avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare pronuntata in recurs, cu viciu de ordine ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare pronuntata in recurs, cu viciu de ordine publica

As dori sa aflu daca exista vreo cale extraordinara de atac a unei sentinte la un recurs, pronuntata cu nesocotirea prevederilor Codului de proc. civ., ducand la un viciu de ordine publica.
Mai precis, instanta, in graba de a favoriza una din parti, a judecat si a decis cu toate ca in sala nu se gaseau niciuna din parti, si nu ceruse nimeni judecarea in lipsa (deci, in mod normal, se impunea aplicarea art. 242 alin (1) pct 2 si suspendarea judecatii). Asta a fost statuat chiar de catre ICCJ prin decizia nr. 2364 din 23 martie 2005, unde a scris:

Dispozitiile art. 242 alin. 1pct. 2 au caracter imperativ si obliga pe judecator sa suspende judecata daca partile lipsesc si nu au cerut judecata in lipsa .
...
Procedand la judecarea cauzei, in lipsa partilor, care nu au cerut judecata in lipsa, se incalca dreptul la aparare si principiul contradictorialitatii prin hotararea de respingere a actiunii ...


Din pacate, o astfel de pronuntare viciata nu se inscrie in mod explicit pe lista celor cateva motive care dau dreptul la actiuni de contestatie in anulare sau revizuire, cu toate ca, asa cum a statuat ICCJ, asa ceva inseamna incalcarea dreptului la aparare (incalcarea dreptului la aparare insa nu reprezinta un motiv de casare a unei hotarari ramase irevocabile in justitia romaneasca, se vede treaba).
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
luptator.cu.pana, utilizator
Cel mai recent răspuns: luptator.cu.pana , utilizator 08:28, 25 Iunie 2012
Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu constestatie in anulare cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale.
Prin „greşeală materială” în sensul art.318 C.proc.civ., trebuie înţeleasă orice eroare materială evidentă săvârşită de instanţa de recurs prin confundarea unor date esenţiale din dosarul cauzei şi care este determinantă pentru soluţionarea litigiului.

freeelis a scris:

Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu constestatie in anulare cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale.
...


Ma tem ca lipsa de procedura cu partile nu poate fi interpretata ca fiind o "greseala materiala". De fapt, ICCJ statueaza "greseala materiala" ca fiind acelasi lucru cu "eroarea materiala" (cf. art. 281 Cpc) - a se vedea in acest sens decizia nr. 1322 din 17 februarie 2004, I.C.C.J., secţia civilă.
Ceea ce ati aratat in expunerea dvs., dupa cum cunoasteti deja, nu este motiv pentru promovarea unei contestatii in anulare sau pentru promovarea unei revizuiri. Alte cai extraordinare de atac nu exista.
Gabriela Pintea a scris:

Ceea ce ati aratat in expunerea dvs., dupa cum cunoasteti deja, nu este motiv pentru promovarea unei contestatii in anulare sau pentru promovarea unei revizuiri. Alte cai extraordinare de atac nu exista.

Speram ca poate totusi sa-mi fi scapat ceva...
Oare Avocatul Poporului, sesizat cu o astfel de "gaura in lege", nu ar putea sesiza Parlamentul, pentru completarea Codului de proc. civ.? (da, da, "you may say I'm a dreamer, but I'm not the only one").
Probabil ca o asemenea completare la Codul respectiv ar "intrista" o gramada de magistrati care s-ar vedea lipsiti de unul din modurile de a abuza de functia lor, dar pe de alta parte ar aduce o mica imbunatatire sistemului nostru juridic in lungul drum pe care-l are de parcurs pentru a ajunge la un nivel minim de decenta (daca va ajunge vreodata)...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa inaintez o cerere de revizuire inaltei curti de casatie si justitie? mihami mihami Intr-un dosar la contencios am castigat la Tribunal, insa la Curtea de Apel am pierdut, pe \"motiv\" ca am solicitat anularea unei decizii tardiv, pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor formulare cerere de contestatie in anulare pacurariu maria pacurariu maria Buna ziua, V-as ruga sa ma ajutati in formularea unei contestatii in anulare daca se poate......... 1.Decizia Civila a curtii de apel este redactata in ... (vezi toată discuția)
Recurs la iccj carstea valentin carstea valentin ICCJ a respins recursul inaintat ca tardiv desi se vede clar ca hotarirea curtii de apel este redactata pe data de 08.10.2008 ,iar recursul este depus pe data ... (vezi toată discuția)