Stimat forumist,
În mod clar achiesez la răspunsul colegului @andymaurul: nu s-a schimbat nimic în privința termenului de 6 luni aplicabil dupa consumarea ultimei cai de atac, depășirea acestui termen generând inadmisibilitatea aplicației.
Termenul de 18 luni de care ați vorbit reprezintă un termen de grație acordat României, iar nu un termen de depunere a aplicației!
Practic, în acest termen,judecata cererilor similare celor în urma cărora a fost declanșată procedura-pilot împotriva României se suspendă, deci analizarea dosarelor îngheață și nu se mai pronunță hotârâri în astfel de cazuri.
Însă nu există nici o legătură cu termenul de depunere a cererii CEDO. Aceasta se va depune în termenul obișnuit, iar dacă se vor vedea similitudini cu procedura-pilot, se va suspenda procedura CEDO.
Cu stimă.
Stimat forumist,
Având în vedere neclaritățile dvs, așa cum le-am observat și din mesajele private trimise de dvs, voi completa răspunsul dat anterior.
Din păcate, termenul de 6 luni nu are nimic în comun și nici nu se raportează într-un fel la cel de 18 luni, acum prelungit, acordat în procedura-pilot.
Astfel, dacă nu ați introdus aplicația înăuntrul termenului de 6 luni, aveți o serioasă problemă.
Este, totuși, necesar să aveți în vedere următoarele:
* termenul de 6 luni nu se calculează neapărat de la pronunțare, putându-se avea în vedere și motivarea deciziei de recurs, în caz că aceasta s-a efectuat ulterior;
- acest calcul va avea în vedere data la care judecătorii și-au motivat hotărârea, așa cum reiese întotdeauna din ultima filă a unei hotărâri: Hot red de...X, nr. ex...Z, data ...Y.
* există excepții în care termenul de 6 luni nu este aplicabil - ca exemplu, atunci când ați câștigat în instanță, dar hotărârea nu vă este executată.
Cu stimă