avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Restituire Garantie Gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Restituire Garantie Gestiune

Mi-am dat demisia de la o firma la care am avut calitatea de gestionar, in fiecare luna mi s-a oprit din salariu o suma care a fost depusa intr-un cont bancar.

Pe 30 a fost ultima zi de preaviz. Azi am sunat la HR sa intreb cand mi se va restitui garantia si am fost anuntat ca undeva luna viitoare si sa sun iar peste 3 saptamani sa ma interesez.

Care este termenul legal in care trebuie sa restituie garantia? Banuiesc ca nu pot sa ma tina 1,3,10 luni sau cat vor ei. Mi se parea normal sa mi-o vireze pe data de 11 a acestei luni cand trebuie sa primesc ultimul salariu.

Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 4 Octombrie 2012
euangajat, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:55, 21 Mai 2014
Garantia se restituie la incetarea contractului de munca. Banii trebuie sa fie depusi in cont separat la banca, pe numele dvs, Pentru a putea intra in posesia lor trebuie sa prezentati o adresa de la angajator ca este de acord cu restituirea sumei integrale plus dobanzile aferente.
Sa nu fie alta problema, ca nu au depus banii in cont separat si i-au folosit pentru activitatea firmei.
Insistati pentru recuperarea lor.

Legea nr. 22/1969 privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi răspunderea în legătură cu gestionarea bunurilor organizaţiilor socialiste modificata de Legea 54/1994

"Art. 15. - Garantia in numerar va fi depusa de catre agentii economici, autoritatile si institutiile publice la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci, intr-un cont special al agentului economic, al autoritatii ori al institutiei publice respective. Garantiile in numerar depuse la Casa de Economii si Consemnatiuni sau la banci se inscriu intr-un carnet de consemnare pe numele gestionarului. Carnetul de consemnare va fi pastrat in casieria agentului economic, autoritatii sau institutiei publice in favoarea careia s-a constituit garantia.
Pentru garantia depusa in conditiile alin. 1, se acorda o dobanda anuala, stabilita de depozitarul garantiei, care nu poate fi mai mica decat dobanda acordata pentru depozitele la termen pe un an."
Garantia nu se restituie obligatoriu la incetarea c.i.m. ...Legea nr.22/1969, art. 16. - Garanţia în numerar şi dobînda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime. Organizaţia socialistă este obligată, în aceste cazuri, să elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni în care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.
buna ziua,
o situatie similara.
am fost detasata timp de doi ani, ca si contabil principal, la o alta institutie publica.
detasarea a incetat de un an, garantia sigur ca trebuia restituita in urma unei verificari a activitatii mele pe durata detasarii, dar institutia la care am fost detasata tergiverseaza inceperea verificarilor pe motiv ca sunt oameni putini, ca au multe dosare, etc. nu exista totusi un termen si pentru ei? ma pot "plimba" asa ani de zile.
As aprecia sfatul Dvs.
Multumesc
Exista acelasi termen, mentionat in mesajul anterior.

Legea nr.22/1969, art. 16. - Garanţia în numerar şi dobînda aferentă pot fi ridicate de către gestionarul titular al carnetului de consemnare la încetarea contractului său de muncă sau la trecerea într-o funcţie pentru care nu se cere garanţie, în situaţia în care nu a cauzat o pagubă sau cînd paguba a fost acoperită în întregime. Organizaţia socialistă este obligată, în aceste cazuri, să elibereze gestionarului, în termen de cel mult 10 zile, carnetul de consemnare împreună cu o comunicare către Casa de Economii şi Consemnaţiuni în care să se arate că titularul are dreptul să ridice garanţia.

O solutie ar fi promovarea unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire garantie nick200 nick200 Buna ziua. sunt angajata la o societate de un an si jumatate si in tot acest timp societatea mi-a oprit in fiecare luna o garantie baneasca ,acum directorii ... (vezi toată discuția)
Restituire garantie ContSters377538 ContSters377538 pe data de 2 martie a incetat cim ! tot atunci am depus cererea de restituire a garantiei catre directorul firmei! in cat timp trebuie sa restituie ... (vezi toată discuția)
Retinere garantie gestionar leonte22 leonte22 Daca la plecarea din firma unde lucrez nu semnez angajamentul de plata pentru minusurile constatate au dreptul sa imi retina garantia sau sunt obligati sa mi-o ... (vezi toată discuția)