avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de risc maternal

buna ziua,
am o problema in legatura cu un concediu de risc matrenal. Pe baza actelor medicale de la 2 specialisti, medicina muncii mi-a acordat un crm de 120 zile, actele au ajuns la medicul meu de familie, care mi-a acordat pentru inceput 26 zile(pt toata luna aceasta), concediul.
Actele au ajuns mai tarziu la servici prin curier pentru ca mailul nu este citit zilnic de cine trebuie banuiesc, ei nu stiau nimic, acestia m-au chemat la servici pt a semna actele( ceea ce este deasemenea un risc pt sarcina mea deoarece treb sa stau la PAT) si cand au vazut ce riscuri au trecut cei de la medicina muncii au refuzat sa le trim la semnat catre director deoarece au considerat ei niste riscuri care erau ca inexistente. Astfel toate actele sunt acum din nou trimise la medicina muncii, dupa lungi parlamentari la telefon, pentru revizuire.
Intrebarea mea este eu am crm deja emis si parafat de medicina muncii astazi trebuie sa il ridic de la medicul de familie si sa il trimit la servici, ce ar treb sa fac? il pot folosi nu?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 13:18, 10 August 2012
1. Luati legatura cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a reclama neplata certificatelor medicale.

2. Luati legatura cu ITM (Dep. SSM) pentru a efectua un control la angajator, a verifica cele spuse de dvs. si a lua masurile legale.

3. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
un angajator;
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit. c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariate.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.

Art. 13. - În baza recomandãrii medicului de familie, salariata gravidã care nu poate îndeplini durata normalã de muncã din motive de sãnãtate, a sa sau a fãtului sãu, are dreptul la reducerea cu o pãtrime a duratei normale de muncã, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementãrilor legale

raluciii a scris:

......cand au vazut ce riscuri au trecut cei de la medicina muncii au refuzat sa le trim la semnat catre director deoarece au considerat ei niste riscuri care erau ca inexistente. Astfel toate actele sunt acum din nou trimise la medicina muncii, dupa lungi parlamentari la telefon, pentru revizuire.
Intrebarea mea este eu am crm deja emis si parafat de medicina muncii astazi trebuie sa il ridic de la medicul de familie si sa il trimit la servici, ce ar treb sa fac? il pot folosi nu?
Va multumesc.




La modul general,daca nu s-au respectat prevederile de acordare a unui astfel de crm sa stiti ca acest concediu poate fi refuzat la plata,datorita faptului ca nu ati f. explicita in relatarea dvs.in ceea ce priveste de a explica daca s-au respectat procedurile prealabile eliberarii certificatului de cm,nici raspunsul nu poate fi unul concret si nici nu putem discuta despre reclamatii.Asadar,s-au respectat urmatorii pasi?

1.angajatorul a transmis copii de pe documentele depuse de dvs.,(care atesta starea de graviditate) in termen de 10 zile lucratoare de la data depunerii lor, medicului de medicina muncii, care asigura supravegherea starii de sanatate a angajatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi desfasoara activitatea?

2. angajatorul impreuna cu medicul de medicina muncii aefectuat evaluarea privind riscurile la care sunteti supusa la locul de munca, a intocmit si semnat Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusa salariata la locul ei de munca, denumit Raport de evaluare, ?

3. in baza Raportului de evaluare, angajatorul v-a instiintat ,despre rezultatele evaluarii privind riscurile la care puteti fi supusa la locul de munca si despre masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte atat el, cat si dvs. prin Informarea privind protectia maternitatii la locul de munca,?

4.-ati luat la cunostinta de continutul Informarii privind protectia maternitatii la locul de munca si, ulterior daca este cazul, ati solicitat concediu de risc maternal?
Ultima modificare: Vineri, 10 August 2012
ContSters136493, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal iustinian13 iustinian13 buna ziua am o problema - am fost internata in spital, la externare medicul specialist- ginecologul mi-a dat concediu medical si o scrisoare medicala catre ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal parasca23 parasca23 Sunt insarcinata in luna a V-a si am vrut sa iau concediu de risc maternal. Am primit de la servici o informare privind protectia maternitatii la locul de ... (vezi toată discuția)