avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua.
Ma aflu in situatia urmatoare. Sunt in concediu de crestere copil cu primul copil din 25.03.2011. Intre timp am nascut si pe al doilea copil in data de 29.09.2012.

intrebarea mea este urmatoare:la primul copil am optat la varianta de 2 ani si am primit limita maxima de 1200 lei. concediul pentru primul copil se termina pe 27.01.2013. am sa intru in CC2 incepand cu ce data? Cum vor calcula banii ce voi primi- referitor la veniturile realizate in ultimele 12 luni anterior datei nasterii copilului? adica voi primi 85 % din 1200 lei? sau 85 % din salariul primit inainte de a intra in CC1 ?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: melcsy , utilizator 15:46, 23 Octombrie 2012
1. Deoarece al doilea copil se naste inainte de a se termina CCC1 veti intra direct in CCC2 in ziua urmatoare aceleia in care in care primul copil implineste 2 ani.

2. - Pana atunci veti primi in plus, pe langa indemnizatia pentru CCC1, cate 600 lei lunar pana veti intra in CCC2.
- Pentru asta mergeti la Primarie (unde ati depus actele pentru CCC1) si solicitati acesti bani.

3. Indemnizatia pentru CCC2 va fi aceeasi ca indemnizatia pentru CCC1 dar:
- nu mai mult de 3400 lei daca optati pentru varianta de CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mult de 1200 lei daca optati pentru varianta de CCC2 pana la 2 ani.

4. - Inainte de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator de prelumgire a suspendarii CIM pana va implini al doilea copil 1 an sau 2 ani, in functie de varianta de CCC2 aleasa de dvs. (anexati si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil).
- Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil mergeti la Primarie sa solicitati indemnizatie pentru CCC2.
Cei de la Primarie imi zic ca se ia in considerare veniturile realizate in ultimele 12 luni, adica indemnizatia primita si nu salariul inainte nasterii primului copil
1. - Cei de la Primarie sa citeasca mai intai OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:


Art. 9
(1) Concediul și indemnizația lunară prevăzute la art. 2 alin. (1), art. 5 și 6, precum și stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre nașteri sau, după caz, pentru fiecare dintre situațiile prevăzute la art. 8 alin. (2).

(2) Durata de acordare a concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) se prelungește corespunzător în cazul suprapunerii a două sau mai multor situații de natură a genera acest drept

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2) se acordă o singură indemnizație, în cuantumul prevăzut de prezenta ordonanță de urgență

(4) Pe perioada suprapunerii situațiilor prevăzute la alin. (2), cuantumul indemnizației lunare se majorează cu suma de 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, începând cu cel de-al doilea
...

2. Normele de aplicare a OUG 111/2010 precizeaza:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda indemnizatia lunara pentru cresterea copilului in cuantumul primit anterior, prin utilizarea in calcul a indicatorului social de referinta, denumit in continuare ISR, dupa cum urmeaza:
a) nu mai mult de 6,8 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) nu mai mult de 2,4 ISR in cazul in care persoana opteaza pentru concediu si indemnizatia prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.
...

- 1 ISR = 500 lei

3. Raspunsul primit de la Primarie era valabil daca al doilea copil se nastea dupa ce se termina CCC1

Am inteles. Va multumesc. Atunci nu mai trebuie completat iarasi adeverinta de la locul de munca? referitor la venituri realizate in ultimele 12 luni? Ca mie mi s-a zis ca trebuie iarasi... si care este procedura de urmat daca mi se calculeaza gresit. ...ca eu trebuie sa aleg acum si mie ft important ca sa stiu sigur cum va calcula indemnizatia de cc.
ca nu-mi este indiferent , se va calcula 85% din 1200 lei( indemnizatia maxima ce am primit pt ca am optat la CC 2 ani) sau 85 % din 3000 lei. ...pentru ca daca intreadevar este asa cum ziceti dvs-ra nu voi opta iarasi pt 2 ani ci pentru 1 an. Iar daca cei de la Primarie au dreptate atunci imi este indiferent ce voi alege pt ca oricum 85 % din 1200 lei va fi ori daca aleg pt 1 an sau ori daca aleg pt 2 ani. Nu stiu cat de clara am fost! Daca m-ati inteles....
Ultima modificare: Luni, 22 Octombrie 2012
melcsy, utilizator
actele pentru al doilea CCC cand se depune atunci ? daca acuma trebuie sa solicit numai alocatia si cele 600 lei pentru al doilea copil? ...CC1 se termina la sfarsitul lunii ianuarie 2013.atunci pot sa depun si la inceputul lunii ianuarie actele CC2....?ca inca nu stiu la care sa optez la 1 an sau 2 ani, astept o oferta de munca si va depinde de ea. Intrebarea mea ar fi daca pot sa astept cu depunearea actelor pana in ianuarie 2013?

Alte discuții în legătură

Se revine la procentul de 85% in cazul indemnizatiei pentru ccc? adela05 adela05 Am inteles ca se discuta sa se revina la procentul de 85% pt indemnizatie crestere copil. Am doua nelamuriri: 1. Daca se revine la procentul de 85%, ramane ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea celui de al doilea copil adina-mihaela adina-mihaela buna ziua.as avea si eu o intrebare.am un copil de 1 an si 8 luni.ar tb sa ma intorc la servici in noiembrie.acum am ramas insarcinata si ar tb sa nasc in ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil paiora paiora Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt in concediu de crestere copil pentru o perioada de 2 ani, am nascut primul copil in februarie 2014. Acum ... (vezi toată discuția)