avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... EXPROPRIERILE AUTOSTRAZII ORASTIE SIBIU
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

EXPROPRIERILE AUTOSTRAZII ORASTIE SIBIU

VA ROG sa-mi spuneti daca exista vreo cale de a lupta impotriva exproprierii; e vorba de o suprafata mare - 4000mp de teren bun, eventual schimb cu un alt teren; despagubirea este o bataie de joc, iar noi deja am fost calcati in picioare o data, prin exproprierea de pe un teren de casa, intravilan, cand s-a construit centura Sibiului? credeti ca as avea ceva de facut, sau e mai bine sa-mi vad de alte treburi?
va multumesc
Puteti solicita in instanta, pe baza unei expertize, acordarea unui alt pret decat cel oferit de expropriator. Daca exproprierea este pentru cauza de utilitate publica, nu puteti contesta exproprierea ca atare, fiind singura derogarea constitutionala privind protectia dreptului de proprietate.
D-le Coriolan, exproprierea se face pe cauza de utilitate publica, dupa o dreapta si PREALABILA despagubire ! Pretul terenurilor este stabilit de catre experti (in functie de categoria de folosinta si de situarea lui in intravilan=teren de constructie sau extravilan=teren agricol sau pasune) ... In mod corect nu puteti primi mai putin decat vecinii, care sunt in aceeasi situatie cu Dvs. ... dar nici nu puteti pretinde de 10 ori pretul !
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Parerea mea este sa ajungeti in instanta insa sa va angajati avocat.
Este foarte important modul in care avocatul va va apara deoarece trebuie facute aparari pe CEDO si chiar pe jurisprudenta CEDO ceea ce singur nu cred ca veti reusi si poate ca veti reusi sa ajungeti la negocieri cu statul.

Daca statul roman nu va da dreptate exista posibilitatea sa obtineti castig de cauza la CEDO si in mod normal statul ar trebui sa caute o rezolvare amiabila a litigiului inca dinainte de CEDO.
Se poate negocia cu statul si dupa sesizarea CEDO insa va dura destul de mult timp, iar in caz de neintelegere poate dura foarte multi ani solutionarea litigiului la Strasbourg...
Pentru proiecte de utilitate publica, proprietarul nu se poate opune exproprierii. Eventual, puteti da CNADNR in judecata pentru pret, dar inainte de a porni la drum, e bine sa va evaluati realistic sansele.

Cum s-a spus mai sus, pretul este stabilit pe niste criterii destul de clare si foarte probabil, este similar si pentru ceilalti proprietari. Greu de crezut sa obtineti singur un pret mai bun.

Cit despre sugestia cu CEDO, ar fi fost util daca se mentiona si ce anume sa reclamati la acolo si pasii de urmat.

Nu de alta, dar legi similare de expropriere pentru proiecte de utilitate publica exista si in alte state europene si functioneaza in aceeasi maniera.

Pe scurt, puteti sa va ginditi la o incercare de a obtine un pret ceva mai bun. Dar probabil pina cind (si daca) il obtineti, s-ar putea sa nu merite efortul si cheltuielile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trecere teren in domeniul public DanielCariga DanielCariga Bună ziua. Terenul aferent locuinței mele este de 1100 mp conform CF-ului. Primăria m-a obligat să împrejmuiesc doar 940 mp spunând că restul va fi ... (vezi toată discuția)
Expropriere în interesul statului anita2007 anita2007 Bună ziua, Am un teren intravilan în Bucureşti, pe care doream să construiesc o casă, pentru care în decembrie 2007 am primit înştiinţarea ... (vezi toată discuția)
Intrebare juridica ilea gheorghe ilea gheorghe trecerea in propietatea statului cu titlu inseamna :prin hotarare judecatoreasca ?,cu despagubire?,ptr utilitate publica? ,prin contract de vanzare cumparare ... (vezi toată discuția)