avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită proprire salar angajat
Discuție deschisă în Executare silită

proprire salar angajat

Buna ziua.
In urma unei hotarari judecatoresti, un angajator a fost obligat sa retina 30% din salariul unui angajat si sa-l transfere intr-un cont anume, indicat in respectiva hotarare judecatoreasca. Ce se intampla daca angajatorul intarzie in mod repetat sa transfere acea suma de bani in contul indicat, fara sa aiba un motiv intemeiat pt aceasta? De ex., in ultimerle 2 luni, a facut retinerea pe salariul angajatului, dar a omis sa transfere banii respectivi in contul indicat de judecator. In acest caz, cine va fi mai afectat? Angajatul sau angajatorul?
Cel mai recent răspuns: Andrei Gica , utilizator 12:43, 13 Decembrie 2012
Titlul e poprire salar deci ma gandesc ca vorbiti de procedura de executare silita. E cumva vorba de o hotarare de validare a popririi pentru ca angajatorul a refuzat sa infiinteze poprirea? Sau de sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere, alocaţie pentru copii, despăgubiri pentru repararea pagubelor cauzate prin moarte, vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii?

Daca e vorba de executare silita, va fi afectat angajatorul care nu-si indeplineste obligatia, acesta putand fi sanctionat conform art de mai jos.

Art. 460 - (1) Dacă terţul poprit nu-şi mai îndeplineşte obligaţiile ce-i revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă a liberat-o debitorului poprit, creditorul, debitorul sau organul de executare, în termen de 3 luni de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea validării popririi.

(2) Instanţa va cita creditorul urmăritor, debitorul şi terţul poprit şi, dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit datorează sume de bani debitorului, va da o hotărâre de validare a popririi prin care va obliga terţul poprit să plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului, iar în caz contrar, va hotărî desfiinţarea popririi. Terţul poprit, care, cu rea-credinţă, a refuzat să-şi îndeplinească obligaţiile privind efectuarea popririi, va putea fi amendat, prin aceeaşi hotărâre, cu o sumă cuprinsă între 200 lei (RON) şi 1.000 lei (RON).

(3) Dacă sumele sunt datorate periodic, poprirea se validează atât pentru sumele ajunse la scadenţă, cât şi pentru cele care vor fi scadente în viitor, validarea producându-şi efectele numai la data când sumele devin scadente.

(4) După validarea popririi, terţul poprit va proceda, după caz, la consemnarea sau plata prevăzută la art. 456, în limita sumei determinate expres în hotărârea de validare. În caz de nerespectare a acestor obligaţii, executarea silită se va face împotriva terţului poprit, pe baza hotărârii de validare ce constituie titlu executoriu.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Va multumesc pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Validarea popririi ContSters183043 ContSters183043 Cum se depune validarea popririi si cine o poate depune? De asemenea in ce termen de la efectuarea popririi se poate depune si unde se face acest lucru? (vezi toată discuția)
Executare silita C.Daniellita C.Daniellita Buna ziua, Intampin urmatoarea situatie: am terminat un litigiu de munca cu fostul angajator, am castigat procesul si pentru ca nu au vrut sa plateasca am ... (vezi toată discuția)
Instiintare retineri anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog, imi puteti spune in cazul cand un salariat are restante la o banca si firma primeste instiintare de retineri, este obligata sa faca ... (vezi toată discuția)