avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la mostenire

Sunt urmarita de un excroc , si nu doresc sa mai fiu mostenitoarea mamei mele, fapt care l-ar bucura! Ce trebuie sa fac? .Pot semna eu vreun act de renuntare, trebuie ea sa faca vreun act de dezmostenire, un testament sau vreun act de vanzare- cumparare?
Multumesc anticipat pentru sfat!
act de renuntare nu se poate face decat dupa moartea mamei dumneavoastra si asta in fata notarului.deci nu se poate pune problema de asta in timpul vietii.mama poate sa va dezmosteneasca dar tot veti avea dreptul la rezerva succesorala, ptr ca sunteti descendent direct.in caz de dezmostenire din partea mamei , aceasta isi va produce efectul dupa moarte.
va cer sa mai cereti pareri..doar ce am terminat dreptul.
act de renuntare intr-adevar nu se poate inaintea deschiderii succesiunii; dezmostenire (prin testament sau donatie)- doar in limita rezervei succesorale

in schimb daca se incheie un contract de vanzare-cumparare, cu drept de intretinere eventual, in favoarea altei persoane nu se va mai pune problema unui eventual raport al donatiei la masa succesorala in momentul deschiderii succesiunii ramanand eventual sa mosteniti bunurile ramase in patrimoniu la acea data. Este singura varianta posibila dar trebuie sa fiti constienta de riscuri pt ca nu veti mai putea mosteni bunul vandut daca va razganditi decat printr-o actiune in constatarea simulatiei, destul de greu daca nu imposibil. sens in care va sfatuiesc sa incheiati si un act secret care sa confirme faptul ca vanzarea este nula, dar care sa nu ajunga la cunostiinta persoanei care va urmareste pentru a nu cere el insusi anularea actului fictiv.

daca se face o donatie altei persoane sub orice forma tot veti mosteni in limita rezervei succesorale, suma care va fi luata de catre creditor daca va mai fi in termen (datoria lui se prescrie in 3 ani - adica in 3 ani poate cere instantei sa pronunte o hot, si in alti 3 ani se prescrie cererea de executare a acelei hotarari) - daca despre asa ceva este vorba

chiar daca la data deschiderii succesiunii veti renunta la mostenire sau nu o veti dori sa o acceptati in termen creditorul are dreptul sa faca o actiune in instanta astfel incat renuntarea s-a facut degeaba, mai mult doar lui i se va acoperi datoria si un eventual rest ramas nu va va putea reveni dvs oricum

Anonymous a scris:
>Sunt urmarita de un excroc , si nu doresc sa mai fiu mostenitoarea mamei mele, fapt care l-ar bucura! Ce trebuie sa fac? .Pot semna eu vreun act de renuntare, trebuie ea sa faca vreun act de dezmostenire, un testament sau vreun act de vanzare- cumparare?
Multumesc anticipat pentru sfat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire anonim anonim Sunt urmarita de un excroc , si nu doresc sa mai fiu mostenitoarea mamei mele, fapt care l-ar bucura! Ce trebuie sa fac? .Pot semna eu vreun act de renuntare, ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)
Incalcarea dreptului unui mostenitor rezervatar prin donatia intregii averi catre alt rezervatar tolanita tolanita Buna ziua, as dori , va rog ,sa imi sugerati o cale (sau mai multe) de atac pentru un ACT DE DONATIE CU SCUTIRE DE RAPORT SI CU CLAUZE DE INTRETINERE, facut ... (vezi toată discuția)