avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Inregistrarea in scopuri de TVA si Registrul ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Inregistrarea in scopuri de TVA si Registrul Operatorilor Intracomunitari

Operatiunile intracomunitare pentru care este obligatorie inscrierea in ROI sunt:
- livrari intracomunitare de bunuri care au locul in Romania si care sunt scutite de taxa potrivit prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) si d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificarile si completarile ulterioare;

- livrari ulterioare de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare care se declara drept livrari intracomunitare cu cod T in Romania;

- prestari de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile;

- achizitii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul in Romania;

- achizitii intracomunitare de servicii, efectuate de persoane impozabile stabilite in Comunitate in beneficiul unor persoane impozabile stabilite in Romania.

Procedura inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari

In vederea inscrierii in ROI, contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna, la organul fiscal competent, formularul 095 „Cerere de inregistrare in/radiere din Registrul operatorilor intracomunitari" si certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania ale tuturor asociatilor, cu exceptia societatilor pe actiuni, si ale administratorilor.

Important!
in cazul persoanelor impozabile care au sediul activitatii economice in Romania, prin asociati si administratori se intelege numai asociatii si administratorii societatilor comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. in cazul societatilor pe actiuni, inclusiv a celor in comandita pe actiuni, care au sediul activitatii economice in Romania, in vederea inscrierii in ROI, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor, nu si al asociatilor. in sensul prevederilor mentionate, prin asociati se intelege asociatii care detin minimum 5% din capitalul social al societatii.

Institutiile publice, astfel cum sunt prevazute de Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte persoane impozabile stabilite sau nestabilite in Romania, care nu sunt constituite in baza Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu au obligatia prezentarii cazierului judiciar in vederea inscrierii in ROI.

In cazul in care, in certificatele de cazier judiciar este inscrisa punerea in miscare a actiunii penale fata de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie sa prezinte documente, eliberate de organele de urmarire penala, din care sa rezulte daca actiunea penala este sau nu este in legatura cu operatiunile intracomunitare mentionate mai sus.

In cazul in care, in certificatele de cazier judiciar sunt inscrise infractiuni, contribuabilii vor prezenta copiile legalizate ale hotararilor judecatoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul directiei finantelor publice coordonatoare a organului fiscal competent, sau, dupa caz, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in cazul marilor contribuabili, din care sa rezulte daca infractiunea este sau nu in legatura cu operatiunile mentionate mai sus.

Atentie! Persoanele fizice care solicita inscrierea in ROI depun certificatul de cazier judiciar propriu.

Momentul inscrierii in Registrul Operatorilor Intracomunitari

Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile au obligatia inscrierii in ROI, astfel:

- la data solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA a persoanelor impozabile si persoanelor juridice neimpozabile, potrivit art. 153 sau 153 indice 1 din CF, daca intentioneaza sa efectueze una sau mai multe operatiuni intracomunitare mentionate mai sus;

- inainte de efectuarea operatiunilor intracomunitare, de catre persoanele inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 153 si 153 indice 1 din CF.

Important!
Contribuabilii care solicita inscrierea in ROI de la data inregistrarii in scopuri de TVA trebuie sa depuna, la organul fiscal competent, cererea de inscriere odata cu „Cererea de eliberare a certificatului de inregistrare in scopuri de TVA pentru comerciantii care se inregistreaza in scopuri de TVA de la infiintare" sau, dupa caz, cu declaratiile de inregistrare fiscala/ de mentiuni prin care se solicita inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1 din CF.

Cererea de inregistrare in ROI se depune la registratura organului fiscal competent sau prin posta, cu confirmare de primire. In cazul contribuabililor care solicita inscrierea in registru la inregistrarea in scopuri de TVA, solutionarea cererii se efectueaza in termen de 10 zile calendaristice. In cazul persoanelor impozabile pentru care legea prevede ca inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 153 din CF devine valabila cu data de 1 a lunii urmatoare depunerii cererii de inregistrare, inscrierea in ROI opereaza cu data comunicarii deciziei, dar nu inainte de data inregistrarii in scopuri de TVA.

Pentru contribuabilii inregistrati deja in scopuri de TVA si care solicita inscrierea in ROI, procedura de aprobare/respingere a cererii de inscriere se aplica de indata de catre organul fiscal competent.

De retinut!
Persoanele care nu figureaza in ROI nu au un cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sunt inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 si 153 indice 1 din CF. incepand cu data de 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informatii in domeniul taxei pe valoarea adaugata (TVA) cu statele membre ale Uniunii Europene, sunt utilizate informatiile din ROI.

In ROI nu se inscriu:

- persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA;

Important!
Persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile care efectueaza achizitii intracomunitare ce nu depasesc plafonul de 10.000 euro la cursul din data aderarii nu au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din CF si nici in ROI.

- persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare o actiune penala si/sau au inscrise in cazierul judiciar infractiuni in legatura cu operatiuni intracomunitare.

Radierea din Registrul Operatorilor Intracomunitari

Radierea din ROI se face prin decizie emisa de organul fiscal competent, la cererea persoanelor impozabile sau din oficiu cand:

- sunt declarate inactive conform prevederilor art. 78 indice 1 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- au intrat in inactivitate temporara, inscrisa in Registrul Comertului, potrivit legii;

- asociatii/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit. a) din Ordonanta Guvernului nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

- nu au depus pe parcursul unui semestru calendaristic nici un decont de taxa prevazut la art. 156 indice 2;

- in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica, si pentru doua perioade fiscale consecutive in cursul unui semestru calendaristic, in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic, nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, din prima zi a celei de-a doua luni urmatoare respectivului semestru calendaristic;

- persoana nu era obligata sa solicite inregistrarea sau nu avea dreptul sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA;

- persoanele au fost scoase din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in cazul nedepasirii cifrei de afaceri de 35.000 euro;

- persoanele impozabile inregistrate conform art. 153 din CF in anul urmator inscrierii in registru nu au mai efectuat operatiuni intracomunitare de natura celor prevazute la art. 158 indice 2 alin (1) din CF;

- persoanele inregistrate in scopuri de TVA solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit legii;

- persoanele impozabile au ca asociat sau administrator o persoana impotriva careia s-a pus in miscare actiunea penala in legatura cu operatiuni intracomunitare.

Contraventii si sanctiuni

Potrivit prevederilor art. 219 indice 2 din Codul de Procedura Fiscala, efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in ROI fara a fi inscrise, conform legii, in acest registru, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 5.000 lei.
*
Baza legala: art. 158 indice 2 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, punctul 81 indice 1 din Hotararea Guvernului Romaniei nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare si functionare a Registrului Operatorilor Intracomunitari, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare.


Sursa: Finante Valcea
Cel mai recent răspuns: Iulia_A_68 , utilizator 16:01, 15 Octombrie 2015
Saso a scris:

Buna ziua.
Sotul meu are un srl si produce proteze stomatologice, adica este tehnician dentar.
i-a fost solicitata de cineva din eu o colaborare tot pe producție de proteze dentare.
acea persoana i-a cerut un cond in R.O.I., la indicatiile unui contabil de acolo.
DAR daca citim Codul Fiscal aflam ca:
ART. 141 Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării:
b) prestările de servicii efectuate în cadrul profesiunii lor de către stomatologi şi tehnicieni dentari, precum şi livrarea de proteze dentare efectuată de stomatologi şi de tehnicieni dentari;

este necesara înscrierea in ROI pentru a putea colabora ? sau nu?
știu sigur ca tehnicienii dentari din eu nu sunt nici ei plătitori de TVA.

va mulțumesc anticipat


Operaţiunile intracomunitare pentru care este obligatorie înscrierea în ROI sunt:
- livrări intracomunitare de bunuri care au locul în România şi care sunt scutite de taxă potrivit prevederilor art. 143 alin. (2) lit. a) şi d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF), cu modificările şi completările ulterioare;
- livrări ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T în România;
- prestări de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;
- achiziţii intracomunitare de bunuri taxabile care au locul în România;
- achiziţii intracomunitare de servicii, efectuate de persoane impozabile stabilite în Comunitate în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în România.
Compuneti mesaje in cadrul forumului, nu mai postati intrebari aici..Este destul de greu sa le urmarim....


pt : merielenis Termenul legal este de 3 zile dar.. din practica va spun ca poate dura si 6 luni.
Mergeti la anaf si vb cu inspectorul repartizat.
Pt altcineva care a pus o intrebare ( nu i mai retin munele) : Scrieti scutit de tva conf codului fiscal art 143, alin 1 litera C; nici taxare inversa nici cu drept de deducere... Taxare inversa o face cumparatorul,
Ultima modificare: Vineri, 7 Februarie 2014
Vlajoaga Robert PFA, Contabil
Dan_Preda a scris:


Operaţiunile intracomunitare pentru care este obligatorie înscrierea în ROI sunt:
- prestări de servicii intracomunitare efectuate de persoane impozabile stabilite în România în beneficiul unor persoane impozabile stabilite în Comunitate, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile;



ce inseamna "altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile"?

de pilda eu am un client din UK caruia ii livrez servicii de inginerie si consultanta, si el le factureaza apoi unui alt client din Romania, factura o face fara TVA, fiind servicii la care locul prestarii este domiciliul fiscal al clientului. Cf legislatiei din UK (care se bazeaza tot pe regulile europene in domeniul TVA), prestarea de servicii a firmei din UK catre cea din Romania este scutita de TVA in UK. Cand am intrebat la fiscul din Romania cum vad ei expresia "altele decat cele...", mi s-a spus ca "nu stim cea vrut sa excluda legiuitorul prin aceasta adaugire, dar noi va consideram ca in cazul Dvs va trebui sa aduceti dovada scrisa de la autoritatile fiscale din UK ca operatiunea in cauza este scutita de TVA." Aberant, pentru ca este clar ca in toata Europa se aplica aceleasi reguli privind taxarea TVA, iar in factura mea fac clar faptul ca serviciile sunt prestate in legatura cu un client care opereaza in Romania...Culmea este ca pentru un pumn de euro, sunt nevoit sa ma inscriu in ROI si sa imi complic viata cu declaratii de TVA lunare, si nici nu mai pot parasi ROI decat dupa un an si jumatate....Daca a mai avut cineva o situatie similara, mi-ar fi de mare folos...
Ma puteti ajuta cu o nelamurire? Practic o firma neplatitoare de TVA si care nu va deveni platitor de tva - cum poate achizitiona din UE in valoare de maxim 10000 euro/an? trebuie sa ne inscriem in ROI? trebuie sa declaram la ANAF? ne ajutati cu pasii de urmat?
Multumesc
Buna ziua!
Administratorul unei firme a facut o comanda pe net pentru un obiect de inventar necesar.A primit bunul respectiv printr-o firma de curierat,a achitat bunul,pe chitanta nu se mentioneaza furnizorul extern,ci transportatorul,iar la deschiderea coletului a avut surpriza sa constate ca are o factura externa.Nu este inregistrat in Registrul Operatorilor Intracomunitari.Care este procedura in acest caz,cum se poate inregistra factura,cum se evita consecintele negative?
Va multumesc antcipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)
Inscriere in registrul operatorilor intracomunitari roxana_c_09 roxana_c_09 Buna ziua, Sunt traducator PFA neplatitor de TVA si pentru a colabora cu diverse birouri din UE mi s-a cerut un nr de TVA. Din cate am inteles, pentru a ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari sasug sasug Bună ziua, Am o intreprindere Individuală neplătitoare de TVA, şi prestez servicii de dirigenţie de şantier în Ungaria. Întrebarea mea este, dacă ... (vezi toată discuția)