avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Dilema... Infiintare PFA, II sau SRL?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Dilema... Infiintare PFA, II sau SRL?

Buna ziua,

Doresc sa infiintez un PFA sau SRL care sa produca si sa comercializeze lumanari decorative. Nu stiu exact ce sa aleg intre aceste forme de organizare. Ma gandesc ca ar trebui sa aleg sa fiu platitor de tva intrucat voi avea cheltuileli legate de achizitia materialelor pentru confectionarea lumanarilor, a echipamentelor necesare si intentionez sa ma adresez atat utilizatorilor finali (voi deschide probabil un magazin online), dar si firmelor de cadouri, florarii etc. De asemenea detin automobil proprietate personala si m-ar interesa sa deduc cheltuielile legate de achizitionarea combustibilului. Ce ma sfatuiti? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:32, 22 Aprilie 2012
se lucreaza in general pe SRL
Puteti sa va autorizati ca pfa la care daca depasiti plafonul de 35 000 euro anual la incasari, veti fi abligata sa va inregistrati ca platitor de tva. Se pot deduce si in acest caz cheltuieli cu carburantul conform prevederilor din codul fiscal valabile in prezent(doar 50%). Problema in acest caz al autorizarii ca pfa consta in depunerea la dosar pentru autorizare a unui act de studii sau calificare.
Pentru a scapa de aceasta problema infiintati un SRL dar in acest caz cheltuielile de infiintare vor fi mai mari si daca doriti sa aveti salariati , apar cerinte legate de depunerea declaratiilor pentru impozitele si contributiile pe salarii (se depun prin internet si va trebuie semnatura electronica). Sau angajati un contabil.
si la pfa puteti avea salariati. problema apare ca in cazul salariatilor aveti nevoie de o persoana care sa aiba atestat pt revisal. orice varianta ati alege din punctul meu de vedere e buna, diferentele sunt atat de mici ca aproape nu conteaza insa trebuie sa stiti la ca pfa se raspunde si cu patrimoniul propriu in caz de datorii
Multumesc mult pentru raspunsuri. Cred ca pana la urma voi merge pe SRL, poate un SRL-D. Nu vreau sa fiu off topic, dar ati putea sa imi spuneti daca aceasta activitate ar putea fi eligibila pentru accesarea de fonduri europene pentru tineri? Si daca detinerea imobilului in care se va desfasura activitatea poate fi considerata cofinantare?
Ultima modificare: Joi, 19 Aprilie 2012
RoxiNet, utilizator
mary-anna a scris:

si la pfa puteti avea salariati. problema apare ca in cazul salariatilor aveti nevoie de o persoana care sa aiba atestat pt revisal. .....




Unde este reglementat asa ceva in legislatie: persoana care sa aiba atestat pentru revisal? :-/....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calificare? jaab jaab Buna ziua , ma intereseaza pentru infiintarea unui atelier de confectionat lumanari decorative(pfa, intreprindere individuala) daca persoana nu are calificare ... (vezi toată discuția)
Informatii necesare sa deschid un atelier de confectii de decoratiuni textile levo levo Doresc sa deschid un mic atelier de confectii de decoratiuni textile, mai exact perne decorative, textile de bucatarie facute din materiale imprimate. De ce ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma AngelaTasnadi AngelaTasnadi Buna seara Asi dori sa deschid un magazin mixt si o florarie, rulajul nu o sa fie mare ca sunt intr-un oras mic. O sa am nevoie de angajati(2). Intrbarea mea ... (vezi toată discuția)