avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... invinuire mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

invinuire mincinoasa

Buna seara . Am fost anuntat astazi ca am o reclamatie la politie si trebuie sa merg sa dau o declaratie, dar fiind nerabdator sa vad cine mi-a facut reclamatia am aflat cu stupoare ca era tocmai tatal meu acela care ma reclamat. Am aflat de la politie ca am fost acuzat de niste lucruri de care sunt total pe dinafara ceea ce m-a facut sa ma gandesc ce l-a putut determinat sa faca acest lucru. Printre alte bazaconii a mai spus ca l-am atacat si cu un spray dar toate astea sunt pur si simplu speculatii de-ale lui cred ca vrea sa-mi faca rau cu orice pret din cate am auzit de la persoane din preajma lui. As dori sa-mi spuneti cum pot eu lupta impotriva acestei reclamatii mincinoase ale sale si daca il pot eu acuza de incalcarea vreunui articol prevazut in legislatia Romaniei . va multumesc
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 22:18, 18 Februarie 2009
Dupa ce veti primi o solutie favorabila de la parchet in acest dosar, respectiv o achitare(fatpta nu exista sau nu a fost savarsita de dvs...), puteti sa formulati o plangere penala impotriva lui pentru savarsirea infractiunii de Denuntare Calomnioasa prevazuta si pedepsita de art. 259 Cod Penal.


Av. Gheorghe Alexandru
Continutul legal:
“Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art.76.”

Exista martori care va pot sustine afirmatiile ?Depozitiile acestora vor fi apreciate in concret de catre agentii de politie.
Exista vreun certificat medico-legal care sa ateste faptul ca tatal dvs a fost lexat in vreun fel si ca vindecarea acestuia a necesitat ingrijiri medico-legale?


In lipsa unor mijloace de proba convingatoare , afirmatiile tatalui dvs nu pot fi credibile.



Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna seara. In ceea ce priveste problema ta, poti sa te aperi doar prin administrarea unor probe, in speta martori pe care sa-i propui in fata organelor de cercetare penala pentru a fi audiati.Dar, atentie, acei martori trebuie sa cunoasca relatiile dintre voi, faptul ca doreste sa-ti faca rau si ca au fost cu tine in momentul in care se pretinde ca tu ai fi savarsit faptele. In ceea ce priveste fapta tatalui tau de a te reclama, sfatul meu este sa incerci sa te impaci cu el, dat fiind relatiile de rudenie. Daca tu consideri ca acestea sunt iremediabile, atunci la sfarsitul cercetarilor, cand se da o solutie de neincepere a urmaririi penale in favoarea ta, poti formula o plangere penala pentru denunt calomnios in temeiul art. 259 cod penal.
Nu veti putea dovedi ca este un denunt calomnios decat daca veti dovedi prin martori ca in ziua de...ora...nu s-a intamplat asa ceva si...e vorba de un denunt calomnios...
Prin urmare, daca sunteti nevinovat veti da o declaratie si totul se va termina.Asta daca tatal nu vine el cu martori care sa-i sustina plangerea.

avocat Claudiu Lascoschi
Cereti organelor de politie sa mentioneze care este calittea dvs.procesuala.Nu declarati nimic in scris-este dreptuldvs-si cereti administrarea probelor care v-ar dovedi vinovatia.Vom vedea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre calomnie.... ContSters142651 ContSters142651 Postarita de la mine din sat ma acuza de calomnie,desi eu nu am atins-o cu nici o vorba.Mi-a mai facut si reclamatie pt acest lucru. A gasit si cativa martori ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios marcica marcica Fiind acuzat de ultraj, prin ordonanta procororului se dispune N.U.P. intrucat fapta nu exista.Termenul de contestatie a reclamantului fiind expirat .Poate fi ... (vezi toată discuția)
Denuntare calomnioasa - intrebare Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Expert Judiciar in Criminalistica si Informatica Conform ART. 259 Denunţarea calomnioasă (1) \\\\"Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei ... (vezi toată discuția)