avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 219 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizitare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizitare

Buna ziua,

Este posibil ca printr-un divort la notariat, sa se admita cererea partilor in ceea ce priveste un program de vizitare de tip o saptamana la mama, o saptamana la tata?

Va multumesc pentru raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 14:45, 19 Martie 2013
Da,chiar asta ducand la neplata pensiei alimentare de catre parinti,cheltuielile fiind impartite egal intre cele doua domicilii.
Procedeul acesta se foloseste de multe ori,chiar daca pare traumatizant pentru copil,este mult mai comod psihic sa isi stie parintii alaturi de el tot timpul si sa isi pastreze habitatul .
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
Gabriela19722, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

In aceste conditii, de ce se mai stabileste un domiciliu pentru minor, cand acesta in fapt are 2 domicilii oficiale?

Iar in ceea ce priveste trauma ... as putea spune ca e fix contrariul, intrucat copilul nu are o stabilitate, nu are un camin in sensul pur al termenului...
Ultima modificare: Marți, 19 Martie 2013
Milady09, utilizator
adresati-va instantei pentru a stabili un program de vizita daca vi se pare ca minorul este bulversat de un astfel de program, si nu stiu daca este in interesul superior al copilului sa fie "impartit" pe saptamani intre cei doi parinti.
exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor privind copilul se realizeaza in comun, iar copilul trebuie sa aiba locuinta stabilita la unul dintre parinti, celalalt parinte avand dreptul sa aiba legaturi personale cu el in asa fel incat sa nu fie pusa in pericol cresterea si dezvoltarea sa
Programul de vizitare trebuie restrans, intrucat acesta contravine principiului preemintei interesului superior al copilului, reglementat de legea 272/2004 , care nu trebuie sa fie marcat de deciziile parintilor.

Instanta de judecata poate stabili un program de vizitare corespunzator.

Pentru a lamuri aceasta situatie, ar trebui definit "interesul superior al copilului"
Manualul Judecatorilor editat de ANPDC stabileste urmatoarele criterii pentru aprecierea interesului superior al minorilor:

- Nevoile fizice, emoționale și psihologice ale copilului inclusiv nevoia copilului de stabilitate
-Opiniile și preferințele copilului în măsura în care acestea pot fi verificate în mod rezonabil
- Natura, forța și stabilitatea relației dintre copil și fiecare dintre cei doi soți
-Natura, forța și stabilitatea relației dintre copil și familiile extinse din partea mamei și respectiv din partea tatălui
- Capacitatea fiecăruia dintre părinți de a îngriji copilul și de a răspunde nevoilor acestuia
-Capacitatea fiecăruia dintre părinți de a comunica și coopera cu celălalt părinte în chestiunile care privesc copilul
-Beneficiile pe care dezvoltarea și menținerea de relații semnificative cu ambii soți le au asupra copilului și voința fiecăruia dintre aceștia de a susține dezvoltarea și menținerea unei relații cu celălalt soț
-Orice formă de violență în familie
-Istoricul îngrijirii copilului
-Orice plan propus pentru îngrijirea și creșterea copilului

Daca parintii au stabilit asa, este in concordanta cu criteriile propuse de ANPDC.
Eficienta acestui program nu-l putem aprecia, prin simplul fapt ca nu putem clona copilul sa vedem rezultatul unui asemenea aranjament fata de cel clasic-2 weekenduri, vacante, sarbatori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imi vreau copilul inapoi crystina21 crystina21 buna ziua,nu mi-am mai vazut fetita de un an de zile de cand s-a terminat procesul de divort.acum as vrea sa redeschid un proces pentru custodia ei.este vreo ... (vezi toată discuția)
Interesul superior al copilului diamantulalbastru diamantulalbastru conform legii 272/2004 interesul superior al copilului ii da dreptul acestuia sa fie ascultat si sa-si spuna opinia in legatura cu ceea ce doreste dupa ... (vezi toată discuția)
Părinți și bunici Tache viorel Tache viorel As dori sa ma lămuriți într-o situație mai delicată..în urma cu 23 de ani am înfiat o fetiță avea 9 zile am crescuto i-am oferit toate condițiile.sa ... (vezi toată discuția)