avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Tata in concediu pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Tata in concediu pentru cresterea copilului

Am urmatoarea problema : Un angajat i-a nascut sotia care nu lucreaza. El doreste sa isi ia concediu pentru crestere copil pana la 2 ani. Angajatul este obligat sa anunte angajatorul cu un preaviz pentru decizia asta? Daca da care este termenul de preaviz?
Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul?
Daca angajatul nu este de acord cu perioada acordata de angajatorul cum se rezolva problema?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:35, 15 Decembrie 2012
In conformitate cu prevederile OUG. 111/2010, angajatorul are obligația acordarii concediului pentru creșterea copilului pentru tatăl copilului de la data de la care acesta solicită și pentru durata solicitată, un an, doi ani sau chiar trei ani dacă copilul este cu probleme.
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;

c) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului cu handicap în vârstă de până la 3 ani, prevăzut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricând, pe toată perioada

(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizația lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata acestei indemnizații se suspendă.


Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art.14 alin.(2), art.19 alin.(2), art.25 si art. 38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.

(2) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele cu atributii de control ale Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.
...

2. - Deci concediul pentru cresterea copilului (CCC) se acorda numai la cererea salariatului si angajatorul este obligat sa il aprobe.
- Daca angajatorul nu doreste sa ii aprobe CCC atunci sa faca imediat o sesizare la ITM si la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stiimulentul de insertie.

3. - Deoarece sotia nu lucreaza si poate sta acasa cu copilul tatal acestuia poate beneficia direct de stimulentul de insertie (fara a mai intra in CCC) de 500 lei lunar pana va implini copilul 2 ani.
- Adica va lucra in cotinuare si va primi salariu si de la stat va mai primi inca 500 lei lunar.
- Pentru aceasta sa se prezinte la Primarie si sa face cererea pentru CCC sau stimulentul de insertie si sa depuna actele necesare (lista cu acte o ia tot de la Primarie).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie,chiar daca angajatorul difera? LidiaSav LidiaSav Buna ziua! Sunt mama unui copil de 1 an si 2 luni. Initial am optat pentru CCC pe 2 ani, insa, intre timp, sefii mei au renuntat la restaurantul pe care il ... (vezi toată discuția)