avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriere fapte economice
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriere fapte economice

Buna seara! Am rugaminte de a ma lamuri un specialist, care este termenul de prescriere a faptelor economice. Este vorba de fapte petrecute in anul 2006, pentru neplata TVA si impozit pe venit. Stiam, ca este vorba de 7 ani. S-a schimbat ceva in acest sens in Codul Penal? Va multumesc anticipat! O seara placuta!
Cel mai recent răspuns: eka20 , utilizator 21:53, 12 Noiembrie 2012
Termenele de prescriere a raspunderii penale sunt prevazute in art. 122 din Codul penal.
Acestea sunt in functie de pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita.
Deci pentru a putea calcula termenul de presctiptie trebuie sa cunoastem limita maxima prevazuta de legiuitor pentru infractiunea savarsita.
Cred ca va referiti infractiunile din Legea 241/2005,daca aveti retinut art. de mai jos,termenul este de 5 ani.
ART. 6
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă.

ART. 122
Termenele de prescripţie a răspunderii penale
#M32
(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana fizică sunt:
#B
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 15 ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 15 ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.
#M32
(1^1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale pentru persoana juridică sunt:
a) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani;
b) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită de persoana fizică pedeapsa închisorii de cel mult 10 ani sau amenda.
#B
(2) Termenele arătate în prezentul articol se socotesc de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni.
#M32
(3) Răspunderea penală a persoanei juridice se prescrie în condiţiile prevăzute de lege pentru persoana fizică, dispoziţiile prevăzute în art. 121 - 124 aplicându-se în mod corespunzător.
#B
Va multumesc mult! Aveam nevoie de sfatul unui specialist. O seara placuta in continuare!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere dosar penal Silviuvox Silviuvox Buna ziua , in 2005 , mi s-a inceput urmarirea penala, ca complice pentru furt. Dosarul inca este la procuratura , in \\" cercetari\\". In cat timp se va ... (vezi toată discuția)
Prescriptie Maria Toma Maria Toma Termenul de prescriptie a raspunderii penale a persoanei juridice poate fi suspendat sau intrerupt? (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala piticutu3 piticutu3 as dori sa stiu in cat timp se prescre infractiunea de talharie si evaziune fiscala. Multumesc (vezi toată discuția)