Cum s-ar putea rezolva "problema" cu fiertul orezului brun ?
Mi-am amintit cum faceau mama si bunica coliva, obicei testat si de sotia mea.
Se spala produsul (graul/ arpacasul/ si de ce nu - orezul brun, care este la fel de tare ca celelealte) in 3 jeturi de apa rece pentru a se indeparta impuritatile si surplusul de gluten.
Se lasa la muiat in apa rece, 2-3 ore, acoperind produsul din cratita cu 2 degete de apa rece.
Se pune un praf de sare grunjoasa si se da in fiert, la foc mare, apoi se lasa produsul la umflat, pana ce apa este absorbita de catre produs si bobul incepe sa se umfle.
Se acopera produsul cu apa calduta si se continua fierberea, la foc mic. Dupa caz, se completeaza cu apa calda si se continua fierberea pana se umfla bobul (sigur atunci este fiert). Fierberea poate dura 1-1,5 ore. Se supravegheaza cratita sa nu se prinda produsul de fund si sa arzi cratita.
Cu orezul gata fiert, puteti continua reteta preferata. Preparatul final, pe baza de orez, va iesi mult mai gustos daca se fierbe orezul inainte, in apa cu putina sare.
Mai stiu si alte trucuri, am si experiente personale, dar si cateva incercari in ale bucatarelilor. Daca curiozitatea va indeamna, accesati aici
[ link extern ]