avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
De ce hulim Justitia romana ?
La primul termen din 26.02.10 (adica dupa 60 zile de la citarea partilor), judecatoarea a admis solicitarea scrisa (sic !) a constructorului , prin care acesta solicita un nou termen intrucat nu are angajat APARATOR !!!
Asa ca repriza a 2-a in 09 aprilie.

Intrebare: in Monitorul Oficial nr 142/04.03.2010 a fost publicata OUG 14/2010 prin care chiriasii ANL pot cumpara locuintele construite de ANL. In aceasta speta se aplica cota redusa de TVA , adica 5% ?
sosoro a scris:

Buna seara,

Din antecontract:
"Pretul apartamentului este de 50.000 Euro, TVA inclus, pret ferm si nemodificabil" - 2007.

S-au platit 2 transe, in cuantum de xxx lei (echivalent a yyy euro) si in cuantum de zzz lei *echivalent a fff euro).

Nu exista factura pentru cei 50.000 de euro, doar ce este specificat in antecontract.


Pentru regularizarea TVA-ului, cum se procedeaza la calculul pretului locuintei cu TVA 5%? Cei 50.000 euro la ce curs se vor calcula (pentru a se extrage baza si TVAul de 19%, apoi pentru a se calcula TVA-ul de 5%)?







pret contract este 42.017 euro + 7.983 euro (tva 19%) = 50.000 euro
primul avans = 16.807 euro x 3,5 = 58.824 lei + 11.176 lei (tva 19%) = 70.000 lei (20.000 euro)
al doilea avans = 25.210 euro x 3,7 = 93.277 lei + 17.723 lei (tva 19%) = 111.000 lei ( 30.000 euro)

factura de regularizare
rd1 = 58.824+93.277=152.101 lei + 7.606 lei (tva 5%)
rd2 = minus 152.101 minus 28.899 (11.176 + 17.723 tva 19%)

total factura = minus 21.293 lei reprezentand suma de recuperat de la constructor.
Si eu sunt in aceeasi situatie si chiar azi , dupa ce de mai mult timp urmaresc raspunsurile de pe acest forum , am fost plin de incredere la sediul Finantelor Publice si mi s-a spus a in cazul celor care au contractat prin ANL , au contract de construire si nu de livrare, nu beneficiaza de cota redusa de tva5% deoarece nu se incadreaza la "livrare de locuinte" , indicandu-mi totodata si acest raspuns DE PE SITE-UL Ministerului de Finante(ANAF) [ link extern ] ...

Mentionez ca apartamentul contractat este inca in constructie si indeplinesc toate celelalte conditii. As dori sa stiu cum sa procedez mai departe pt a beneficia de tva5%.

Speta publicata la data 24.08.2009

Referitor la: Codul fiscal
Domeniu:
6 Taxa pe valoarea adaugata
Subdomeniu:
08 Cotele de taxa
Scurta descriere:
Cota redusa TVA pt. apartament
Intrebare
O persoană fizică a achiziţionat cu credit ipotecar, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, un apartament şi a încheiat în acest sens un contract de construire cu un antreprenor. Facturarea apartamentului de către antreprenor se poate face cu cota redusă de TVA de 5% ?

Raspuns
Potrivit prevederilor art. 140 alin. (21) din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 200/2008, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.
Prevederile privind aplicarea cotei reduse de 5% în cazul livrării de locuinţe care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, au intrat în vigoare la data de 15 decembrie 2008, conform art. III din OUG 200/2008. Conform pct. 23 alin. (7) din norme, cota redusă de taxă de 5% prevăzută la art. 140 alin. (21) din Codul fiscal se aplică numai pentru livrarea, astfel cum este definită la art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, a locuinţelor ca parte a politicii sociale, respectiv pentru transferul dreptului de a dispune ca şi un proprietar de bunurile prevăzute la art. 140 alin. (21) lit. a) - d) din Codul fiscal. Pentru locuinţele obţinute prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe, beneficiarii încheie contracte de construire cu un antreprenor, iar sursele de finanţare sunt avansurile depuse de beneficiar şi creditele ipotecare obţinute de către aceştia. Contractele pe care Agenţia Naţională pentru Locuinţe le încheie cu diverşii beneficiari constituie în fapt contracte de mandat, aceasta din urmă fiind mandatată ca în perioada derulării execuţiei şi finalizării lucrărilor să reprezinte beneficiarul atât în relaţia cu antreprenorul general cât şi în relaţia cu banca. Pe măsura executării lucrărilor, antreprenorul întocmeşte facturi pe numele beneficiarului locuinţei (persoană fizică) pentru lucrările executate, însoţite de situaţii de lucrări, care sunt trimise spre decontare către ANL, iar plata se efectuează din contul beneficiarului. În contextul celor de mai sus, rezultă că sumele achitate antreprenorului reprezintă contravaloarea unei prestări de servicii şi nu a livrării unui bun imobil, întrucât contractul încheiat între cele 2 părţi este contract de construire, nu de livrare. Prin urmare, precizăm că nu se poate aplica o cotă redusă de TVA de 5% pentru sumele reprezentând contravaloarea lucrărilor executate de antreprenor, întrucât Codul fiscal nu prevede astfel de facilităţi în cazul lucrărilor de construcţii, ci doar în cazul livrărilor de locuinţe care îndeplinesc anumite condiţii expres prevăzute în legislaţia în vigoare.

Baza legala

Legea nr 571 / 2003 articolul 140 alin. (2^1)


Raportează acest mesaj
Samaritean a scris:

Marti ma duc la Notar. Constructorul a spus ca nu vrea sa intabulam cu 5%. Am prezentat problema mea mai demult aici pe forum, revin scurt. Am antecontract, factura, 48.000 euro dati cu TVA-ul de 19% inclus. Apartamentul acum e finisat, eu l-am finisat , si poate fi locuit ca atare. Deci am inteles ca trebuie sa cer notarului un refuz de intabulare.
1. Este obligat notarul sa-mi autentifice acest act?
2. Dupa acest refuz, ma adresez unui avocat si cer intabularea prin tribunal?
3. Daca sa zicem constructorul spune ca va cere returnarea TVA si sa facem contractul cu 5%, sa semnez ceva sau sa astept pana cand imi da banii? In momentul semnarii actelor la notar eu trebuie sa fi fost intrat in posesia banilor?
Va multumesc.
As aprecia daca as avea un raspuns pana luni seara.
Cristi


Revin. Am fost la notar, am incheiat acel act. Ei spun ca in antecontract se specifica ca locuinta pe care am contractat-o a fost predata semifinisata. Daca am finisat-o eu ei spun ca nu ne incadram in lege.
Pe de alta parte, am discutat cu un avocat, de la mine din oras si a spus ca nu prea are timp pentru un proces la Cluj. Cat credeti ca m-ar costa acest proces? Trebuie sa platesc taxa de timbru pe valoarea totala a apartamentului, sau doar pe diferenta de TVA pe care o solicit? Prin acest proces se face concomitent si intabularea apartamentului sau este nevoie de un alt proces?
Rog raspuns urgent deoarece constructorul m-a amenintat ca daca el intra in faliment, eu pierd apartamentul care inca nu e intabulat pe mine. Daca incep acest proces se poate face o instiintare catre cartea funciara prin care banca sa nu poata lua apartamentul, deoarece este un proces pe rol? Chiar nu mai stiu ce sa fac. Imi vine sa renunt.
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
Samaritean, utilizator
Buna ziua,

As avea rugamintea sa ma lamuriti si pe mine intr-o privinta: in cazul in care eu sunt proprietara a unui apartament pe care l-am achizitionat de la o persoana fizica in anul 2003, pot achizitiona o locuinta cu 5% cota tva (aceasta indeplineste toate conditiile)?.

Am vazut ca in lege nu scrie sa nu mai ai o locuinta in proprietate ci "sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achiziţionat-o cu cota de 5%; "

Astept raspuns si va multumesc anticipat!

Gabriela

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)