avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asociatii de propietari - angajari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asociatii de propietari - angajari

Care sunt formele de angajare ale personalului din asociatie si ce contributii sociale revin fiecaruia atat asiguratului cat si angajatorului daca:
- ingrijitoare scara ,singurul venit ptr. care plateste contributii
-cenzor , pensionar
-administrator , angajat in alta parte cu carte de munca
-presedinte , angajat in alta parte cu carte de munca
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:56, 17 Martie 2013
presed. si cenzorul prin contract de mandat ceilalti numai cu CIM.
Presedintele - contract de mandat
Cenzorul, daca face parte din comisia de cenzori, deci a fost ales in AG - contract de mandat. Daca nu face parte din asociatie trebuie sa fie atestat CECCAR si in acest caz se face contract civil cu asociatia de proprietari.
Pentru ingrijitori si administrator - contract de munca cu timp partial de lucru care se declara si in Revisal la ITM.

In cazul contractelor de mandat (asimilate cu veniturile salariale) cat si a CIM-urilor veniturile se declara lunar in Declaratia 112 - sectiunea A din Anexa 1.2 unde pentru fiecare persoana si ocupatie se completeaza venitul brut, iar declaratia, prin softul sau completeaza toate contributiile atat pentru asigurat, cat si pentru angajator.

Singurul lucru pe care urmeaza sa-l completati manual este impozitul de 16% in sectiunea F a Anexei 1.1 din declaratie.

Declaratia 112 se depune online si deci este necesar sa aveti certificat de semnatura electronica.
Ultima modificare: Duminică, 17 Martie 2013
elga50, moderator
Legea nr.230/2007 prevede :
ART. 32
(1) Preşedintele asociaţiei de proprietari sau membrii comitetului executiv pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
....

Art.33
....
(2) Cenzorul sau cenzorii aleşi ai asociaţiei de proprietari pot fi remuneraţi pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri şi cheltuieli.
...

ART. 35
(1) Pentru activitatea de administrare care include activităţi de administrare tehnică, de contabilitate şi casierie, asociaţia de proprietari poate angaja fie persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator de imobile, fie poate încheia contract de administrare cu persoane juridice specializate şi autorizate, care au ca obiect de activitate numai domeniul asociaţiilor de proprietari ori care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de tarife sau contract. Administratorilor de imobile li se aplică în mod corespunzător prevederile art. 21 alin. (2) şi ale art. 22.
(2) Persoanele fizice pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de muncă, conform celor stabilite prin negociere directă.
...

Prin urmare, legea prevede posibilitatea si nu obligativitatea angajarii cu c.i.m. .sau a remunerarii in baza unui contract de mandat ...
Angajare se poate si sub alta forma decat contractul de munca?
Depinde sub se forma luam sintagma ”angajare” , stricto senso sau largo senso....:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte de munca LIOANAMARIA LIOANAMARIA Buna seara, Am o nelamurire. Presedintele asociatie de proprietari si cenzorul au contracte de munca in 2017? Sau raman contractele de mandat? Exista vreo ... (vezi toată discuția)
Transmiterea in revisal liliana_balan liliana_balan Va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele probleme: Contabilului dintr-o Asociatie de proprietari ii revine in exclusivitate atributia de a opera in ... (vezi toată discuția)
Contracte ndb ndb Buna ziua tuturor, Aduc in discutie situatia unei asociatii de proprietari ,,societate nonprofit\'\' conf art.3, alin.1, lit.g din legea nr.230/2007, in care ... (vezi toată discuția)