avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Dividende
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Dividende

Buna ziua,

Daca un actionar cumpara dividende, ce taxe trebuie sa plateasca catre stat?
Va rog sa ma ajutati si cu o baza legala.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:11, 12 Decembrie 2012
Daca este actionar, acestauia i se distribuie dividende, acestea reprezentand cota-parte din profit.
Cel care primeste dividende trebuie sa plateasca ( i se retine) un impozit de 16%.
Conform codului fiscal trebuie platit impozitul de 16 %? Alte taxe nu trebuiesc platite?
Multumesc
In situatia primirii dividendelor de catre o persoana fizica romana de la o persoana juridica romana:
- persoana juridica romana are obligatia retinerii la sursa a impozitului pe venit in cota de 16%, conform art 67 alin1 din Codul fiscal.
Impozitul se declara si achita de catre societate pana la data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor. Societatea va avea obligatia depunerii declaratiei 100 completata la rubrica impozit pe dividende pana ladata de 25 a lunii urmatoare retinerii la sursa a impozitului. Retinem ca, in situatia in care profitul a fost repartizat la dividende, dar acestea nu au fost achitate pana la sfarsitul anului in care au fost repartizate, atunci societatea are obligatia declararii si platii impozitului pana la data de 25 ianuarie a anului urmator efectuarii repartizarii profitului la dividende. Totodata societatea va avea obligatia depunerii Declaratiei informative 205 pe beneficiari de venit pana in ultima zi a lunii februarie a anului urmator platii dividendelor.

In situatia in care persoana fizica nu obtine venituri din alte surse (salarii, pensii, activitati independente, etc), aceasta va avea obligatia sa se asigure in sistemul asigurarilor sociale si sa achite contributia la asigurarile sociale - in suma minima de 232 lei (2117x35%x31,3%). Totodata va trebui sa plateasca contributia de asigurari de sanatate in cota de 5,5% din dividendele nete incasate, dar nu mai putin de cota de 5,5% aplicata la un salariu annual minim brut pe tara. Persoanele care realizeaza venituri de aceasta natura (dividende), dar care pana la data de 31 decembrie a anului in curs nu au incasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, incasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara. Diferentele ramase de achitat, calculate in raport cu dividendele care se platesc dupa data prevazuta pentru plata contributiei, se achita pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a facut plata. Retinem ca, persoanei fizice romane beneficiara de dividende ii revine obligatia de declarare si plata a contributiilor de asigurari sociale si de sanatate.

[ link extern ] /


:offtopic: Interventie moderator:
Am rugamintea sa nu mai deschideti topicuri cu acelasi subiect in mai multe forumuri. Se incalca pct. 3.3 din Regulament.
Va multumesc.
Pentru alineatul 2 ..''In situatia in care persoana fizica nu obtine venituri din alte surse (salarii, pensii, activitati independente, etc)...'' care este baza legala?
Va multumesc

Art. 257 alin.(2) lit. f din Legea 95/2006.

Constituirea Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate

(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
[...]
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ridicare dividende daryana daryana Buna ziua!! O societate are un asociat unic care nu este angajat nicaieri. Acesta doreste sa ridice divinede aferente profitului anului 2008. Ce contributii ... (vezi toată discuția)
Plata dividende martady martady va rog daca ma poate ajuta cineva: pentru plata a 12000 lei dividente din cont 117\\"profit nerepartizat\\", in conditiile in care actioarul nu are alte ... (vezi toată discuția)
Dividende piciul piciul Buna seara, Am profit nerepartizat atat in 2009 cat si in 2010 pe care m-am hotarat sa-l repartizez pe dividende acum in decembrie 2011. Va rog din suflet ... (vezi toată discuția)