avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere copil

Buna ziua.
Daca la depunerea dosarului de indemnizatie pentru cresterea copilului am optat pentru perioada de 1 an, mai pot schimba aceasta optiune astfel incat sa mai raman un an acasa? Daca da in ce conditii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:09, 5 Decembrie 2012
Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.


2. - Daca doriti puteti sa optati pentru concediu fara plata (CFP) pana va implini copilul 2 ani.
- Perioada acestui CFP este vechime in munca si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si sanatate,contributiile fiin platite de Agentia Judeteana de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
- Daca procedati in acest fel sa anuntati AJPIS pentru a plati contributiile aferente.

- Tot din OUG 111/2010:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (4) si (5), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...

Art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5, art.6, art. 9 alin. (4) și (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public și a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare

(2) Perioada concediului pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) și art. 6 constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate și se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata crestere copil ggrumezescu ggrumezescu buna ziua, as dori sa stiu daca perioada de concediu fara plata pentru crestere copil de la1 la 2 ani(care se solicita dupa expirarea celei de 1an pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere copil mystycum mystycum Buna seara,as dori sa va supun atentiei urmatoarea situatie:am optat pt concediul de crestere a copilului 1 an ,si acum fetita mea are 1 an si 2 luni ,eu m-am ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata pentru cresterea copilului se considera stagiu de cotizare? crimhilda1982 crimhilda1982 Buna ziua, Am beneficiat de concediu crestere copil pana la un an cu indemnizatie, urmat de concediu crestere copil pana la 2 ani fara indemnizatie. Copilul ... (vezi toată discuția)