avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Asigurari de sanatate pentru persoane fara venituri
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Asigurari de sanatate pentru persoane fara venituri

Am terminat de curand perioada platita de somaj (de 12 luni) si inca nu mi-am gasit alt loc de munca, deci momentan sunt o persoana care NU REALIZEAZA ABSOLUT NICI UN FEL DE VENIT - nici impozabil nici neimpozabil - fiind intretinuta de parintii mei pensionari de care am grija, intrucat sunt amandoi grav bolnavi. In aceste conditii mai beneficiez de asigurarile de sanatate de stat? Sau va trebui sa apelez doar la sistemul medical privat? O persoana care nu realizeaza nici un fel de venit poate fi obligata sa plateasca asigurarile de stat chiar daca nu intentioneaza sa mai foloseasca serviciile medicale de stat? Si daca da, din ce surse ar trebui sa le plateasca? Prefer sa platesc, daca va fi cazul, o consultatie din an in paste la o clinica privata si sa-mi cumpar eventual cateva medicamente la pret intreg, decat sa platesc lunar sume uriase pt niste servicii pe care nu le utilizez sau daca da, asta s-ar intampla extrem de rar. (In 28 ani de munca nu am fost niciodata internata intr-un spital, nu am avut niciodata concediu medical, nu am cumparat niciodata medicamente compensate.)
Avand in vedere ca e salariata, contribuia la fondul de sanatate ii este oprita din salariu, in consecinta nu e nevoita sa incheie contract cu casa....
Faza asta cu incheierea contractului e o mare gogorita cuprinsa in legea 95/2006....Am o cunostinta care inainte de a i se termina somajul a mers la CASMB pentru a vedea care sunt documentele necesare in vederea incheierii "faimosului contract"... O gramada de hartii: copie carnet de munca, adeverinta de la fisc-ca nu realizeaza venituri, adeverinta de la ONRC-ca nu e administrator sau asociat in vreo firma si inca cateva.....Dupa vreo 2 saptamani (cam atat a durat obtinerea actelor de la autoritati) a mers iar la casa si au trimis-o la Trezorerie sa inceapa sa plateasca contributia la sanatate 39 lei/ luna (fiind persoana fara venit de acum).....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare in sistemul public de sanatate sam56 sam56 Am demisionat de la firma la care lucram. Nu beneficiez de somaj. Unde trebuie sa ma adresez si ce documente sunt necesare pentru a-mi plati asigurarea de ... (vezi toată discuția)
Exista lege care prevede plata cass pe perioada intreruperilor din cartea de munca ? ContSters167435 ContSters167435 Va rog sa-mi spuneti daca exista o lege care prevede plata contributiei individuale la sistemul de sanatate pe perioada intreruperilor din cartea de munca ? ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurare in sistemul public de sanatate cristina1966 cristina1966 As vrea sa-mi fac o asigurare medicala la CNSAS,pana acum nu avut o asigurare,va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez si cat ar trebuii sa ... (vezi toată discuția)