avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 185 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA

Cum se stabileste venitul anual din activitati independente in cazul unui medic care are PFA, pe baza contabilitatii in partida simpla sau pe baza normelor de venit?
Cel mai recent răspuns: ContSters259670 , utilizator 18:12, 29 August 2012
Conform Codului Fiscal, contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente suntobligaţi să organizeze şi să conducă contabilitate în partidă simplă, cu respectareareglementărilor în vigoare privind evidenţa contabilă, şi să completeze Registrul-jurnal deîncasări şi plăţi, Registrul-inventar şi alte documente contabile prevăzute de legislaţia în materie.

Determinarea venitului impozabil pe baza normei de venit

Pentru contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente şi îşi desfăşoarăactivitatea pe cont propriu, singuri, fără salariaţi sau colaboratori, într-un punct fix sau ambulant,având un singur obiect de activitate înscris pe autorizaţie, venitul net se poate determina pe bazăde norme anuale de venit

Normele de venit se propun de către direcţiile generale ale finanţelor publice şi controluluifinanciar de stat judeţene şi a Municipiului Bucureşti, pe baza nomenclatorului activităţilor independente stabilit prin ordin al ministrului finanţelor, pentru domeniile pentru care se justificăstabilirea venitului net în acest sistem. Normele de venit vor fi aprobate prin hotărâre aConsiliului judeţean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până cel târziu la 31ianuarie a anului fiscal de impunere.

Normele de venit sunt stabilite pe baza mai multor criterii, dintre care: vadul comercial şiclientela, vârsta contribuabililor, dacă activitatea se desfăşoară intr-un spaţiu proprietate aacestuia sau închiriat, realizarea de lucrări, prestarea de servicii şi obţinerea de produse cumaterial propriu sau al clientului, folosirea de maşini, dispozitive şi scule acţionate manual saude forţă motrică şi alte criterii specifice.Practic, norma de venit stabilită anual pentru fiecare activitate va reprezenta venitul net sauvenitul impozabil pe baza căruia se va determina şi se va plăti impozitul pe venit.Potrivit Codului fiscal şi Normelor metodologice, venitul net din activităţi independente,determinat pe bază de norme anuale de venit, se reduce proporţional cu:

perioada de la începutul anului şi până la momentul autorizării din anul începeriiactivităţii;

perioada rămasă până la sfârşitul anului fiscal, în situaţia încetării activităţii, la cerereacontribuabilului.
In primul rand ca un medic nu are PFA are CMI(cabinet medical individual). Ati fost numai la fisc si numai acolo v-ati inregistrat. Ati trecut cumva si pe la registrul comertului? Cred ca nu. Va desfasurati activitatea in contabilitate in partida simpla pentru ca la medici nu exista norme de venit.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Case de marcat adibocu adibocu cine ma poate lamurii daca instructorii auto PFA CU NORMA DE VENIT trebuie sa foloseasca si case de marcat? ce alte acte trebuie sa intocmeasca(registre ... (vezi toată discuția)
Se schimba modul de calcul al impozitului? irina_toader irina_toader Buna ziua, Am o intrebare legata de modificarile din 2012. Eu, in momentul de fata lucrez cu carte de munca, full time si am si un pfa cu codul caen 639 - ... (vezi toată discuția)