avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PLATA CONCEDIULUI DE MATERNITATE???
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PLATA CONCEDIULUI DE MATERNITATE???

Buna ziua.Ma aflu in concediu de maternitate de la1 iunie 2012 si as dori sa stiu cum se plateste acest concediu,lunar sau integral la sfarsitul celor 126 de zile??? De la firma mi s-a spus ca voi primi banii la sfarsitul celor 126 de zile....ca depinde cum le trimite casa de asiggurari banii.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:12, 5 Decembrie 2012
1. Indemnizatia pentru concediul de maternitate se plateste lunar de catre angajator la data cand se platesc drepturile salariale la toti salariatii.

2. Indemnizatia este platita de angajator dar ea este suportat de Casa Judeteana pentru Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. Daca angajatorul nu vrea sa plateasca va adresati cu o sesizare la CJAS (amenda e mai mare decat indemnizatia pe care trebuie sa o plateasca si apoi sa o recupereze de la CJAS).

4. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 -
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.

(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.

(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;

Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.

5. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate sa aplice legea, sa-l sanctioneze pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.


ch_mi

1.Lunar ,medicul de familie va va elibera cate un certificat de concediu medical ,pe care aveti obligatia sa-l prezentati angajatorului pana pe data de 5 a lunii urmatoare,in vederea inregistrarii calculului si platii indemnizatiei de concediu de maternitate,care se va face de catre angajator odata cu plata drepturilor salariale aferente lunii respective.Astfel,daca vi s-a eliberat primul cm aferent lunii iunie,il prezentati angajatorului pana in 5 iulie,iar acesta este obligat sa faca plata indemnizatiei odata cu plata drepturilor salariale aferente lunii iunie,adica atunci cand se platesc salariile angajatilor pe iunie.Similar procedati pe toata perioada cat va aflati in concediu presi post natal.
In niciun caz,plata nu se va face cumulat la sfarsitul perioadei de 126 de zile,cum eronat si probabil intentionat v-a informat angajatorul!

2.Ca sa intelegeti mai exact mecanismul de plata pt. aceste indemnizatii de cm,si ca sa nu mai fiti indusa in eroare ,"ca plata ar depinde de cum trimite casa de sanatate banii",am sa va explic care este mecanismul de plata pt. aceste concedii de maternitate.

In primul rand,trebuie sa cunoasteti ca indemnizatia lunara se suporta integral din FNUASS(fondul national unic de asigurari de sanatate),prin retinere de catre angajator din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă,adica angajatorul contribuie lunar cu un procent din salarii la concedii si indemnizatii,iar cand are de platit cm vireaza mai putin suma pe care trebuie sa o plateasca ca indemnizatii de cm.
Dar,daca se intampla ca are de platit intr-o luna pt. cm o suma mai mare decat are obligatia sa contribuie el lunar,atunci plateste indemnizatia de cm care depaseste contributia din fondul sau de salarii ,dupa care in termen de max.90 de zile sumele reprezentând indemnizaţii plătite de către angajatori care depăşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivă, se recuperează din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate din creditele bugetare prevăzute cu această destinaţie,in acest sens acesta avand obligatia sa depuna la registratura casei de asigurări de sănătate solicitarea scrisă .

Deci este clar,angajatorul trebuie sa va deconteze indemnizatia de cmlunar,cum isi recupereaza el ulterior banii de la casa ,dupa mecanismul explicat mai sus,este strict problema dansului si nu a dvs. care trebuie sa beneficiati de acest drept!
Ultima modificare: Luni, 2 Iulie 2012
ContSters136493, utilizator
VA MULTUMESC DIN SUFLET.
Salutare, s-a mai schimbat ceva din vara,sau legea a ramas la fel.
Ma intereseaza sa stiu,deoarece patronii sotiei mele se cam fofileaza in plata concediului de maternitate, pe motiv ca inca nu le-a virat CJAS banii care trebuie sa nii dea .
Multumesc.
1. Raspunsurile anterioare sunt valabile si astazi.

2. Daca angajatorul nu plateste atunci sesizati urgent CJAS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor Mihaela249 Mihaela249 Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a ... (vezi toată discuția)
Prenatalul luscinia1987 luscinia1987 buna ziua...mentionez ca pe data de 15 mai am intrat in concediu prenatal....suntem deja in data de 26 iunie iar eu nu am primit nici un ban...am sunat la ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal neplatit letty letty Buna ziua, revin cu un subiect important pentru mine: Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal! Subliniez faptul ca sunt angajata cu contract de ... (vezi toată discuția)