avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. Dosar pensie

adeverinta este intocmita potrivit modelului prevazut la Anexa 14 din H. G. nr 257/2011 ,art.126 (1) pe baza pontajelor lunare .
Casa de pensii nu o valorifica ,afirmand ca este incompleta si cer tabel de nominalizare .
Atat pontajele cat si tabelele sunt mentionate in baza documentelor verificabile.
Nu este un abuz in serviciu ?
Cel mai recent răspuns: artemita , utilizator 20:48, 19 Iunie 2014
Incadrarea in grupa de munca nu se face in baza pontajelor.
Pe adeverinta trebuie trecut incadrat in gr. de munca ... in procent de ... conf. nominalizarii efectuate prin Hot. Consiliului de admin. nr. din data de..... sau conf.proces verbal /tabel de nominalizare nr. .... din data de ... ( a se vedea anexa 14 la normele de aplicare ale lg. 263 / 2010)
Adeverinta se elaboreaza in baza pontajelor!!!!!!!!!!!!
artemita a scris:

Casa de pensii nu o valorifica ,afirmand ca este incompleta si cer tabel de nominalizare .
Atat pontajele cat si tabelele sunt mentionate in baza documentelor verificabile.
Nu este un abuz in serviciu ?


Casele de pensii interpreteaza textul din modelul de adeverinta pentru grupe de munca, prevazut in anexa 14 la HG 271/2011, in sensul nominalizarii tuturor salariatilor si fostilor salariati ce au lucrat in conditiile respective de munca. E o masura aberanta ca o societate comerciala sa intomeasca retroactiv, la aparitia Ord. 50/1990 sau a Ord. MMFES 590/2008 (cel care a initiat modelul de adeverinta prevazut in Anexa 14), tabele prin care sa nominalizeze miile sau zecile de mii de salariati ce au lucrat in societate in perioada 18.03.1969 - 01.04.2001. Nominalizarea de drept ar trebui sa contina locurile de munca care se incadreaza in prevederile legislatiei grupelor de munca anterioare L.19/2000.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2014
M_route66, utilizator
Adeverinta de grupa de munca nu se elibereaza pe baza pontajelor, ci pe baza nominalizarii efectuate conform Ordinului nr.50/1990. Perioada de activitate in grupa se calculeaza pe baza prezentei efective la lucru si in baza procentului stabilit prin documentele de nominalizare a locurilor de munca incadrate in grupe de munca.


Precizari privind grupa de munca de pe site-ul CNPAS:

In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca se facea de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Potrivit prevederilor alineatului al doilea de la punctul 15 din ordinul mentionat, unitatile aveau obligatia sa analizeze si sa precizeze, in termen de 30 de zile de la data aprobarii ordinului, pe baza documentelor existente in unitate, situatia incadrarii personalului in grupele I si a II-a de munca incepand cu 18.03.1969.
Conform prevederilor punctului 8 din ordinul amintit, perioada de timp in care o persoana a avut sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabilea de catre conducerea unitatii sau prin prevederile legale care reglementau atributiile de serviciu ce reveneau fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.
Dupa data de 1 aprilie 2001 nu mai exista baza legala pentru incadrarea locurilor de munca, activitatilor si categoriilor profesionale cu conditii deosebite in grupe superioare de munca, iar eliberarea adeverintelor privind atestarea faptului ca, in anumite perioade anterioare datei de 01.04.2001, o persoana si-a desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca, se va face numai daca nominalizarea persoanei s-a facut anterior datei de 01.04.2001 si numai pe baza documentelor intocmite la acea vreme, verificabile, aflate in evidenta angajatorilor sau detinatorilor de arhive (proces verbal, decizie, tabel, hotararea consiliului de administratie si a sindicatului privind nominalizarea persoanelor incadrate in grupe superioare de munca, pontajele lunare, registrul de evidenta a intrarilor in subteran etc.).
Altfel spus, in prezent, angajatorii si cu atat mai mult detinatorii de arhive, nu au temei legal pentru a nominaliza noi persoane ori pentru a incadra activitati desfasurate anterior datei de 01.04.2001, in grupe superioare de munca, ci doar pentru a atesta un fapt consumat anterior datei de 01.04.2001– prin adeverinte eliberate conform prevederilor art. 126 din Legea nr. 263/2010.
Adeverintele prin care se atesta faptul ca in anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele si-au desfasurat activitatea in locuri de munca incadrate in grupele I si/sau a II-a de munca se intocmesc potrivit modelului prevazut in anexa nr. 14 la Legea nr. 263/2010, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate in evidentele angajatorilor sau ale detinatorilor legali de arhive.


.
Locul de munca este laborant la Statia de epurare(prelucrarea apelor reziduale )
Atat munca in laborator cat si activitatea de prelucrare a apelor rez. sunt mentionate in ANEXA 2 poz 86 si poz.116 din ORDIN 50/1990 .
PUNCTUL 3 din ORDIN 50/1990 precizeaza ca beneficiaza de incadrare in grupele de munca tot personalul care este in activitate...si LUCREAZA EFECTIV la locurile de munca prevazute in anexele 1 si 2 .
Pontajele lunare sunt mentionate ca documente verificabile,anterior datei de 1 05 2001.

Fara pct 5 din Ordin 50/1990 privind nominalizarea pers.---directorul de la mina nu ar fi beneficiat niciodata de gr 1 de munca ,pt ca nu desfasoara act 100% in subteran si nici nu o sa apara in pontaje alaturi de mineri .
Minerul are nevoie de nominalizare ????
Directorul -da , si alte persoane care au raporturi tangentiale cu activitatea respectiva .Am vazut astfel de tabele in care beneficiaza de grupa de munca ''tot felul de persoane ''.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Realculare gradul 1 munca ,nelamurire intre casa de pensi si societatea angajatoare cristianognean cristianognean Buna ziua. Problema mea este urmatoarea: Tatal meu a lucrat ca manevrant CFR in perioada 03.071978 pina la data de 15.03.1989 cind sa pensionat,in perioada ... (vezi toată discuția)
Lege pentru grupa popescuelena77 popescuelena77 Din 1975 am fost incadrata la D.C.S Centrul de calcul ca operator perforator, (1975-1977).Din 1977 am fost transferata in interes de serviciu la Ministerul ... (vezi toată discuția)
Ordinul nr. 50/1990 FRatilaVioleta FRatilaVioleta as vrea sa stiu daca la 1 februarie 90 nu eram in activitate beneficiez de calcularea grupei 2 la pensie? si as mai vrea sa stiu daca ordinul 50/90 a fost ... (vezi toată discuția)