avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... modificare condamnare noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

modificare condamnare noul cod penal

buna ziua, as vrea sa stiu daca o data cu intrarea in vigoare a noului cod penal, pentru infractiunea de violare de domiciliu, art 192 , al 2, o persoana care este condamnata in prezent la 3 ani ,poate beneficia de o modificare a pedepsei !
Cel mai recent răspuns: vladfesan , utilizator 09:37, 9 Iunie 2012
depinde de noile prevederi insa nu cred ca va intra in vigoare.
daca s'ar pastra prevederile codului curent, ati putea cere o reducere maxim proportionala cu diferenta de limite ale pedepselor

e.g., daca la furtul calificat codul vechi prevede o pedeapsa 3-15 ani si noul cod 1-5, se poate cere reducerea pedepsei cu pana la o treime - instanta poate sa reduca pana la aceasta limita sau mai putin sau poate sa nu reduca deloc pedeapsa.

dar sa vedem ce o sa 'zica' codul nou
eroare. condamnarile definitive nu vor fi reduse decit daca pedeapsa primita este mai mare decit maximul prevazut de noua lege ptr infractiunea pedepsita. in rest nici o pedeapsa nu va fi redusa proprotional sau in alt mod.
Art. 15

Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive

Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai uşoară, iar sancţiunea aplicată este mai mică decât maximul special prevăzut de legea nouă, ţinându-se seama de infracţiunea săvârşită, de persoana condamnatului, de conduita acestuia după pronunţarea hotărârii sau în timpul executării pedepsei şi de timpul cât a executat din pedeapsă, se poate dispune fie menţinerea, fie reducerea pedepsei. Pedeapsa aplicată nu poate fi coborâtă sub limita ce ar rezulta din reducerea acestei pedepse proporţional cu micşorarea maximului special prevăzut pentru infracţiunea săvârşită.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 15 cod penal ContSters241638 ContSters241638 Art. 15 Aplicarea facultativă a legii penale mai favorabile în cazul pedepselor definitive Când după rămânerea definitivă a hotărârii de ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal menumoruth menumoruth Pana la urma cand intra efectiv in vigoare noul cod penal ??? Ce efect are asupra proceselor in desfasurare ?? Ce efect are asupra sentintelor definitive??? (vezi toată discuția)
Aplicarea legii mai favorabile OANACAMPAN OANACAMPAN Proiectul de lege privind reevaluarile dosarelor pentru aplicarea legii mai favorabile detinutilor este aparuta deja in Monitorul Oficial.Asadar,o condamnare ... (vezi toată discuția)