avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Garantie 1 sau 2 ani?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Garantie 1 sau 2 ani?

Buna seara,

Va deranjez cu o intrebare, legat de garantia produselor. Daca informatia mea este corecta, stiu ca garantia este de 2 ani pentru produsele comercializate ina Romania.
Concret: pe site-ul celui mai mare retailer de produse electronice si electrocasnice din Romania, exista cateva produse NOI (unele laptopuri), cu garantie de 12 luni. N-ar fi trebuit ca aceste produse sa beneficieze de 24 luni garantie? In cazul in care se doreste, adaug link concret.

O seara buna!
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 19:00, 10 Decembrie 2012
Stiti dvs. ceva dar este vorba de garantia de 2 ani pentru conformitate.

Legea 449/2003
Art. 16
Răspunderea vânzătorului, conform prevederilor art. 9-14, este angajată dacă lipsa de conformitate apare într-un termen de 2 ani, calculat de la livrarea produsului.

Art. 16(1)
După expirarea termenului prevăzut la art. 16, consumatorii pot pretinde remedierea sau înlocuirea produselor care nu pot fi folosite în scopul pentru care au fost realizate ca urmare a unor vicii ascunse apărute în cadrul duratei medii de utilizare, în condiţiile legii.
Legea nr. 449/2003 actualizată prin:
Ordonanţă de urgenţă nr. 174/2008 - pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind protecţia consumatorilor din 19 noiembrie 2008, M. Of. 795/2008;


Art. 22
(1) Clauzele contractuale sau înţelegerile încheiate între vânzător şi consumator înainte ca lipsa de conformitate să fie cunoscută de consumator şi comunicată vânzătorului, care limitează sau înlătură, direct ori indirect, drepturile consumatorului prevăzute de prezenta lege, sunt nule de drept.

(2) În cazul produselor folosite, consumatorul şi vânzătorul pot conveni reducerea termenului prevăzut la art. 16, dar nu la mai puţin de un an de la data livrării produsului.

Chiar daca vanzatorul sau producatorul, mentioneaza in certificatul de garantie 1 an, in baza Legii 449/2003, poti insista ca sa fie reparat produsul defect, inlauntrul celor 2 ani.
In cazul in care este vorba despre produse resiligilate, garantia este normal sa fie doar de un an - pretul lor este mai mic decat al celor noi, sigilate, pentru ca au mici defecte. Practic se considera ca sunt produse second hand.

Daca nu scrie niciunde ca sunt resigilate (sau refurbished, ca exista si varianta aceasta) se aplica ce v-a spus Birou_de_Mediator - legea ii obliga sa ofere garantie de 2 ani pentru produsele noi de folosinta indelungata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbarea produsului second hand ionutbogdan ionutbogdan Buna ziua, detin un magazin cu articole second hand si as dori sa stiu va rog daca sunt obligat să schimb un produs probat înainte si achiziționat de ... (vezi toată discuția)
Certificat de garantie si declaratie de conformitate,rog detali ContSters83016 ContSters83016 In urma citiri Legi 449/2003 referitoare la garantiile oferite produselor cu termen lung de functionare(electrice,electrocasnice)si a Legii 296/2004 ... (vezi toată discuția)
Garantie incaltaminte tatiana_pet tatiana_pet Buna ziua, este adevarat ca garantia la incaltaminte este de fapt de 2 ani, nu doar 30 zile asa cum transmit comerciantii cand ne vand un produs? - Am citit ... (vezi toată discuția)