avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... chitanta de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

chitanta de mana

Va rog sa-mi spuneti cat de greu e sa combati in instanta o chitanta de mana , prin care o persoana ar fi luat o suma de bani si nereturnand-o la timp ar ceda toate drepturile care ii revin in urma unei mosteniri nedezbatute . Cel care a imprumutat solicita o hotarare care sa tina loc de act oficial . In act suma e trecuta doar in cifre nu si in litere , si se putea foarte usor adauga o cifra si suma s-a inzecit in acest fel .
Cum credeti ca se poate termina procesul : instanta ii va putea da castig de cauza celui care a imprumutat ? Ce risca cel care a luat banii ? Sa inapoieze banii sau sa piarda toate drepturile succesorale si proprietatile mentionate ca fiind "cedate" in chitanta de mana ?
Multumesc pentru intelegere
Cel mai recent răspuns: romex , utilizator 11:43, 5 Martie 2013
cel care a imprumutat suma respectiva nu poate cere instantei pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act oficial, poate cere restituirea sumei imprumutate, daca imprumutatul considera ca suma nu este cea reala, ci adaugata exista posibilitatea de a se inscrie in fals, bineinteles in fata instantei civile, daca inscrisul sub semnatura privata nu apartine imprumutatului, nu are nici o valoare, daca este doar semnat de el poate fi doar un inceput de dovada, in privinta cesiunii de drepturi succesorale pentru o mostenire nedezbatuta, nu prezinta nici o relevanta actuala.
Va multumesc mult pentru lamuriri , eu doar am expus o parte din situatie ; aceasta este mult mai complexa : pe fondul unei inselaciuni , intr-o familie in care una din fete locuia cu mama , sub pretextul ca ar avea nevoie de semnaturile lor ptr. intocmirea de instiintari , comunicari la diferite institutii si intrucat atat fiica cat si mama acestora aveau mari probleme de locomotie ( dovedite prin acte medicale ) au avut incredere si au semnat in alb. Ulterior cealalta fiica a completat acea hartie cu un contract de imprumut prin care cealalta sora ar fi cedat toate drepturile in schimbul unui imprumut de bani inchipuit . Acest act a iesit doar dupa ce , cea care a locuit cu mama sa a cerut iesirea din indiviziune . In civil ne-am inscris in fals si dosarul a ajuns la Parchet . Semnaturile au iesit ca fiind reale insa mai departe dosarul trebuie sa mearga pentru celelalte aspecte : daca semnaturile dateaza din aceasi perioada cu restul actului , de ce suma e doar in cifre , cum a facut al doilea exemplar , semnatura este facuta cu alt pix , si actul a iesit dupa 2 ani , neexistand niciodata vreo solicitare sa-i se returneze suma la termenul datat in act , asta pentru ca martor era chiar mama lor , ulterior decedata - de aceea credem ca semnaturile au fost si actul completat ulterior mortii mamei acestora ( anul trecut ) ..
Pe de alta parte acest act intr-o masura ar fi lovit de nulitate relativa intrucat nu poti cumpara drepturi succesorale ale unei persoane aflate in viata ( respectiv mamei lor ) .
Suma e destul de mare , de aceea v-am intrebat daca instanta o poate obliga sa cedeze drepturile sau sa returneze acea valoare in cazul in care in procesul penal se va constata ca semnaturile sunt cele reale si nu se vor lua in considerare celelalte aspecte semnalate - certa este semnatura .Sunt si alte modalitati de a combate acest act ?
Multumesc pentru toate lamuririle date si

Toata consideratia
imi este greu sa cred ca un magistrat procuror isi va fundamenta rezolutia data in cauza in mod simplist precizand doar existenta/realitatea/autenticitatea semnaturilor si nu va descrie toata situatia reala pe care si dvs ati incercat sa o expuneti mai sus. ce va pot sfatui acum este sa asteptati solutionarea cauzei penale, aceasta va aveainraurire si asupra dezlegarii pricinii civile , cu siguranta si se va demonstra realitatea, vointa partilor.
Va multumesc pentru amabilitatea raspunsului dvs. In fapt si organul de Politie a specificat ca sunt dubii insa a trimis la Parchet cu propunere de NUP fara a da atentie la toate punctele specificate in plangerea penala , am facut obiectiuni si la expertizare intrucat nu s-a certificat datarea semnaturilor fata de actul respectiv , plus si celelalte motive , unele precizate in mesajul anterior altele neprecizate ( compactarea actului , semnatura in mod nefiresc pe un colt al paginii , scris ca s-a redactat in doua "copii" / apoi s-a taiat si peste a scris "exemplare" . Sper ca un procuror capabil sa dea atentia cuvenita acestor aspecte - si cel mai important lucru este ca in sprijinul nostru am depus la Parchet o alta rezolutie care atesta ca persoana in cauza a mai folosit semnatura sorei si a mamei pentru a actiona intr-o alta plangere penala un vecin pe motiv de violenta si ulterior in fata anchetatorilor s-a recunoscut ca este o plangere in fals .
Sper sa avem dreptate.
Inca o data toata consideratia

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare aparator romex romex Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo lege sau regulament care sa limiteze numarul de avocati care pot fi angajati de o persoana reclamata . Intr-un proces ... (vezi toată discuția)
Imprumut romex romex Va rog sa-mi spuneti , in cazul in care o persoana se imprumuta de la alta persoana intocmind un act sub semnatura privata este de ajuns doar semnatura ... (vezi toată discuția)
Dosar suspendat - inaintat parchetului pentru cercetari romex romex Va rog sa ma lamuriti intr-o problema : - in cazul in care o instanta de judecata a suspendat un proces si a inaintat parchetului pentru cercetarea unui ... (vezi toată discuția)