avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Adeverinte de la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Adeverinte de la locul de munca

Urmeaza sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, eu semnand deja o oferta de munca primita de la alta firma, urmand sa incep peste 2 luni.
Acestia mi-au cerut printre alte acte si adeverinta de vechime si adeverinta de stagiu de cotizare de la actualul loc de munca. Cand am solicitat aceste acte, doamna de la personal mi-a spus ca imi va elibera aceste adeverinte doar cand voi pleca din firma.
Au dreptul sa refuze sa imi elibereze aceste adeverinte?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 18 Iulie 2012
Din cele aratate,consider ca nu este vorba de un refuz ci de o amanare,justificata dealtfel.
Justificata pentru ei, dar eu am nevoie de ele inainte de a pleca din firma.
Eu nu am specificat ca voi pleca pentru ca inca nu este nimic sigur, asa ca nu am zis pentru ce am nevoie de ele, cu toate ca nici ei nu sunt batuti in cap.

E vreo modalitate prin care ii pot obliga sa mi le elibereze?
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

In caz de refuz , puteti sesiza ITM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta de vechime EuPiti EuPiti Buna ziua, Din luna septembrie 2014 si pana in luna februarie 2015 am lucrat la o firma. La plecare, am solicitat patronului o adeverinta de vechime. Acesta ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de vechime catalin_klaus catalin_klaus Buna ziua! As dori sa stiu ce aricol din codul muncii il oblige pe angajator sa-mi elibereze decizia de incetarea a contractului de munca si adeverinta de ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de munca valyk06 valyk06 buna ziua! daca am solicitat telefonic si mail personalul de la o firma de plasare forta de munca in strainatate si activa,care nu este in orasul meu pentru o ... (vezi toată discuția)