avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si copil dintr o alta relatie,doresc sa revin ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si copil dintr o alta relatie,doresc sa revin si eu si minorul la numele de fata

sunt casatorita dar nu mai locuim impreuna de 18 ani,am un copil din relatia actuala eu purtand inca numele fostului sot de care nu sunt divortata legal copilul poarta numele meu de casatorie dar tatal nu e trecut in certificatul de nastere . Doresc sa divortez pentru a ma recasatori cu actualul concubin si care este si tatal copilului ,vreau sa stiu daca dupa divort poate minorul sa revina si el la numele meu de fata mentionez ca in dreptul tatalui nu este trecut ca tata nimeni,eu locuiesc in grecia de 7 ani copilul are certificat grecesc vreau sa revin in Romania sa divortez si ai fac acte romanesti copilului.Doresc sa stiu daca pot divorta cat mai repede la pimarie si daca pot face asta,si cat costa divortul. va multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 20:42, 7 Februarie 2012
Puteti divorta la notar, costa aproximativ 500 lei. In certificatul romanesc al copilului la sectiunea tatalui va aparea obligatoriu sotul dvs. Asa spune legea.

Ulterior, dupa divort, dvs. sau copilul ori chiar concubinul poate contesta paternitatea la judecatorie. Dupa acea se va trece in certificatul de nastere noul tata si numele tatalui va deveni si numele copilului (daca parintii nu hotarasc altfel)
eu imi doresc dupa divort ca minorul sa poarte numele meu de fata ,nu am inteles unde mi ati spus ca va trebui obligatoriu sa apara sotul meu in certificatul copilului mentionez am certificat grecesc in dreptul tatalui nu este trecut ca tata nimeni ,in primul rand vreau sa stiu unde pot sa i fac certificat romanesc si daca poate ramane la fel ca si cel grecesc fara tata in dreptul copilului pentru ca sotul nu va vrea sa recunoasca copilul ,pentru ca nu e copilul lui eu dupa divort vreau sa i fac acte romanesti pe numele de fata nu vreau sa ia numele concubinului dar vreau sa fie trecut ca si tata in certificatul de nastere. va multumesc f mult.
Nu se poate cum vreti dvs. in România. Poate in Grecia.

Codul Familiei valabil pana la 1 octombrie 2011 spune:
Art. 53
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie.


Codul Civil valabil de la 1 octombrie spune:
Art. 414. -
(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soțul mamei
(2) Paternitatea poate fi tăgăduită, dacă este cu neputință ca soțul mamei să fie tatăl copilului.
va rog daca puteti sa imi dati un sfat ce pot face pentru ca este cu neputinta ca el sa vina sa recunoasca copilul sotul este o persoana foarte violenta cu care nu pot relationa,se poat face toate astea in lipsa lui sau trebuie sa fie si el prezent la orice rezolvare mai vreau sa stiu daca pot divorta la primarie si care este pretul divortului,am fost terorizata multi ani de el batuta si agresata am saritul de la etajul 2 am avut 2 copii impreuna in afara de minorul care il am eu fiind in spital un an de zile statul mi a luat copii si am piedut dreptul de mama ei el de tata si sunt infiati,cum as putea sa ai mai poarte acest copil numele,imi e imposibil va rog sa imi dati un sfat ce pot face mai exact. va multumesc
La transcrierea certificatului de nastere adaugarea tatalui se va face automat, nu trebuie sa fie tatal prezent.

Pentru divort, trebuie sa fie daca vreti sa divortati de comun acord, adica daca amandoi sunteti de acord. Divortul se poate realiza la NOTAR, pentru ca aveti un copil.

În caz ca nu va intelegeti cu privire la divort, singura cale este instanta.

Tagaduirea paternitatii o veti face prin instantă.
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa divort potate pastra copilul numele meu de fata ? cheran_z cheran_z dupa divort poate pastra minorul numele meu de dupa divort si in dreptul tatalui sa fie trecut numele concubinului ? si dupa ce ai transcriu certificatul ... (vezi toată discuția)
Copil nascut in timpul divortului - legea 101/1992 sau codul familiei? crisis81 crisis81 In 10 zile voi da nastere unui copil, iar divortul de fostul sot inca nu s-a finalizat. Copilul este al iubitului meu actual care doreste sa-l recunoasca. O ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere tulfuti tulfuti Buna seara va rog sa ma indrumatii si pe mine pt ca nu stiu unde sa apelez .Am fost casatorita dar nu mai eram inpreuna de 14 ani si nu am divortat din ... (vezi toată discuția)