avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... reducere TVA 5% la achizitionarea unei case
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

reducere TVA 5% la achizitionarea unei case

Buna ziua,

am o cunostinta care a achizitionat o casa si a beneficiat de acea reducere de 5% a tva-ului.
a dat o declaratie pe proprie raspundere ca nu are alta casa in proprietate desi, undeva in provincie avea pe numele ei o casa (nelocuibila in realitate, casa batraneasca, numai buna de demolat).
Se poate trezi la un moment dat ca statul ii va cere sa restituie cei 5% din cauza asta?
Cel mai recent răspuns: Maria Gradinaru , utilizator 20:31, 5 Martie 2013
Evident, daca vreodata se va descoperi ca declaratia a fost falsa, va trebui sa plateasca suma de care a beneficiat in urma acordarii acestei facilitati, cu penalitati..iar in alta ordine de idei, falsul in declaratii este reglementat de Codul penal.
Acea declaratie se refera la faptul ca persoana in cauza nu detine si nu a detinut nicio locuinta in proprietate pe care sa o fi achizitionat cu cota de TVA de 5%.
Altfel spus, o singura data putem beneficia de cota redusa de TVA 5%.
Verificati textul declaratiei.
Are o declaratie incheiata la un notariat in 2008, care suna cam asa.....
"subsemnatii.....soti.....declaram ca apartamentul situat in strada....inscris in cartea funciara nr....dobandit in baza contractului de vanzare cumparare numarul......SE INCADREAZA IN PREVEDERILE ARTICOLULUI 140 ALIN. 2 DIN CODUL FISCAL, TEXT INTRODUS PRIN OUG 200/2008 SI NU AM BENEFICIAT DE PREVEDERILE ACESTUIA PRIVIND APLICAREA TAXEI PE VALOARE ADAUGATA IN CUANTUM DE 5%."
Dar persoana in cauza sustine ca ar fi dat atunci in 2008 o declaratie cum ca nu mai este proprietarul altei case.
Nu puteti vizualiza textul acelei declaratii?
Oricum, faptul ca la data cumpararii unei locuinte pentru care beneficiezi de cota redusa de TVA de 5%, deti in proprietate o alta locuinta (pentru care nu ai beneficiat de TVA redusa sau ai cumparat-o in perioada in care nu se aplica TVA la achizitia de locuinte), nu are nicio importanta si nu atrage ca sanctiune obligatia de plata a valorii taxei.
Cu alte cuvinte, nu se poate "trezi ca statul sa ii ceara sa restituie cei 5%"
Din pacate nu poate vizualiza textul acelei declaratii.
Oricum, inteleg de la dvs ca legea referitor la reducerea aceea de TVA
nu mentioneaza ca o conditite obligatorie sa nu ai in proprietate alta casa in momentul
in care soliciti reducerea de tva?
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva 5% e_llena44 e_llena44 Buna ziua, am semnat contractul de vanzare-cumparare pentru un ap.nou in 2008,am platit un avans de 20%,si restul ramane de platit in 2009 cand va fi ... (vezi toată discuția)
Tva 5% locuinte mami261853 mami261853 Buna seara!Am achizitionat acum 5 ani o locuinta noua prin programul prima casa si am beneficiat de TVA 5%. Suprafata este de 39 mp utili. Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la cumpararea unei locuinte ancahorbaniuc ancahorbaniuc Buna ziua, Va rog sa imi dati si mie mai multe informatii despre ce inseamna achitarea a 5% TVA la achizitionarea unei locuinte noi. Cine are voie? Exista ... (vezi toată discuția)