avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amenda administratia financiara
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amenda administratia financiara

mai este in vigoare in prezent art 13 din oug 2/2001?
mai am o intrebare. daca nu am depus o declaratie in termenul prevazut de lege si timp de 6 luni nu am am fost sanctionata de catre administratia financiara le pot solicita in prezent inregistrarea acelei declaratii fara a se aplica amenda? dar daca am primit notificare dar fara a a se aplica amenda mai pot solicita acest lucru?
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 20:16, 11 Ianuarie 2013
Da, este in viogoare art.13.
Dupa cate am inteles eu, fapta de a nu depune declaratiile despre care vorbiti este o contraventie continua, care inceteaza atunci cand se depune declaratia.
Prin urmare se aplica alin. (2) de la art. 13:
In cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. (1) acela de 6 luni -curge de la data constatarii faptei.
Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.


Articolul 13 din OG 2/2001- actualizata-privind regimul juridic al contraventiilor, este in vigoare.
Art. 13
(1)Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2)În cazul contravenţiilor continue termenul prevăzut la alin. (1) curge de la data constatării faptei. Contravenţia este continuă în situaţia în care încălcarea obligaţiei legale durează în timp.
(3)Când fapta a fost urmărită ca infracţiune şi ulterior s-a stabilit că ea constituie contravenţie, prescripţia aplicării sancţiunii nu curge pe tot timpul în care cauza s-a aflat în faţa organelor de cercetare sau de urmărire penală ori în faţa instanţei de judecată, dacă sesizarea s-a făcut înăuntrul termenului prevăzut la alin. (1) sau (2). Prescripţia operează totuşi dacă sancţiunea nu a fost aplicată în termen de un an de la data săvârşirii, respectiv constatării faptei, dacă prin lege nu se dispune altfel.
(4)Prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte termene de prescripţie pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

Nedepunerea in termen a declaratiilor este o contraventie continua( adica termenul de prescriptie curge de la data constatarii faptei).

Daca in termenul prevazut in notificare nu va prezentati sa depuneti declaratia, oganul fiscal poate aplica amenda.

Dar dvs puteti solicita aplicarea art 13, alin 1.
Poate va da un avertisment.

Cititi si acest topic:
www.avocatnet.ro/content/for...
nu poate fi continua daca e vorba doar de o declaratie ! presupunem ca e vorba de o declaratie din luna ianuarie nedepusa, iar celelalte :februarie, martie aprilie, etc, sunt depuse, nu mai poate fi vorba de o contraventie continua . zic eu
cred ca sunt bune punctele astea de vedere...

Conform unor puncte de vedere... nu constituie contravenţie continuă (1) neplata lunară, în termenul legal, a obligaţiilor fiscale cu termen de plată lunar, (2) nedepunerea lunară, în termenul legal, a declaraţiilor fiscale cu termen de depunere lunar, chiar dacă (a) încălcarea obligaţiei legale a durat în timp, şi (b) constatarea acestor abateri se face după repetarea de „n” ori a încălcării obligaţiei legale, din următoarele argumente:

1) fiecare lună este o perioadă fiscală distinctă;
2) legea prevede, pentru fiecare lună, termene şi obligatorii precise pentru plata obligaţiilor fiscale, pentru depunerea declaraţiilor etc.

În concepţia autorilor acestui puncte de vedere, în domeniul fiscalităţii nu există contravenţii care să fie încadrate în categoria de „contravenţie continuă”.


[ link extern ] /
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie obligatie depunere declaratie fiscala enescu_ella enescu_ella As dori sa stiu care este, sau daca este un termen in care se prescrie obligatia unei societati comerciale de e depune o declaratie fiscala (100, 300 etc), sau ... (vezi toată discuția)
Munca la negru Claudiu_R Claudiu_R Buna ziua, Mai poate fi sanctionat un angajator daca se dovedeste ca in 2011 a lucrat cu persoane la negru? Multumesc! (vezi toată discuția)
Amenda trimisa dupa 6 luni alex555 alex555 Se mai plateste amenda trimisa dupa 6 luni ? (vezi toată discuția)