avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati intretinere

Buna ziua,

In urma cu 10 ani am inceput sa raman restanta la intretinere din cauza unor probleme, in timp am incercat sa platesc din datorii, dar nefiind bani nu reuseam sa acopar tot. De la inceputul anului acesta insa am reusit sa injumatatesc poate chiar mai bine suma datorata, dar totusi penalitatile la intretinere mise par cam exagerat de mari, adica la inceputul anului aveam 8100 de lei restante si penalizari de 12603lei, ceea ce duce la intrebarea mea, acea cota de 0.2% pe zi la care suma se aplica? la cei 8100 de lei restanta sau la cei 400 de lei care imi vin la intretinere lunar?

PS am pus 400 de lei ca atat mi-a venit intretinerea pe luna februarie a.c.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:56, 24 August 2012
Conform disp art 49 din L nr 230/2007
Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depasesc termenul stabilit pentru plata fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat

In perioada iunie 2010-iulie 2011 au fost in vigoare dispozitiile L nr 175/2010 care prevederea scutirea de la plata penalitatilor pentru anumite categorii de proprietari,nu ati intrunit conditiile legale pentru a beneficia de acele facilitati?
Penalitatile se aplica pentru orice suma cu titlu de restanta,afisata pe lista de plata
In primul rand va multumesc pentru raspuns, iar in legatura cu acea scutire eu personal nu am fost in bucuresti in acea perioada, iar mama mea nu a stiut ca putea beneficia de acea scutire... deci prin urmare "am ratat" acea ocazie...intre timp dupa cum am spus si mai devreme am reusit sa ajung la 4000 de lei si cu toate ca voi reusi si aceasta luna sa platesc inca 1500 de lei sper sa nu ajung in instanta...ca o alta intrebare as vrea sa stiu ce as putea face in legatura cu o neregula de scadere a unor chitante pe care le am, dar din recalculari se pare ca nu au fost inregistrate?
Fiecare luna neachitata integral sau suma partial ramasa neachitata se inmulteste cu nr. de zile scurse intre data scadenta si data calculului si cu coef de penalizare care maxim este 0,2%/zi. Rezulta penalizarea pentru acea suma care nu poate depasi suma penalizata.

Pentru toate cotele neachitate se calculeaza penalizarile asa cum am scris mai sus.
Aceste penalizari se aduna si dau suma totala a penalizarilor.

Incasarea sumelor principale si a penalizarilor insa poate fi facuta de catre administrator de asa maniera incat, pe masura ce se plateste din restanta, el sa opereze scaderea numai din principal, iar penalizarile sa ramana neachitate. In acest fel, la un moment dat suma penalizarilor poate deveni, la afisare, mai mare decat principalul. Vorbesc aici despre penalizari neachitate, restante, nu despre penalizari calculate.

Sunt administratori care incaseaza in paralel, in functie de vechimea restantei, asa cum este si normal, si cote restante si penalizari restante, astfel incat sumele ramase neachitate sunt echilibrate intre principal si penalizare.

Sunt administratori care incaseaza in primul rand penalizarea si apoi cotele principale, astfel incat se ajunge foarte greu la stingerea datoriei principale, in special pentru sume mari.

Cat despre suspiciunea dv. ca nu vi s-a scazut ceva platit deja, rugati-l pe administrator sa va arate cum a operat in registrul de casa acea chitanta si listele de intretinere din acea perioada - lista dinainte de achitare si lista de dupa achitarea acelor sume.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati pentru termoficare limo limo buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie. in momentul de fata sint cu plata cheltuielilor de intretinere la zi, mai putin o ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere ContSters143145 ContSters143145 Este vorba despre o persoana batrana, bolnava, singura si cu venituri reduse pe care incerc sa o salvez sa nu-si piarda casa si sa moara pe strada, oricum mult ... (vezi toată discuția)
Restante la intretinere pe luna mai mare decat intretinerea indy indy Buna ziua! Intrebarea mea este legata de modul de calculare al restantelor la intretinere! La mine in bloc se uita la soldul total din luna precedenta si se ... (vezi toată discuția)