avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... timp de lucru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

timp de lucru

Buna ziua! Am o mare rugaminte la dumneavoastra si sper sa ma ajutati.
lucrez intr-un Car si postul meu este de casier incasator deci toata ziua mea de lucru este in fata calculatorului.Intrebarea mea este ce pauze de lucru ar trebui sa avem dar care sa fie prevazute in codul munii si daca pauza de masa o au doar unii angajati nu se face un fel de discriminare?fluxul de lucru cu bani fiind continuu si lucrul cu lume.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 28 Septembrie 2012
la un program de lucru de 8 ore aveti dreptul la o pauza de jumatate de ora
A.
- Codul Munci : Pauza de masă şi repausul zilnic
Art. 134
(1) În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la pauză de masă şi la alte pauze, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(2) Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puţin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore şi jumătate.
(3) Pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.
B.
- solicitați un spor de ecran, este legal (se acorda un % in plus la salariu sau inca 4 zile concediu).Mai complicat este ca trebuie sa soliciti o evaluare din partea Min Muncii, vin si constata conditiile de munca etc.De obicei institutiile publice beneficiaza de el.
Dar exista si e legal.
C.
- Hotărâre nr.1028/2006 din 09/08/2006 privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă referitoare la utilizarea echipamentelor cu ecran de vizualizare - Monitorul Oficial 710/18.08.2006 ;
D.
- revedeți concret condițiile din CIM.




Potrivit codului Muncii , pauzele, cu excepţia dispoziţiilor contrare din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern, nu se vor include în durata zilnică normală a timpului de muncă.

De exemplu, potrivit prevederilor fostului Contract colectiv de munca unic la nivel national, pauza de masa era de cel putin 15 minute, fiind inclusa în programul de lucru daca nu depaşeşte cele 15 minute.

In speta, verificati reg.intern si/sau ccm aplicabil angajatorului pentru a vedea ce se prevede in legatura cu pauza de masa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatia muncii oprea_rodica68 oprea_rodica68 este legal ca sa raman 30 min peste program considerandu-se ca aceste 30 de minute sunt pauza de masa, sau sunt incluse in cele 8 ore de munca? (vezi toată discuția)
Program de lucru operator calculator Osanca Osanca Buna seara, lucrez ca operator calculator intr-o societate privata si as dori sa stiu daca sunt obligata sa lucrez 8:30 pe zi, cele 30 min. fiind considerate ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa carmenliv carmenliv pauza de masa este inclusa in programul de lucru de 8 ore/zi , unde este prevazuta (lege, cim, roi, contract colectiv)... (vezi toată discuția)