avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... REALCULARE GRADUL 1 MUNCA ,NELAMURIRE INTRE CASA DE ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

REALCULARE GRADUL 1 MUNCA ,NELAMURIRE INTRE CASA DE PENSI SI SOCIETATEA ANGAJATOARE

Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada imediat urmatoare a decedat,mama mea primeste pensia de urmas dar doreste sa primeasca si drepturile cuvenite ca urmare a munci prestate de tatal meu la grupa 1 de munca. Am obtinut o adeverinta de la sediul societati de cai ferate Tg-Mures loc unde si-a desfasurat activitatea tatal meu,adeverinta care specifica urmatoarele; SE ADEVERESTE PRIN PREZENTA CA DL.................NASCUT LA DATA... IN LOC.... DIN JUD....avind cnp.....A FOST ANGAJAT CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA LA STATIA TG-MURES IN PERIOADA 03.07.1978 PINA LA DATA DE15.03.1989 AVIND MESERIA/FUNCTIA DE MANEVRANT VAGOANE,A FOST INCADRAT IN GRUPA 1 DE MUNCA IN PROCENT DE SUTA LA SUTA CONFORM NOMINALIZARI EFECTUATE PRIN DECRET LEGE 68/1990,ORD125/90,ORD,1638/1990 SCRISOARE 2841/1990,PONTAJE AFLATE IN ARHIVA SOCIETATI. TEMEIUL JURIDIC AL INCADRARI IN GRUPA 1 DE MUNCA IL REPREZINTA ORD.MMOS nr 50/1990,ANEXA I,POZI.123 SI ORD.125/1990. problema este in felul urmator;Cei de la casa de pensi nu primesc adeverinta pe motiv ca trebuie specificat urmatoarele;NOMINALIZAREA IN GRUPA 1 DE MUNCA TREBUIE SA SE FACA PRIN PROCES VERBAL NR...DIN DATA DE....,sau DECIZIA NR DIN DATA DE......,sau HOTARIREA NR....DIN DATA..... cei de societatea CFR TG-MURES spun ca nu pot trece asa ceva . NU STIU CE SA MAI CRED,DATIMI VA ROG O SOLUTIE. #-o Secific ca in cartea de munca tatal meu este notificat in aceasta functie pe perioada respectiva. VA MULTUMESC .
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 16:11, 6 Ianuarie 2013
In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca se facea de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Potrivit prevederilor alineatului al doilea de la punctul 15 din ordinul mentionat, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si a II-a de munca incepand cu 18.03.1969.
Conform prevederilor punctului 8 din ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.
Dupa data de 1 aprilie 2001 nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atat mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a incadra activitati desfasurate anterior datei de 01.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001– prin adeverinte eliberate conform prevederilor art. 126 din Legea nr. 263/2010.
Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Legea nr. 263/2010, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.


Intr-adevar, adeverinta nu respecta modelul din Anexa 14. Daca nu exista acel act de nominalizare a angajatilor pentru grupa de munca, atunci nu se poate elibera adeverinta.

ANEXA 14 la norme

UNITATEA ..................................
C.U.I. ............ /Cod fiscal ...........
Adresa .........., telefon ................
Nr. .........../data ......................


ADEVERINŢÃ

Se adevereşte prin prezenta cã domnul/doamna ............, nãscut/nãscutã la data de ......... în localitatea ............., judeţul ........, sectorul ...., având codul numeric personal ..........., a fost angajat/angajatã cu contract individual de muncã la societatea*) ............, în perioada de la .......... pânã la ......... .
În perioada de la .......... pânã la ............, având meseria/funcţia de ..........., a fost încadrat/încadratã în grupa**) ............. de muncã, în procent de ......%, conform nominalizãrii efectuate prin .........***)
Temeiul juridic al încadrãrii în grupa**) ............ de muncã îl reprezintã .........****)

OBSERVAŢII: .......................................................

Menţionãm cã prezenta adeverinţã s-a eliberat în baza documentelor, verificabile, aflate în arhiva societãţii, cunoscându-se atât prevederile Codului penal referitoare la falsul în înscrisuri oficiale, cât şi prevederile legislaţiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit cãrora angajatorul poartã întreaga rãspundere pentru valabilitatea şi corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.


Conducãtorul unitãţii,
........................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)

Direcţia/Serviciul cu atribuţii salarizare personal
..................................................
(numele, prenumele şi semnãtura)


Întocmit
.........................................
(numele, prenumele şi semnãtura)
------------
*) Se completeazã denumirea societãţii sau, dupã caz, eventualele denumiri anterioare.
**) Se completeazã I sau II.
***) Se completeazã actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii şi ocrotirilor sociale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de muncã, activitãţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadreazã în grupele I şi II de muncã în vederea pensionãrii (proces-verbal, decizie, tabel, hotãrârea consiliului de administraţie şi a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncã, pontajele lunare, registrul de evidenţã a intrãrilor în subteran etc.).
****) Se completeazã actul normativ (nr., datã, poziţie, anexã etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru încadrarea în grupã superioarã de muncã:
- pentru perioada anterioarã datei de 18 martie 1969, încadrarea în grupa I sau II de muncã s-a fãcut cu respectarea Instrucţiunilor Ministerului Muncii nr. 1.040/1967 care cuprind meseriile şi funcţiile prevãzute în grupele I şi II de muncã;
- pentru perioada lucratã dupã data de 18 martie 1969 pânã la data de 1 aprilie 2001, încadrarea în grupe superioare de muncã s-a fãcut conform Ordinului ministrului muncii şi ocrotirilor sociale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a înlocuit ordinele Ministerului Muncii şi Ministerului Sãnãtãţii nr. 59/1969, nr. 105/1976 şi nr. 210/1977;
- pentru perioada lucratã dupã data de 1 martie 1990 pânã la data de 1 aprilie 2001, încadrarea în grupele I şi II de muncã s-a fãcut conform Ordinului ministrului muncii şi protecţiei sociale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii pentru precizarea locurilor de muncã, activitãţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadreazã în grupele I şi II de muncã în vederea pensionãrii, pentru perioada lucratã dupã 1 martie 1990;
- alte acte normative în vigoare la data respectivã.

OBSERVAŢII: Se va completa cu precizãri suplimentare, dupã caz, în situaţia persoanelor care au lucrat în aceleaşi condiţii cu muncitorii. Câmpurile marcate cu asterisc sunt obligatoriu de completat.

nu mai inteleg nimic,cei de la societatea CFR Tg-mures spun ca tatal meu sa pensionat comform deciziei de pensionare in 31.12.1990 inaite de a se face nominalizarea in grupele de munca 1 si 2 comform Ord.50/90 si nu a mai putut fi nominaliza deoarece era in pensie deja .Ce se mai poate face acum?
Depuneti o noua cerere in care sa specificati Decizia Curtii Constitutionale nr.87/1999,de mai jos.Nu uitati sa cereti un nr.de inregistrare.Daca nu vor sa va elibereze o noua adeverinta,trebuie sa-i actionati in judecata unde o sa aveti castig datorita Deciziei CCR. Actele normative de acordare a grupelor de munca au precizat expres ca beneficiaza de aceasta incadrare numai personalul aflat in activitate la data aparitiei respectivului act normativ.

Astfel, art. 3 din Ordinul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale nr. 50/1990, in forma initiala, precizeaza:

?Beneficiază de încadrarea în grupele I şi II de munca, potrivit celor menţionate, fără limitarea numărului, personalul care este în activitate: muncitori, ingineri, subingineri, maiştri, tehnicieni, personal de întreţinere şi reparaţii, controlori tehnici de calitate, precum şi alte categorii de personal care lucrează efectiv la locurile de munca şi activităţile prevăzute în anexele nr. 1 şi 2.
Beneficiază, de asemenea, de aceleaşi drepturi personalul muncitor din construcţii-montaj sau din alte activităţi, care realizează lucrări de extinderi, modernizări sau reparaţii ale capacităţilor de producţie şi care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii cu personalul beneficiarului încadrat în grupele I şi II de munca.?

Conform Deciziei Curţii Constituţionale nr. 87/1999, persoanele care la data de 01.02.1990 (inclusiv) aveau calitatea de pensionari sau nu erau in activitate şi care şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă care, potrivit reglementărilor existente până în anul 1990, erau prevăzute să fie încadrate în grupele I sau II de muncă (Ordinul nr. 50 în formă iniţială, publicat în Monitorul Oficial nr. 38 din 20.03.1990) beneficiază de drepturile conferite de încadrarea în grupă superioară de muncă.


Sursa:
[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va informez ca in anul 2008,CPMB(casa de pensii a Municipiului Bucuresti)au emis urmatoarele instructiuni: INFORMATII UTILE pensionarilor, angajatorilor si detinatorilor de arhive, privind eliberarea de noi adeverinte prin care se atesta nominalizarea persoanelor care au desfasurat activitate in grupa I sau a II-a de munca

Avand in vedere necesitatea aplicarii unitare la nivelul caselor teritoriale de pensii a prevederilor Ordinului MMFES nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de intocmire si eliberare a adeverintelor prin care se atesta activitatea desfasurata in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1.04.2001, CNPAS face urmatoarele precizari:

1. In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca s-a facut de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Potrivit prevederilor alineatului al doilea de la punctul 15 din ordinul mentionat, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si a II-a de munca incepand cu data de 18.03.1969.
Conform prevederilor punctului 8 din Ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.


2. Referitor la persoanele care, la data de 1.02.1990, aveau calitatea de pensionari si care si-au desfasurat activitatea in locuri de munca prevazute, potrivit reglementarilor existente pana in anul 1990, a fi incadrate in grupele I sau a II-a de munca (Ordinul MMOS nr. 50/1990 in forma initiala, publicat in Monitorul Oficial nr. 38/20.03.1990) acestea beneficiaza de drepturile conferite de incadrarea in grupa superioara de munca. (Decizia Curtii Constitutionale nr. 87 publicata in M.Of. nr. 352/26.07.1999)
Rezulta ca incadrarea activitatilor sau a locurilor de munca in grupe superioare de munca s-a efectuat sau trebuia sa se efectueze in momentul aparitiei fiecarui act normativ care reglementa aceasta situatie, iar nominalizarea persoanelor sa poata fi probata cu documente verificabile, existente in cadrul unitatilor angajatoare.

3. Atragem atentia asupra faptului ca actele normative care reglementau incadrarea in fostele grupe I si a II-a de munca au fost abrogate la data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale (art.198 din lege).
Dupa aceasta data nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 1.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, se va face numai daca NOMINALIZAREA PERSOANEI s-a facut anterior datei de 1.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces-verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontaje lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atat mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a incadra activitati desfasurate anterior datei de 1.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 1.04.2001 - prin adeverinte eliberate conform Ordinului MMFES nr. 590/2008, ori prin inscrieri in carnetul de munca, conform Decretului nr. 92/1976.

4. Dupa data intrarii in vigoare a Ordinului MMFES nr. 590/2008, respectiv data de 24.09.2008, angajatorii sau detinatorii de arhive intocmesc si elibereaza adeverinte conform modelului prevazut in Anexa la Ordin, numai in baza documentelor verificabile, aflate in evidentele acestora.
Adeverintele se completeaza in mod obligatoriu la toate rubricile prevazute, respectandu-se prevederile art. 160 alin.(7) din Legea nr. 19/2000, asa cum a fost introdus prin Legea nr. 44/2006.

5. Adeverintele nevalorificate la stabilirea si/sau recalcularea pensiilor, intocmite si eliberate ANTERIOR intrarii in vigoare a Ordinului MMFES nr. 590/2008, se utilizeaza la stabilirea si/sau modificarea drepturilor de pensie daca indeplinesc conditiile legale de valabilitate, chiar daca strict formal, nu sunt conforme cu modelul din anexa la Ordin (pe fond, insa, ele trebuie sa contina aceleasi elemente).

6. Subliniem faptul ca, in situatia persoanelor carora le-au fost valorificate activitatile desfasurate in grupe superioare de munca, NU ESTE NECESARA PREZENTAREA DE NOI ADEVERINTE.

7. In conformitate cu prevederile Decretului nr. 92/16.04.1976 privind carnetul de munca si ale Ordinului MM nr. 136/29.07.1976 pentru aprobarea metodologiei de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca, inregistrarea in carnetul de munca a activitatilor desfasurate in grupele I sau a II-a de munca era obligatorie.
In situatia persoanelor in ale caror carnete de munca exista inregistrari ale activitatilor desfasurate in grupa I sau a II-a de munca, dar care nu au putut sau nu pot fi valorificate din cauza unor vicii de forma sau de fond, inlaturarea acestora se poate face numai in baza adeverintelor intocmite si eliberate in conformitate cu prevederile Ordinului MMFES nr. 590/2008.

Daca nu sa facut acea nominalizare de catre soietatea respectiva ,dar totusi exista inscrisuri in carnetul de munca,exista pontaje in arhiva societati va rog sa imi spuneti ce anume trebuie sa se specifice in acea adeverinta la rubrica ,, COMFORM NOMINALIZARI EFECTUATE PRIN ..." Sincer cind am fost la societate pt a mi se elibera a doua adeverinta doamna secretara nu stia ce trebuie scris acolo in afara de ce este treut in adeverinta mentionata mai sus .De exemplu daca nominalizarea sa facut prin pontajele aflate in arhiva societati trebuie un numar de registru de pontaj,o data ??? Va multumesc .

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. dosar pensie artemita artemita adeverinta este intocmita potrivit modelului prevazut la Anexa 14 din H. G. nr 257/2011 ,art.126 (1) pe baza pontajelor lunare . Casa de pensii nu o ... (vezi toată discuția)
Probleme grupa de munca elena_1234 elena_1234 Buna seara, In cazul in care o persoana care este acum iesita la pensie si care conform ord 50/1990, anexa 2, pct 197 se incadreaza prin activitatea ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie grupa ii de munca nicoss59 nicoss59 În 27.04.1990 am primit decizia de acordare a pensiei pentru munca depusă şi limită de vârstă cu vechime integrală în grupa a III-a de muncă. Am ... (vezi toată discuția)