avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plasament familial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plasament familial

Este normal ca tatal copilului sa locuiasca la acelasi domiciliu cu minorul dat in plasament familial bunicii, sa semneze o declaratie pe proprie raspundere ca nu are venit, fiind apt de munca? Cat timp este posibil acest lucru? Aceasta persoana refuza sa munceasca si nu este interesata in gasirea unui loc de munca, mai ales pentru a nu plati amenzile contraventionale acumulate, despagubiri sau plata spitalizarii unor persoane agresate fizic de acesta. Mai mult, continua actiunile violente, urmarind prin santaj, intimidare, agresiune verbala sau fizica obtinerea unor avantaje materiale din partea celor apropiati. O ancheta de la protectia minorului s-a desfasurat la domicilul acestuia, dar nu si-a recunoscut identitatea sau nu au fost probe suficiente pentru a stabili comportamentul sau agresiv in familie si fata de minor. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: crys24 , utilizator 09:24, 28 Septembrie 2010
Plasamentul copilului constituie o măsură de protecţie specială, având caracter temporar, care poate fi dispusă, în condiţiile legii, după caz, la: o persoană sau familie; un asistent maternal; un serviciu de tip rezidenţial
Persoana sau familia care primeşte un copil în plasament trebuie să aibă domiciliul în România şi să fie evaluată de către direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului cu privire la garanţiile morale şi condiţiile materiale pe care trebuie să le îndeplinească pentru a primi un copil în plasament.
Pe toată durata plasamentului, domiciliul copilului se află, după caz, la persoana, familia, asistentul maternal sau la serviciul de tip rezidenţial care îl are în îngrijire.
La stabilirea măsurii de plasament se va urmări: a) plasarea copilului, cu prioritate, la familia extinsă sau la familia substitutivă; b) menţinerea fraţilor împreună; c) facilitarea exercitării de către părinţi a dreptului de a vizita copilul şi de a menţine legătura cu acesta.
Măsura plasamentului se stabileşte de către comisia pentru protecţia copilului, în situaţia în care există acordul părinţilor, sau se stabileşte de către instanţa judecătorească, la cererea direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului
Eventualele nereguli privind plasamentul le puteti sesiza la direcţia generala de asistenţă socială şi protecţia copilului
Plasamentul familial este o formă de ocrotire a minorilor ai căror părinţi sunt decedaţi, necunoscuţi sau în orice altă situaţie care duce la instituirea tutelei, dacă nu au bani sau alte mijloace materiale proprii şi nu există persoane care au fost obligate sau care să poată fi obligate să-i întreţină. Cu încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui, aceşti copii pot fi daţi în plasament familial unei familii care consimte la aceasta şi care prezintă condiţiile morale, materiale şi sanitare necesare. Familia sau persoana care primeşte un minor în plasament familial îi asigură acestuia întreţinerea, precum şi celelalte condiţii necesare creşterii şi educaţiei sale, potrivit celor hotărîte de părinţi sau tutore. Totodată, în cazul în care minorii au părinţi decedaţi, necunoscuţi, cand starea sănătăţii şi dezvoltarea lor fizică, morală şi intelectuală sunt primejduite, se poate proceda la încredinţarea lor unei familii sau persoane, cu consimţămîntul acesteia (formă de ocrotire care nu necesită încuviinţarea părinţilor sau tutorelui).

Atunci cand se constata aparitia unei situatii care impune necesitatea modificarii sau incetarii masurii de protectie speciala pentru cazurile aflate in evidenta, se poate sesiza autoritatile cu competenta decizionala in domeniul protectiei copilului.
Va multumesc pentru raspunsurile prompte. Este trist cand vezi cum parintii cauta 'sa se debaraseze' de obligatiile pe care le au fata de copii lor. In acest caz, tatal copilului este violent fizic si verbal atat fata de minor, cat si fata de mama sa, straini sau vecini. Se pare ca sesizarea facuta la Directia pentru Protectia minorului, a esuat in a demonstra acest lucru, cei in cauza 'acoperindu-se' intre ei in aceasta situatie. Si eu, acum cativa ani, in urma unei nefericite relatii cu acest individ, am fost sfatuita sa ... plec din oras, de catre un medic psihiatru caruia i-am cerut sfatul. Mama acestui baietel a fugit din tara si nu indrazneste sa se mai intoarca sau apropie de copil. Pe mine si acum ma urmareste si ma ameninta, a facut scandaluri nenumarate. A fost amendat, dar ce folos, el declara ca nu are venit si nu poate plati amenzile. Continua insa sa ii terorizeze pur si simplu pe cei care l-au reclamat, spunand ca si asa nu are ce pierde si e capabil de orice. A fost gasit vinovat in dosare penale pentru lovire si s-a sustras cu talent de la orice repercursiune. Este violent in permanenta, are momente de delir sexual, tulburari emotionale si un comportament cu totul nefiresc. Nici nu stii cu ce sa incepi si unde sa ceri ajutorul mai intai, pentru ca are discernamant, stie sa aleaga oportunitatile legislative si sa se foloseasca de ele.
Uite ca se poate si asa, uite ca a vinovatul moral pentru plecarea mamei acestui copil are in continuare sansa sa traiasca intretinut, mai de buna voie, mai cu sila de cei carora le-a dat posibilitatea sa primeasca un ban in plus, stiti, acei bani care se dau de la Protectia Minorului. In ce mediu traieste minorul? In primul rand, bunica sa a esuat in cresterea si educarea propriilor copii, unul este lipsit de caracter, josnic, violent, celalalt recidivist notoriu. Bunica , la randul ei este violenta si se adreseaza minorului vulgar. Nimic moral in aceasta familie. Si totusi sistemul functioneaza.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
AM LUAT FETITA SOREI IN PLASAMENT SI AM FOST MINTITA CHIAR DE CEI DE LA AUTORITATEA TUTELARA SPUNIND CA POT INTRA IN CONCEDIU PT.INGRIJIREA COPILULUI CHIAR DACA AM AVUT CONCEDIU FARA PLATA 2 LUNI.ACUM AM UN COPIL DE CRESCUT SI NU STIU CU CE . CREDETI CA AU PROCEDAT CORECT?EU CRED CA NU .SPUN CA TREBUIE SA SE POATA FACE CEVA ,DAR CIND LE CER SA MA AJUTE SPUN CA NU AU CUM.DACA NU STIAU LEGEA NU PUTEAU SA IMI ZICA SA MA INFORMEZ? DE CE AU ZIS CA SE POATE?CA SA SCAPE DE UN COPIL?POATE CINEVA SA MA AJUTE?
De la Stat trebuie sa primiti niste bani, pt ca aveti acest copil in plasament; dar nu cred ca autoritatile s-au referit la concediul propriu-zis de crestere a copilului, ci la eventuale concedii de care aveti nevoie in caz ca se imbolnaveste copilul… Sau, poate ca veti primi, daca varsta copilasului e sub 2 ani… desi nu cred, pt ca o conditie de a primi copilul in plasament este si aceea de a arata cu cine ramane copilul cand cei care il au in plasament sunt la lucru…

Nu au vrut sa scape de un copil, neaparat, dar au crezut ca va doriti acest copil, mai ales ca sunteti matusa lui… Bani veti primi, oricum, inclusiv o alocatie pt copil deci, nu va faceti probleme ca nu veti primi bani…

"Parintii dornici sa creasca un minor isi pot pastra serviciul pe care-l au. Ei primesc un atestat pe familie, o indemnizatie de plasament de 800 de lei lunar si inca 400 de lei, suma care reprezinta drepturile copilului aflat in plasament”, a explicat Gabriella Tonk, subsecretar de stat al ANPDC” (Adevarul, 2.Oct. 2008). Poate ca lucrurile se misca mai greu... sau nu se va mai intampla asa, pt ca s-a schimbat... regimul politic.

Alte discuții în legătură

Protectia copilului dascalescudan dascalescudan Cum poate fi obtinut plasamentul familial pentru un copil sau chiar doi copii care sint deja in sistemul de ocrotire sociala a copiilor, aflati in plasament in ... (vezi toată discuția)
Plasament in regim de urgenta RADUGABY RADUGABY Va rog sa ma indrumati unde ar trebui sa merg pt ai da bunicii tutela copiilor respectiv 3 ani si 4 ani deoarece ambi parinti sunt arestati. daca nu se face un ... (vezi toată discuția)