avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil luat de tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil luat de tata

Buna ziua,

Avand in vedere informatiile contradictorii cu care sunt confruntat, va rog sa ma ajutati cu privire la urmatorul caz:
- copilul s-a nascut pe 06 septembrie 2012
- mama a fost in somaj pana in 02.2012 inclusiv, dupa care nu a mai realizat venituri pana pe 01 iulie 2012 cand a devenit salariat.
- tatal ( eu ) a realizat venituri in ultimile 12 luni si din salarii si din activitti liberale ( PFA ).

Avand in vedere cele de mai sus, am hotarat sa intre tatal in Concediu crestere Copil. Ce anume urmeaza:

- Mama a intrat in concediu pre/postnatal ( 08 cod de boala ) de la 01.09.2012. Avand in vedere ca nu se califica pentru concediu crestere copil, poate sa se intoarca la munca pe 17.09? Cum se realizeaza acest lucru? Medicul de familie sustine ca obligatoriu trebuie sa isi ia concediu pre/post natal de 42 zile si ca nu poate sa-i dea concediu doar pe perioada 01-16.09. Este adevarat? sau trebuie sa insist sa dea concediu mamei doar 01-16.09 ?( 17 fiind prima zi de munca )
- Daca mama a avut intreruperi 4 luni in venituri in ultimile 12 luni si isi ia concediu de 42 zile, tatal nu poate intra in concediu decat din a 43-a zi? Sau cazul cu 43-a zi este valabil doar in cazul in care ambii parinti pot lua concediu crestere copil?
- De la ghiseul de dosare mi s-a indicat ca in cazul in care mama se intoarce la munca mai devreme de 42 de zile, trebuie sa dea o declaratie ca s-a intors la munca si acea declaratie trebuie anexata la dosar. Sunt nelamurit ce legatura are tatal ( care vrea sa intre in CCC ) cu intoarcerea la munca a mamei, avand in vedere ca mama oricum nu poate intra in CCC
- Tatal isi va suspenda C.M. si PFA-ul incepand cu 17.09.2012. Inseamna ca indemnizatia de crestere copil va incepe din 17.09 pana in ziua cand implineste copilul 1 an? Sau indemnizatia va fi acordata de la data nasterii copilului ? De la ce data poate tatal sa se intoarca la munca, astfel incat sa beneficieze de indemnizatia de insertie 12 luni - 24 luni ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: FlaviusG , utilizator 11:05, 7 Martie 2017
@ sim80sev
[

Angajatorul are posibilitatea data de lege de a stabili orice perioada de pana la 6 luni in privinta interzicerii concedierii unei persoane revenite din CCC, fie in reg.intern, fie in CCC.

El nu este tinut de lege sa respecte durata maxima de 6 luni. Insa putem discuta de existenta unei durate minime a interdictiei concedierii (referitor la norma imperativa).



Buna ziua,


Sotia urmeaza sa nasca azi-maine si pe ultima 100m mi-as dori sa intru in CCC si am nevoie de anumite informati pentru a face acest lucru...
Sunt curios daca aleg optiunea 2 ani, mai pot reveni in campul muncii si sa primesc stimulentul de insertie? ex. ma reintorc dupa 9 luni sau 1an si 3 luni.
Totusi vreau sa stiu care este diferenta daca aleg optiunea pe 1 an de zile sau cea de 2 ani de zile?
Va multumesc frumos pentru interes.


Cu respect,
Flavius
Ultima modificare: Marți, 7 Martie 2017
FlaviusG, utilizator
OUG 111/2010 și normele metodologice de aplicare a acesteia prevăd că, în cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.

Cele 60 de zile includ ”luna celuilalt părinte” .
Sotia nu poate sa beneficieze de CCC.
Si as vrea sa stiu care este diferenta daca aleg optiunea de 1 an de zile sau cea de 2 ani de zile?
care sunt beneficiile/avantejele optiunilor?

Multumesc frumos,
Flavius

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani validunca validunca daca de la 1 martie 2012, beneficiaza si tata de concediu paternal pentru ingrijire copil pana la varsta de 2 ani,obligatoriu 1 luna., iar mama nu lucreaza, ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil croberta croberta Mama se prezinta la serviciu dupa cele 42 zile de la nastere. Tatal solicita mai intai stimulent si apoi concediu crestere copil pana la 1 an. In acest caz ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)