avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cand poate cere sotul liberarea conditionata?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cand poate cere sotul liberarea conditionata?

Daca sotu meu a fost condamnat la 1 an si 4 luni de inchisoare pentru conducere fara permis cand pot cere eliberare conditionata?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Mai 2012
chelugeorgiana, utilizator
Cel mai recent răspuns: chelugeorgiana , utilizator 11:31, 6 Iunie 2012
Dupa 10 luni si jumatate .
Pai si daca iese la munca nu poate sa scape mai devreme? Sau avand in vedere ca fpta nu este foarte grava nu are sanse sa faca doar jumate din pedeapsa?
Cum potrivit art. 59 Cod penal, condamnatul dobândeste vocatie efectiva la liberare conditionata numai în momentul în care a executat fractiunea de pedeapsa stabilita în mod obligatoriu de lege, pâna la acest moment este inutila orice analiza asupra conduitei condamnatului avuta pe parcursul executarii pedepsei cu referire la disciplina si dovezi
temeinice de îndreptare.


Ceea ce face diferenta este faptul ca, în situatia persoanelor care nu au prestat o munca din motive obiective, liberarea acestora este conditionata doar de dovezile temeinice de disciplina si îndreptare. În situatia persoanelor care nu au prestat o activitate desi acest fapt nu s-a datorat unei împrejurari obiective, la momentul îndeplinirii fractiei de pedeapsa, se constata neîndeplinirea cumulativa a conditiilor, cu referire la staruinta în munca, asa încât beneficiul aplicarii institutiei liberarii conditionate poate fi refuzat, ceea ce nu se poate întâmpla în cazul persoanelor care în mod justificat nu au muncit.



Dupa ce a executat cel putin doua treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depaseste 10 ani sau cel putin trei patrimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, condamnatul care este staruitor în munca, disciplinat si da dovezi temeinice de îndreptare, tinându-se seama si de antecedentele sale penale, poate fi liberat conditionat înainte de executarea în întregime a pedepsei.

În calculul fractiunilor de pedeapsa prevazute în alin. 1 se tine seama de partea din durata pedepsei care poate fi considerata, potrivit legii, ca executata pe baza muncii prestate. În acest caz însa, liberarea conditionata nu poate fi acordata înainte de executarea efectiva a cel putin jumatate din durata pedepsei când aceasta nu depaseste 10 ani si a cel putin doua treimi când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
Pot cere eliberarea conditionata sau alt fel de eliberare avand in vedere ca trebuie sa facem nunta anul acesta si ca avem un copil de 1an si 8 luni, avand executat doar 3 luni din pedeapsa?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
chelugeorgiana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata aclaudiu aclaudiu Buna , As avea si eu o intrebare .Sotul meu a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare .A executat 2 luni din pedeapsa .Cand se poate cere eliberarea ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata r.roxyk r.roxyk la o pedeapsa de 5 ani.....adica 3 ani si 4 luni(la 8 luni anul de penitenciar).......dupa cat timp poate sa fie eliberat conditionat......nu are ... (vezi toată discuția)