avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită prescriptie amenzi
Discuție deschisă în Executare silită

prescriptie amenzi

Buna!!
Stie cineva daca amenzile se prescriu? s-a castigat vreun proces in acest sens?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:45, 30 Septembrie 2012
Precizati natura amenzilor
Teoretic,exista termenul general de prescriere drept recuperare debite 3 ani,respectiv de 5 ani
Potrivit Codului de procedura fiscala, dreptul organului fiscal de a porni executarea silita a creantelor fiscale reprezentind impozite si taxe se prescrie in termen de 5 ani; termenul curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept.
Practic de cele mai multe ori, apar situatii care intrerup curgerea termenului de prescriptie, astfel incit calculul termenului se reia de la momentul in care intervine situatia respectiva.
Astfel de situatie care intrerupe termenul de prescriptie care este prevazut in Codul de procedura fiscala este, initierea de catre organul fiscal a unui act de executare-somatie, titlu executoriu, poprire, sechestru, vanzare la licitatie etc.
Practic, ori de cite ori organul fiscal emite orice act de executare, termenul de prescriptie, se intrerupe si [uincepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Exista multe cazuri cand pentru L611991 s-a aplicat munca in folosul comunitatii. procedura fiind :
-aplicare amenda
-trimitere in debit
-minim doua somari de plata contravenientului
-adresa catre judecatorie pentru executarea silita
-hotarare judecatoareasca pentru aplicarea muncii in folosul comunitatii care nu va depasii 300 ore
In caz de nerespectare devine caz penal conform art 271 od penal -nerespectarea hotararii judecatoresti,situatie care conduce la consecinta dispunerii de munca in folosul comunitatii
actualmente fiind obligatorie.
Art. 21 din O.G. nr. 55/2002 privind regimul juridic al sanctiunilor prestarii unei activitati in folosul comunitatii:
"In cazul in care contravenientul, cu reavointa, nu se prezinta la primar pentru luarea in evidenta si executarea sanctiunii, se sustrage de la executarea sanctiunii dupa inceperea activitatii sau nu isi indeplineste indatoririle ce ii revin la locul de munca, judecatoria, la sesizarea primarului, a unitatii de politie sau a conducerii unitatii la care contravenientul avea obligatia sa se prezinte si sa presteze activitatea in folosul comunitatii, poate inlocui aceasta sanctiune cu sanctiunea amenzii.


Ultima modificare: Duminică, 30 Septembrie 2012
ynocentta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere amenzi contraventionale aplicate conform legii nr. 61/1991 vivi678 vivi678 BUNA ZIUA! Incepand ca anul 2004 am acumulat mai multe amenzi la legea 61/91.Am auzit ca acestea se mai si prescriu dar nu stiu dupa cat timp si in ce ... (vezi toată discuția)
Prescriptia creantelor fiscale lloryshyka lloryshyka Buna ziua,acum cateva zile am primit o recomanda prin care mi se comunica ca primaria a recurs la proprirea veniturilor mele din salariu,deoarece acum cativa ... (vezi toată discuția)
Prescriere amenda Angela Stancioi Angela Stancioi buna ziua, administratorului unui SRL a primit in 2006 o amenda pt nedeunerea situatiilor financiare la data de 30.04.2006; mentionam ca situatiile a fost ... (vezi toată discuția)