avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor deces

pot trece la intretinere un frate bolnav cronic incapabil de munca ?pot beneficia de ajutor de deces in cazul decesului?
Cel mai recent răspuns: simonlajos , utilizator 09:33, 26 August 2012
Puteti sa va declarati fratele ca persoana aflata in intretinere la locul dvs, de munca.
Ajutor de deces veti primi doar daca fratele ar avea pensie de invaliditate.

Codul fiscal:
ART. 56
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia pânã la gradul al doilea inclusiv, ale cãrei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depãşesc 250 lei lunar.


Legea nr.263/2010:
ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiazã de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considerã membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintã jumãtate din cuantumul prevãzut la art. 125 alin. (3).
multumesc mult.are doar recomandarea medicului specialist pt evaluarea persoanelor cu handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare crisacs crisacs Persoana decedata are aproximativ 35 ani vechime in campul muncii,dar in ultimii 5 ani nu a platit asigurarile sociale . Puteti sa-mi spuneti daca beneficiaza ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces maria iordache maria iordache Buna ziua! As dori si eu un raspuns in legatura cu intrarea in posesia ajutorului de inmormantare. Mama mea pensionata fiind s-a ocupat de tot ce tine ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces copil minor salariat denaeira denaeira Buna ziua, Fiul de 16 ani al unui angajat de-al nostru a decedat. Ajutorul acordat de societate este de 1112 lei sau 2223 lei?. Mentionez ca copilul se afla ... (vezi toată discuția)