avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Nu aveti nevoie de parerea lor, pentru ca ea nu produce niciun efect juridic.
Calificarea unui contract se poate face, in principiu, in instanta, dar depinde care e situatia si ce anume urmariti. De ex, daca vanzatorul refuza sa refactureze pentru ca zice el ca nu e vanzare, atunci va puteti adresa instantei, dar nu cerand interpretarea contractului ci cerand obligarea vanzatorului la (incheierea cvc si) calcularea pretului cu TVA 5%. Interpretarea contractului va fi doar o chestiune incidentala.
Astazi am primit prin e-mail raspunsul DGFP Brasov . L-am atasat .
Cuvant cu cuvant , acelasi raspuns cu al vecinului meu (atasat deasemenea) si cu al d-nei Simona Nicoara.
Apropos suntem vecini ...si de suferinta ...
Am luat avant pe drumul spre instanta...
In cazul meu compania de constructii nu a dat nici un semn ca ar dori sa mergem la notar pentru CVC . O sa ma duc pe la ei si o sa-i intreb daca vor dori sa refactureze cu 5% TVA. Daca nu atunci o sa ne vedem la tribunal.

Va urez succes si rabdare :)
Va sugerez sa sesizati mai intai protectia consumatorului.

Revin cu completari:
In opinia mea de amator in legislatia drepturilor consumatorilor, OPC are sarcina sa apere interesele legitime ale consumatorilor. Refuzul de a pune in practica o facilitate fiscala acordata prin lege este in opinia mea o practica comerciala incorecta, situatie sanctionabila de catre inspectorii OPC in baza prevederilor privind protectia consumatorilor.
Ultima modificare: Joi, 12 Noiembrie 2009
Andrei CFNET, Consultant fiscal

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)