avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Notificare anulare taxare chirie
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Notificare anulare taxare chirie

In cazul anularii notificarii obtiunii de taxare a chiriei am inteles ca suntem obligati sa procedam la ajustarea TVA.Pe ce perioada se face aceasta ajustare?
Mentionez ca imobilul este inchiriat, iar chiriasii au in folosinta o parte din cladire, iar spatiul a fost dat cu chirie catre ei astfel 25% din suprafata in 1998 si restul in 2004.De la inchiriere pana in prezent s-au facut de catre noi lucrari deinvestitii si modernizare.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 18:02, 28 Septembrie 2012
art. 149 cod fiscal
(2) Taxa deductibilă aferentă bunurilor de capital, în condiţiile în care nu se aplică regulile privind livrarea către sine sau prestarea către sine, se ajustează, în situaţiile prevăzute la alin. (4) lit. a) - d):
b) pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcţia sau achiziţia unui bun imobil, precum şi pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil astfel transformat sau modernizat.

(3) Perioada de ajustare începe:
d) de la data de 1 ianuarie a anului în care bunurile sunt folosite pentru prima dată după transformare sau modernizare, pentru transformările sau modernizările bunurilor de capital prevăzute la alin. (2) lit. b), a căror valoare este de cel puţin 20% din valoarea totală a bunului imobil transformat sau modernizat, şi se efectuează pentru suma taxei deductibile aferente transformării sau modernizării, inclusiv pentru suma taxei deductibile aferente respectivei transformări sau modernizări, plătită ori datorată înainte de data aderării, dacă anul primei utilizări după transformare sau modernizare este anul aderării sau un an ulterior aderării.

(5) Ajustarea taxei deductibile se efectuează astfel:
a) pentru cazurile prevăzute la alin. (4) lit. a), ajustarea se efectuează în cadrul perioadei de ajustare prevăzute la alin. (2). Ajustarea deducerii se face în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează ajustarea şi se realizează pentru toată taxa aferentă perioadei rămase din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare modificarea destinaţiei de utilizare. Prin norme se stabilesc reguli tranzitorii pentru situaţia în care pentru anul 2007 s-a efectuat ajustarea prevăzută la alin. (4) lit. a) pentru o cincime sau, după caz, o douăzecime din taxa dedusă iniţial

cititi si normele de aplicare pentru ca veti gasi cateva exemple care va vor lamuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deductibilitatea tva ionut moldoveanu ionut moldoveanu Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema mai mult fiscala decat juridica. O societate platitoare de tva care are in gestiune mai multe ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament de pe firma Adrian111 Adrian111 Buna ziua, In decembrie 2006 firma a achizitionat un apartament pentru a-si desfasura activitatea de programare web. Acum activitatea este aproape zero si ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren + constructie Teden Teden Buna dimineata, La o societate, trebuie sa vand un teren in valoare de 46691 lei si o constructie in valoare de 11309 lei. Acestea au fost achizitionate ... (vezi toată discuția)