident). Daca din martori devin ... (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru marturie mincinoasa ContSters75393 ContSters75393 Ce pedeapsa i se aplica unei persoane care ulterior se dovedeste ca a depus marturie mincinoasa?Va adresez aceasta intrebare pentru ca as vrea sa deschid ... (vezi toată discuția)