avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Infractiuni privind circulatia pe drumuri publice
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Infractiuni privind circulatia pe drumuri publice

Sotul meu a fost prins de 3 ori circuland fara permis si de fiecare data i s-a intocmit dosar penal. La primul a primit 8 luni inchisoare, la al doilea 1an si 4 luni si al treilea urmeaza pe 8 mai.
El este recidivist si mai avea 2 luni din perioada de incercare cand a savarsit infractiunile acestea. Intrebarea mea este i se poate pune un spor de 6 luni? Putem dupa judecarea celui de al treilea dosar, dupa ce se face contopirea, sa cerem eliberare conditionata sau sub supraveghere? Ce as putea sa fac ca sa execute cat mai putin din pedeapsa?
Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
chelugeorgiana, utilizator
Revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii este obligatorie, conform art. 83 alin. (1) C. pen., dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune intenţionată pentru care s-a pronunţat o hotărâre de condamnare. În acest caz, instanţa nu poate dispune o nouă suspendare condiţionată a executării pedepsei, indiferent dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81 alin. (1) lit. b) privind durata pedepsei aplicate pentru infracţiunea anterioară, întrucât, potrivit art. 83 alin. (3) C. pen., numai dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă - nu şi atunci când aceasta este săvârşită cu intenţie - instanţa poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, iar revocarea primei suspendări nu mai are loc.

Art. 83 C. pen. reglementează situaţia revocării suspendării condiţionate a executării unei pedepse, dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o hotărâre de condamnare. În această situaţie, revocarea suspendării condiţionate este obligatorie, indiferent de durata pedepsei suspendate.

Potrivit aceluiaşi text, pedeapsa a cărei suspendare a fost revocată, nu se contopeşte, ci se execută alăturat de pedeapsa aplicată pentru cea de-a doua infracţiune.

Obligativitatea revocării suspendării condiţionate exclude posibilitatea aplicării art. 81 alin. (1) lit. b) C. pen., chiar dacă pedeapsa a cărei suspendare se revocă nu este mai mare de 6 luni. Acceptând această posibilitate ar însemna să se dispună o a doua suspendare pentru aceeaşi pedeapsă.

Dacă legiuitorul ar fi înţeles să reglementeze şi o astfel de situaţie, ar fi prevăzut-o expres, aşa cum a făcut în art. 83 alin. (3) C. pen., potrivit căruia în cazul în care infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, se poate aplica suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendări.



Se poate dispune liberarea conditionata.



Până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.


Instanţa va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii. Dispoziţiile alin. 1-6 nu se aplică în cazul în care acţiunea penală vizează o infracţiune care se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă.


Se pot retine circumstante atenuante.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Injurii si amenintari adrianionica adrianionica fostul meu prietenul meu a fost condamnat cu suspendare 3 cu 5 ani pentru talharie.acum ma tot ameninta cu bataia si vorbe urate.daca eu ma duc sa depun ... (vezi toată discuția)
Suspendare Happynes Happynes cum se executa pedeapsa cu suspendare?in penitenciar sau acasa de exemplu la 7 ani rog raspuns (vezi toată discuția)
Termen de incercare MihaiIancu MihaiIancu Buna ziua ! am si eu o nelamurire si va multumesc anticipat pentru raspunsuri..se poate da pedeapsa cu executare dupa terminarea termenului de incercare ? sau ... (vezi toată discuția)